logo
Urșii fac prăpăd pe Valea Hârtibaciului: localnicii au cerut despăgubiri pentru 28 de oi și viței, două vaci și un taur de reproducție
I. BÂRSAN
8720 vizualizari
Urșii fac prăpăd pe Valea Hârtibaciului: localnicii au cerut despăgubiri pentru 28 de oi și viței, două vaci și un taur de reproducție
© www.ziaruldinmuscel.ro

Tot mai mulți proprietari de animale de pe Valea Hârtibaciului depun la primării cereri pentru despăgubire în urma pierderilor suferite de atacurile urșilor și doar la Primăria Chirpăr s-au cerut despăgubiri pentru 14 oi, 14 viței, 2 vaci adulte și un taur de reproducție de mare valoare.
Aflând că taurul de reproducție era proprietatea lui Pompil Varga, directorului executiv al AJVPS Sibiu, i-am solicitat acestuia câteva informații privind situația urșilor din această zonă.
În urma evaluărilor făcute de specialiștii de la AJVPS, în arealulu cuprins între Merghindeal, Chirpăr, Nocrich, Ghijasa de Jos , Ghijasa de Sus și Pelișor au fost identificați 40 de urși. De obicei urșii sunt animale omnivore, hrănindu-se mai mult cu vegetale, mai ales cu ghindă dar când descoperă gustul cărnii își schimbă cu ușurință meniul. Așa s-a întâmplat cu un număr de 15 urși din cei 40 care au început să atace animalele domestice. Aceștia se află în zona Veseud, Chirpăr și Alțâna de unde au venit cele mai multe plângeri din partea păgubiților.
În urma demersurilor făcute de ONG-urile care se ocupă de protecția naturii, cu sprijinul organismelor similare din Uniunea Europeană, vânarea urșilor în România este interzisă.
În această situație cei păgubiți urmează să primească despăgubiri de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Pentru a fi despăgubiți, proprietarii trebuie să depună, conform HG 1689/2008, în timp de 24 de ore, o cerere la Primărie iar Primarul, tot în 24 de ore, trebuie să convoace o comisie de constatare din care fac parte, un reprezentant al Primăriei, unul al Protecției Mediului, unul al Ministerului Agriculturii un reprezentant al gestionarului faunei cinegetice, în cazul fondurilor cinegetice.
La constatare trebuie să participe și păgubitul care trebuie să facă dovada că a luat toate măsurile de prevenirea atacului, prin realizarea de garduri sau pază ori alte mijloace acustice sau luminoase care să sperie animalul sălbatic.
În cazul în care dosarul întocmit este aprobat păgubitul așteaptă despăgubirea pe care o poate primi și după un an de zile de la Ministerul Mediului.
Este lăudabilă initiativa ONG-urilor de a proteja natura patriei, apelând la instituțiile europene, pentru că Europa are nevoie să conserve ceea ce țările dezvoltate au distrus. Fiind de interes european, urșii ar trebui să intre sub directa protecție a UE și protejarea lor să se facă din bugetul acesteia și mai puțin din bugetul țării.

 comentarii
3 comentarii

Asta miroase a poveste vanatoreasca , venita de la vanatorii suparati ca nu mai pot vana ursi, si atunci inventeaza povesti de speriat copiii. Puneti_va pusca in cui si poftiti in sec 21, vanati animalele cu aparatul foto.
Lasati ursuletii in pace si asa e Vai de capul lor.
Bruno
20.06.2017 00:00
Mi se pare cam imposibil sa primeasca oamenii despagubiri cu asa conditii. Bine zice articolul: "
...
20.06.2017 19:52
greu si scump sa pui un gard electric in jurul stanii sa iti fie oile si vacile in siguranta pe noapte
dan
20.06.2017 21:18
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia