Tribuna
Veşti proaste pentru fumători! Se scumpesc ţigările de la 1 ianuarie
Rareș BIŢU
1307 vizualizari
Veşti proaste pentru fumători! Se scumpesc ţigările de la 1 ianuarie

2019 aduce o veşti rele pentru milioane de români: ţigările vor fi şi mai scumpe de la 1 ianuarie.

Acciza totală la țigarete va crește de la 448,74 lei / 1000 ţigarete la 475,77 lei / 1000 ţigarete, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă care va fi aprobat în şedinţa de Guvern de vineri, anunţă capital.ro.
Şi nu va fi ultima scumpire, majorările de preţuri urmând să continue şi în anii următori. Mai exact, tarifele vor ajunge la 500,80 lei pe mia de ţigarete în 2020, 529,00 lei pe mia de ţigarete în 2021 şi la 539,58 lei pe mia de ţigarete în 2022, potrivit noului calendar de creştere.
În ultimii ani, preţurile la ţigări au crescut, în medie, de la 5,10 lei în decembrie 2006, la 17 – 17,5 lei în 2018, preconizându-se că va depăşi 21 lei/pachet în 2022 (circa 4,5 euro), cost care poate creşte în funcţie de cheltuielile cu forţa de muncă.

De ce creşte preţul ţigărilor

Acciza la ţigarete creşte de la 1 ianuarie pentru a ajunge la nivelul accizei din spaţiul Uniunii Europene. Raportat la un pachet de țigarete, creșterea de accize este de 0,54 lei. Accizelor li se aplică TVA, astfel încât impactul majorării accizei în preț este și mai ridicat, şi ajunge la 0,65 lei pentru un pachet de țigarete. 
Cel mai probabil, creşterea pe care fiecare fumător o va resimţi va fi de aproximativ un leu pentru fiecare pachet.
Ponderea pe care o reprezintă acciza în preţ este, în prezent, sub nivelul minim acceptat de UE, iar o derogare mai permite acest lucru doar până la sfârșitul anului. Asta înseamnă că Ministerul Finanțelor trebuie să majoreze acciza de la nivelul de 58-59% din prețul mediu ponderat la cel puțin 60% din prețul mediu ponderat. 
Scumpiri similare, cuprinse între 0,5 şi1 leu, vor avea loc anual, iar guvernul va stabili un nou calendar de majorare a accizelor la țigarete până în 2022, când acciza ar urma să ajungă la 539 lei la mia de ţigarete. Asta deşi Codul fiscal în vigoare spune că, în 2022, acciza la mia de țigarete ar fi trebuit să nu depăşească 485,72 lei. 

Cine câştigă de pe urma scumpirii ţigărilor

Acciza la ţigări este importantă pentru că, fel ca şi acciza la carburanţi, aduce bani la buget. Dacă se scumpesc ţigările, cresc şi încasările statului, cu toate că o astfel de măsură poate încuraja şi fumatul, dar şi activităţile ilicite din care statul nu câştigă nimic. 
Statisticile arată că, în România, piaţa legală înseamnă un consum de aproximativ 100 de milioane de pachete de ţigări în fiecare an. Alte 15 milioane de pachete provin din zona de contrabandă.

  • "Creșterea prețurilor la țigările vândute legal poate împinge mai mulți consumatori către piața neagră, cu efect negativ pentru stat pe termen mai lung. O directivă UE prevede ca acciza la țigari să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare. România, dar și alte state membre, au beneficiat de o derogare de la această directivă până la 1 ianuarie 2018, însă obligația de a atinge cel puțin pragul de 60% intervine în cazul României de la 1 ianuarie 2019", potrivit profit.ro. 

În prezent, prețul mediu ponderat al unui pachet de țigări este de 15,86 lei.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia