Tribuna
Velăntains Dei a adus la Sibiu o Chină mai mică. Tot kitsch şi tot fioroz!
Rareș BIŢU
6180 vizualizari
Velăntains Dei a adus la Sibiu o Chină mai mică. Tot kitsch şi tot fioroz!

Hai să facem invers. Eşti atent? Să zicem că noi, clienţii, suntem marfa şi "iexponatele" cumpărătorii. Adică noi, marfa, ne foim de la "24" pân la Buratino şi-napoi, să ne vază amatorii împietriţi de atâta uimire. Cum ar fi, mă, să te ducă acasă un ursălău roz ori vreo altă gheonoaie cu care kitsch-ul a venit să-şi ia, din nou, tainul? Hainul! Păi, îţi dai seama ce poţi păţi acolo? Nici la psihiatru n-o să poţi povesti, cu toată medicaţia şi canapeaua lui!

Dacă aşa arată "standurile" vă daţi seama ce-o fi la producători acasă? Probabil că bunul gust troieneşte tot ce-i iese-n cale. Cum iese ceva trosc. Iar iese pleosc. Din fundul curţii şi până la mileul pe care hodineşte peştele de sticlă din creştetul televizorului cu tub. Opţional, merge şi din plastic, deşi o dăm în opulenţe. Probabil că Inspiraţia clipeşte discret din gene cât e ziua de lungă, iar dangătul de ciocănitoare i se aude urcând pe coclauri, luând vremurile la pas. Auzi cum sughite pescarul chinez chircit în vitrină? Eleganţa precis că deretică prin gândurile din care Creaţia zumzăie ca grădinile de mai. Creaţie care a născocit şi anul ăsta veritabile ofense în stare să înfioare o retină mai gingaşă şi nimerită în premieră în proximitatea unui astfel de târg. Era să scriu obor. Deşi pe centru pare c-a sosit o Chină mai mică. Dar ce spun eu că a sosit? Mi ţi s-a năpustit de-a dreptul. Ba, aud că are şi ţâdule, luate, înţeleg, cu aprobare. C-aici nu vine oricine să vândă ce-i trece prin cap, da? Ăsta-i burg civilizat, şi Capitală Culturală a fost, aici e trambulină pe care Fineţea îşi pregăteşte asaltul.

Preţurile? Nici ălea nu diferă prea mult de ce-am avut anul trecut. Cu toate că e destul de dificil să pui preţ pe aşa ceva. Bine, asta dacă nu eşti cumva fiert pe michimauşi ţiclam şi nu cumva i-ai aşteptat tot anul. Uite, o duduie pare c-a fost într-atât de fiartă încât râcâie deja-n portofel, deşi, aparent, de obligat n-o obligă nimeni. Parcă şi aud cum o să sară Iubi-n sus de-o să pălească lustra. Sigur au din aia cu ciucuri de plastic şi musafirilor le spun că-i sticlă. De Murano. Sau cum? ... Burano? Păi, ce, s-a schimbat denumirea? 
Sunt şi brăţări. Aici e calitate, daa. Plânge Swarovski şi-i cad mărgăritare pe trotuar. Sau Scaraoţchi e? Şi aşa face el când nu-i ies rânjetele? Câteva-s chiar de calitate, brăţările, "decât" că nu-s electronice, s-adauge pluşvaloare. 
Sunt însă perne, pernuţe, pernule, s-ajungă la toată lumea. Bine, la ce mesaje au unele, Iubi ar putea crede că tocmai te pregăteşti să o alungi. 
Pernoaice cu "I love you Romică, da şi pe tine Jane" nu mai sunt, semn că anul ăsta Jana s-a grăbit. Ca să nu daţi greş, mergeţi pe mâna mea: o inimă mov pe care scrie, inspirat,"I love Chicago" e cadoul cu "Ţanc" inclus! Oblu-n temelie pică! Iar desară o cină cu ciolan şi fasole şi-aţi dat lovitura, însă nu uitaţi de lumânările cu led în cinci nuanţe ca cascadele chinezeşti de la "Dumbrava". Undeva pe la etajul doi ...

Era să uit: deşi pare greu de crezut, sunt şi flori. Flori vii, cu nuanţe şi culori aşa cum le-a lăsat Natura. Bleah! Noroc că celor din plastic li se rupe şi te scrutează cu pieziş de scanner. Cu o inimă mov, nimic nu se potriveşte mai bine ca nişte ghiocei. Musai de plastic! 
... Cum? A, sigur că da, sunt şi lucruri faine, da. Soarelui de februarie poţi să-i bagi vreo vină? Ia uite-l ce ţanţoş păşeşte de când s-a apucat să vâre norii la amanet!
"Ăştia fac vânzare, asta se cere de Velăntainsdei!" explică, sfătoasă, o voce al cărei cusur e că, de întrebat, n-a întrebat-o nimeni. Vai de mine! Doar n-om fi ajuns o naţie de cretini şi am uitat să bag de seamă! 
Şi cam ce parteneră trebuie să ai, ca să-i oblojeşti aşteptarea cu dojeni din ăstea? Nu mai bine-i iei o excursie-n Obor să vază cu ochii ei diferenţa? Mbine, asta dacă nu mai prinzi la secănd nişte pastile de slăbit şi-o lămureşti că-s handmade. De plafar!

Foto: Răzvan NEGRU

 







comentarii
1 comentarii

Un oras european, inca o capitala culturala adopta engros si fara retinere kitchul, adica prostul gust.Mira-te lume si sac luxem/burghezi.Nu vizitati strada Balcescu!!!!!Pericol de contaminare cu roz- chino-bombon!!!!
13.02.2018 15:19
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA