logo
VIDEO: Coroane de flori și lumânări, în Slimnic, la casa unde a locuit Stela Popescu: "Oamenii dragi nu mor niciodată, ci se transformă în amintiri frumoase”
Andra MARINESCU
3909 vizualizari
VIDEO: Coroane de flori și lumânări, în Slimnic, la casa unde a locuit Stela Popescu:
Actrița Stela Popescu a fost comemorată și în satul sibian Slimnic, unde a locuit timp de aproape doi ani, din '42, alături de mama sa. Vineri, la inițiativa Primăriei și Consiliului Local Slimnic, locuitorii au depus coroane la casa unde artista a stat și care, din 1975, a devenit dispensar. A fost emoție, au fost lacrimi și au fost aduceri aminte în curtea în care, odinioară, se juca Stela Popescu.


 

Evenimentul a debutat cu o scurtă slujbă religioasă oficiată de preotul satului, în cadrul căreia au fost depuse coroane cu flori și aprinse lumânări, pentru sufletul actriței lor preferate. “Oamenii dragi nu mor niciodată, ci se transformă în amintiri frumoase”, au scris slimnicenii pe coroane.

Primarul comunei, Ioan Șurean, a povestit cum, în anul 2014, a invitat-o la sărbătoarea “Fiilor Satului”. Veselă, a acceptat să vină la eveniment fără să stea pe gânduri. “Era mereu cu zâmbetul pe buze. Ne-a povestit cum a fost cât a trăit la noi la Slimnic, dar și cât de greu i-a fost în acea perioadă, fără tatăl său”, a spus Ioan Șurean.

Stela Popescu, spun slimnicenii, a locuit prima dată în cancelaria școlii, iar după un timp i-a fost dat un acoperiș deasupra capului, lângă Primărie. Într-un interviu acordat TRIBUNEI, în 2014, actrița povestea cum se împrietenise cu fiica primarului. "Ne-am adaptat repede aici. La început nu am fost primiţi chiar cu braţele deschise, pentru că, desigur, nu e nicio bucurie să vină cineva, să îţi ia o cameră şi să bage un străin în casă. Dar ne-am împrietenit", îşi mai amintea actriţa. De asemenea, numea acea perioadă şi ca una a trage­diei. Atunci, ruşii au deportat saşii în minele de cărbuni din Valea Donului. "Au luat şi toţi tinerii de 17-18 ani, saşi, şi i-au dus în Dombas. În casa familiei unde locuiam erau şi două tinere de 18 ani. Şi pe ele le-au luat. O nenoro­cire... “, ne povestea Stela Popescu.

Deși învățătoare i-a fost chiar mama ei, Stela Popescu spunea că nu a beneficiat de nicio favoare, ba din contră, “era cu mine ca un grănicer”.

"Satul mi-a marcat copilăria. Noi, prietenii, ne plimbam prin cetate, mergeam prin vii, culegeam viorele. Am vorbit mult despre Slimnic şi în poveştile mele. Mergeam la biserică. Pe atunci, prioritate avea biserica săsească", mai spune. De asemenea, nu uitase nici aşa-zisa invidie pe care o nutrea în legătură cu săsoaicele bine îmbrăcate. "Era un fel de procesiune. Saşii ieşeau la biserică îmbrăcaţi în costume spec­taculoase. Fetele aveau nişte cozi groase, frumoase, şi costume brodate. Mereu mă uitam la ele, mai ales că în perioada aceea eu nu aveam părul lung, pentru că avusesem o operaţie la cap şi mă rădea în cap. Îmi punea numai o pălăriuţă şi eu sufeream ca un câine, că uite ele ce frumoase sunt. Iar eu... eu eram rasă în cap. Nici asta nu am uitat!", mai povestea cu zâmbetul pe buze, cum au cunoscut-o toți. În 1945, a plecat la Bucureşti, după care a mai stat în Ardeal câţiva ani, la Braşov, şi, apoi, iar în capitală.

Vestea că va fi distinsă cu titlul de cetăţean de onoare al comunei Slimnic o adusese pe Stela Popescu chiar de la malul mării. "Am venit tocmai de la capătul ţării, tocmai ca să vin aici şi să mulţumesc pentru semnul de dragoste pe care l-aţi dovedit", a spus Stela Popescu spectatorilor.

Printre ei, s-a numărat şi un fost coleg de clasă, Simion Blaga, care a aplaudat-o neîncetat pe artistă. "Sper să ne sărbă­torim, colega! Nu numai la 80 de ani. Ci şi când oi fi şi eu o ţâră mai aşa. Ştii? Şi tot vin!", i-a spus atunci artista. Vineri, Simion Blaga a venit și el la casa unde a locuit actrița. A povestit că vorbise cu ea la telefon acum circa o lună. “Am sunat-o acum o lună, de drag ce mi-a fost de ea. Îmi zicea că e tare ocupată. Mi-a fost drag să o aud. Nu m-am așteptat la această moarte fulgerătoare”, spune Simion Blaga.

Fostul coleg de clasă își mai amintește și de mama Stelei Popescu. “Mai mult o țin minte pe mama ei, era învățătoarea mea. Când îți aduci aminte după atâția ani de zile parcă te înțeapă la inimă... E neplăcut. Cu Stela am fost coleg prin clasa întâi. Am vorbit cu ea când a venit acum trei ani la noi. Nu știam din timp că vine, că îi aduceam și eu un buchet de flori. Cred că nu există persoană în țară care să îi ia locul. Te făcea să râzi, să glumești, să ieși din supărări. A avut ceva aparte”, mai spune Simion Blaga.

"Am vrut să văd dacă eram bună de repetentă!"

În 2014, actriţa a primit şi o copie a catalogului de clasa a treia. "Am vrut să văd dacă eram bună de repetentă!", a spus actriţa, după ce a răsfoit catalogul.

“A fost un moment de care toți locuitorii comunei Slimnic s-a bucurat. Ne-a antrenat pe toți cu spiritul voios pe care l-a avut întotdeauna. Ne pare sincer rău, suntem cu toții întristați de decesul dânsei”, spune Giuseppe Bothar, directorul Școlii Gimnaziale Slimnic.

După ce a primit distincţia, în 2014, Stela Popescu a încântat spectatorii cu un scurt moment artistic.

"Pe mine bărbatul meu, pe care l-am iubit, m-a furat. Eu eram măritată și el m-a furat, călare pe un Renault 16. Tata era încă în Basarabia. După 19 ani, tata s-a întors din Siberia, dar nu a avut voie să vină aici. Noi corespondam cu el, după anii '60. Când m-a furat bărbatul acesta al meu, mama i-a scris: Vasile Dragă, scrie o scrisoare Stelei, că proasta asta și-o lăsat bărbatul și a luat unul mititel. Și tata i-a răspuns: Dragă Valentina, dintr-o hlizită ca tine și un zbanghiu ca mine, numai o hlizită ca ea putea să iasă. Și pe urmă, să știi că Ștefan cel Mare a fost mic în stat, dar mare în fapte”, a spus aceasta.

Primarul Ioan Șurean a mai spus că va amplasa pe dispensarul comunal, fosta casă unde a locuit Stela Popescu, o placă comemorativă, pentru ca cei care vor trece pe aici să își amintească de marea artistă.

 

FOTO: Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
1 comentarii

Stela Popescu era IMAGINEA lantzului ( ! ) de farmacii Catena. De aceea a ascuns faptul ca e bolnava.Nu dadea bine sa se stie ca are probleme de sanatate.Catena i-a grabit sfarsitul.Romania e singura tara din UE unde este permisa functionarea unor astfel de ...lantzuri.
Macapagal Tombalbaye
25.11.2017 11:19
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia