Tribuna
VIDEO | Constantin NECULA despre corupție: ”Un om care are lângă el un om puternic, rezistă. Și rezistă nu la modul hashtag, ci la modul cruce”
12253 vizualizari
VIDEO | Constantin NECULA despre corupție: ”Un om care are lângă el un om puternic, rezistă. Și rezistă nu la modul hashtag, ci la modul cruce”

Constantin Valer Necula, profesor în cadrul Universității ,,Lucian Blaga” – Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,ANDREI ȘAGUNA” din Sibiu, vorbește despre integritate și corupție, într-un realizat de Mariana Mirea  - ofițer în cadrul Serviciului Prevenire Direcției Generale Anticorupție.

 - Sunteți un om care, prin acțiunile dumneavoastră caritabile, discursul pozitiv, ați reușit să motivați tinerii și să schimbați percepția oamenilor despre ce înseamnă implicarea în societate. Ce credeți că înseamnă a fi integru? Ce înseamnă a fi integru în viziunea dumneavoastră?

Constantin Valer Necula: Pentru mine e simplu. Dacă ai Evanghelia de partea ta, niciodată nu ești în afara legii. Toate instituțiile pe care le avem împotriva corupției sunt  inventate pentru că am uitat de Evanghelie. Ne-au trebuit legi făcute de oameni, le aplică oamenii. Și ies strâmbe, ca mințile oamenilor. De aici cred că e și problema fundamentală pe care o trăim. Mie, ca preot, îmi e ușor. Adică îmi e un pic mai ușor din punctul acesta de vedere, dar mai am și o libertate majoră. Cred că cei care sunt corupți nu trebuie strânși de gât. Trebuie să li se explice unde au greșit și să o ia tot timpul de la capăt, adică nu trebuie să fii ultimativ cu ei. De aici și frumusețea preoției, adică te poartă un pic pe deasupra apelor. Ați spus că e un flagel corupția. Nu e singurul. Acestea merg mână în mână cu altele. În primul rând, cu proasta profesionalizare a locurilor noastre de muncă din România. Sigur, că un om care nu e pregătit și nu e plătit este ușor coruptibil. Pe de o parte, habar nu are ce lucrează și a doua oară, îi convine să câștige ceva în plus. Apoi, ține de mediocritatea sistemului de apărare a persoanei care lucrează în sistem. Ferească Dumnezeu să greșească cineva o dată! Nu îl apără nimeni. Adică tot mergem să lătrăm înainte, trebuie să mai avem și oameni să latre înapoi. Și mă uit…Asta așa se întâmplă cu învățătorii, cu profesorii. Pentru orice elev care este agresat la școală facem comisii naționale, intervin miniștrii la telefon, la televiziune, să facă rating…Când este agresat un  profesor sau un învățător, nu întreabă nimeni nimic. Ați văzut și cazurile polițiștilor agresați și loviți. Mie mi s-a părut cea mai crasă incultură a non –combat-ului media din România. Mie nu îmi să cred că un polițist poate muri fără să nască un val de proteste pe stradă. Și nu e vorba doar de Gigină, da? Deci, e vorba de toți ceilalți care, într-un fel sau altul, au provocat și au dovedit că există o corupție de sistem la modul moral și cultural, care sunt mult mai grave decât cele pe care noi le știm. La noi corupția se reduce la un plic de bani. Există o corupție culturală mult mai gravă decât asta. 

- În activitățile pe care le desfășurăm și noi încercăm să identificăm aceste cauze care îi determină pe colegii noștri să săvârșească fapte de corupție, să încalce deontologia profesională. Și nu numai pe ei. Și pe cetățeni. Ce anume îi determină să încalce legea. Una dintre cauze, considerăm că ar fi nevoia de a avea mai mult și nevoia de a eluda legea. Ce credeți că îi determină pe oameni să încalce legea?

C.V.N.: Că se poate. Pentru că se poate. Pentru că au încercat și a mers. Cred că repetabilitatea încălcării legii este cea care face disfuncțională o lege. Cred că este un mecanism în interiorul oamenilor care trădează. Trădează pentru că …Avea domnul Andrei Pleșu o vorbă interesantă. La noi nu există rezistență prin cultură. La noi există rezistență prin șmechereală, prin ,,dă-i să meargă și așa”…  Toată lumea este încântată de perioada interbelică. Dacă citim rapoartele poliției din vremea aceea și ne uităm peste câteva articole din ”Universul” sau alte ziare care în vremea aceea dădeau can-can-urile din domeniul Ministerului de Interne, tot la fel erau. Adică, românul e coruptibil și nu e singurul. Noi ne punem cenușă în cap și facem tot felul de eforturi și pentru că e firesc să fie așa. Tot omul e coruptibil câtă vreme este dispus să aleagă o cale mai ușoară pentru realizarea idealurilor sale. 

- Ce credeți că putem face pentru a preveni corupția?  

C.V.N.: Să o luăm de la capăt. Reconfigurare. Trebuie stat și explicat de fiecare dată. Pe mine mă impresionează foarte mult, cum imediat dacă se întâmplă ceva negativ, ortodoxia omului e de vină. De parcă noi în biserică urcăm în amvon și spunem: ,,Furați mă! Beți mă! Faceți mă trafic de influență!” Nu e deloc așa. Dar îi văd pe oameni că dau vina întotdeauna pe ceva din afara lor, pe sisteme…Nu. De fapt, omul e de vină când încalcă el însuși propria lui menire. Menirea noastră nu este să corupem și să fim corupți. Hristos e de fapt singurul incoruptibil dacă stai să te gândești, s-a lăsat corupt de o singură idee, de iubirea aceasta nebună pentru noi. Dar asta este frumusețea lui Dumnezeu.

- Dacă ați fi în postura să luați o decizie, care să schimbe, nu fundamental - asta este un ideal - care să schimbe  puțin și să diminueze corupția…? 

C.V.N.: Aș construi niște grupuri de lucru de dialog între oameni. Un fel de grupuri de terapie împotriva corupției. I-aș pune pe toți cei care lucrează laolaltă să discute luni de dimineață, de la nouă la zece,  dacă am avea timpul acesta ar fi nemaipomenit, un fel de psihoterapie socială. Dar asta în toate instituțiile din Romania. Și cineva să coordoneze această psihoterapie în direcția în care…dacă am constatat că noi înșine am mușcat din gustul corupției, să încercăm să rezolvăm situația. Noi nu rezolvăm situații. Noi amendăm situații. Și asta ne costă. Lucrând foarte mult în psihoterapie și în domeniul educației anti - alcool  îmi dau seama că dependențele trec foarte greu. Și atunci grupurile de sprijin trebuie organizate cu oameni care au trecut prin asta. Ce ar fi să vină câteodată un om pe care l-a condamnat lumea pentru corupție, a stat în pușcărie și să nu vină fals, smiorcăind, într-un grup. Să spună pe șleau ce gândește și ce s-a întâmplat de fapt. Și să avem curaj să recunoaștem că pe foarte mulți îi condamnăm pentru coruperi minore, iar pe adevărații corupți, care corup sistemul ca atare prin mentalitatea lor, nu avem curajul să ridicăm un deget.

- Aș vrea să le transmiteți un mesaj colegilor noștri și cetățenilor, un mesaj pentru a-și menține integritatea. 

C.V.N.: Nu-i greu. Pentru colegii din minister aș zice să nu se teamă. Să țină fruntea sus. E o meserie ca toate celelalte, de activare a unui antivirus. Dacă reușești să nu negociezi cu Hristos, mergi mai departe cu fruntea sus. Și încă un lucru. Să nu uitați nici unii, nici ceilalți că în spate stau familiile și sunt mai importante decât peșcheșurile, uneori notabile, fără îndoială, dar care nu nicio legătură cu fericirea. Eu râd și spun că eu nu cred că un om care fură foarte mult e un tip fericit. Cred că doarme foarte greu, foarte greu. Și știu câțiva care au dormit greu în pușcărie, îmi povestesc foarte des când ajung în penitenciare, că noi nu avem pușcării, povestesc tot ce se întâmplă după prima săptămână, când încep să se trezească din letargia asta a câștigului imanent. 

- Dacă ar fi să faceți o ierarhie, ce credeți că ar trebui să primeze: prevenirea sau combaterea corupției?

C.V.N.: Concomitent. În primul cred că ar trebui să fim mai atenți la familiile celor care au picat în corupție. Eu de aici aș începe, de la educația familiei împotriva coruperii. De la modul de a ne crește nonviolent copiii, de la a încerca să le dăm oamenilor siguranța că au unde merge atunci când se întâmplă ceva grav.

- O concluzie? 

C.V.N.: Cred că avem nevoie unii de alții ca să nu fim corupți. Un om care are lângă el un om puternic, rezistă. Și rezistă nu la modul hashtag, ci la modul cruce. Ceea ce este foarte important. 

- Vă mulțumim!

comentarii
6 comentarii

lasa coruptia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
unde sint cele 3 milioane de adeziuni?teo cumparat pdl/pnl si usr ?
FILOZOFUL DIN TUFIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ARDEO
20.03.2018 15:55
E mare dificultate sa reprogramezi pe cei invatati cu coruptia -- care uimitor e mare chiar la cei ce ar trebuii sa tina balanta achilibrata legati la ochi- adica legea dreapta--- ma refer la judecatori, avocati , procurori -- Cred ca o noua programa scolara -- unde educatia sa se faca asa cum se facea odata in armata -- --Nu sti --te invatam -- nu poti-- te ajutam -- nu vrei -- te aranjam . Prea multa libertate in scoli incetul cu incetul -- respectul pentru aproapele va disparea si pina la --Anarhie-- e doar un pas .. As pune mare pret -daca in scoli se va preda -- RELIGIA - care scoate in relief -- dragostea Lui Dumnezeu dar si Focul mistuitor in caz de nesupunere .
mike--
21.03.2018 06:44
d-nul n-a inteles ce ideea nu-I sa rezisti!!! mult mai usor este daca prin educatie si cei 7 ani de acasa NU esti tentat sa ceri!!! restul sunt povesti nemuritoare...
un sibian
21.03.2018 07:57
Eu stiam ca Dumnezeu le-a dat oamenilor si "nemultumirea" (oricat ar acumula,sa nu le ajunga)!Chinezii au condamnat la moarte peste 10.000 de corupti din 2000 incoace si tot nu i-a speriat iar noi sa-i luam cu vorba buna,cu asa zisa munca de lamurire,nu cred ca-i o solutie...
Realist ,
21.03.2018 08:51
Parinte,haideti sa vorbim mai concret,din propria gradina!Spicuind din interviul Dvs. pot spune ca preotii sunt primii oameni care au Evanghelia de partea lor,sunt bine pregatiti pentru profesia lor si sunt platiti corespunzator!Oare, atunci de ce foarte multi preoti nu deschid gura fara sa bagi mana in buzunar?Si nu-i vorba de banii dati bisericii cu chitanta!Indiferent ca-i vorba de un botez,o cununie, o sfintire,un prohod sau un parastas,trebuie platit,stiind ca preotii sunt salariati platiti de stat iar biserica este o institutie cu oameni puternici!De ce sa condamni un chirurg caruia i-ai dat bani pentru o operatie sau un profesor care ti-a dat o nota buna ca sa-ti iei diploma care,oricum nu-ti foloseste in Spania iar un preot nu?
Toma
21.03.2018 12:16
Domnule Necula. Poate dacă v-ați schimba hainele bisericești în culori mai deschise să arate lumina lui Dumnezeu ar fi altceva...
Din păcate BOR este o instituție coruptă la fel ca și hainele pe care le purtați...
Negrul este o culoare închisă, la fel ca și sufletul vostru...
Dumnezeu este bun. El niciodată nu o să sufle foc și mai știu eu ce bazaconii basmeologice...
Un nou cuvânt în dictionarul limbii române...
Nu poți să spui că Dumnezeu este cruce. Să fim serioși!
Crucea voi ați inventat-o. Dacă nu ar fi religia oamenii s-ar manca între ei...
Religia este făcută de Om și nu de Dumnezeu...
Nu poți să îți bați joc de oameni în halul acesta.
Leonard
22.03.2018 21:48
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia