Tribuna
Unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi ai Sibiului, despre crima din Mediaş: „Violenţa face parte din societate. Din fericire, la Sibiu aceste cazuri de violenţă sunt rare!”
Laura BUCIU
12873 vizualizari
Unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi ai Sibiului, despre crima din Mediaş: „Violenţa face parte din societate. Din fericire, la Sibiu aceste cazuri de violenţă sunt rare!”

Unul dintre cei mai cunoscuţi antrenori  ai oraşului, luptătorul Adrian Mihai, a cărui firmă asigură paza şi protecţia celor mai cunoscute cluburi şi baruri din Sibiu, este de părere că un caz precum cel care s-a petrecut în urmă cu o săptămână la Mediaş este rezultatul unor indivizi care au mentalitate din epoca de piatră.

Acesta a făcut şi o evaluare a autorului crimei, spunând că faptul că acesta a ieşit din penitenciar mai devreme, datorită recursului compensatoriu, este o falsă problemă, cel mult folosită politic, deoarece, potrivit lui Adrian Mihai, autorul omorului ar mai fi putut sta încă atât în puşcărie şi nu ar fi ieşit „spăşit, ca un îngeraş”.

  • „Probabil a fost o reglare de conturi între două grupuri de oameni certaţi cu legea. Nu se poate spune că sunt interlopi sau mafioţi, ci doar oameni certaţi cu legea. Au fost orgolii mărunte, între oameni cu situaţie materială precară, care trăiesc de pe azi pe mâine, la propriu. Nu se întâmplă des. Sunt, totuşi, lucruri normale în lumea în care trăim. Gândiţi-vă că în multe oraşe din occident acest gen de altercaţii sunt destul de des întâlnite.. Nivelul de cultură, nivelul de civilizaţie este specific populaţiei şi de multe ori şi actele de violenţă reflectă acest lucru.. Este mediatizat prea mult subiectul. Se întâmplă mai des în Mediaş, pentru că sunt mulţi oameni acolo care vin „de pe sate”. Sunt mai agresivi, poate mai săraci, mai necivilizaţi”, a spus Adrian Mihai.

Un caz precum cel de la Mediaş ar fi greu să se poată întâmpla în Sibiu, „un oraş liniştit, un oraş frumos, un oraş aşezat, unde lucrurile sunt în regulă”.

  • „Mai sunt şi aici violenţe,altercaţii .Dar să nu privim situaţia ca pe un fenomen, nici ca pe un semnal de alarmă. Omul ăla (autorul crimei – n.r.) tot ar fi ieşit din puşcărie la un moment dat. Închisoarea nu te reabilitează. Închisorile din România înrăiesc. Asta este problema noastră, a societăţii: ducem aşa-zişii infractori în închisoare, li se dă o pedeapsă şi avem impresia că ei vor ieşi din închisoare spăşiţi, sfinţi, reabilitaţi, cu o meserie. De fapt, ies din închisoare mult mai răi, învaţă de la colegii lor de celulă cum să ocolească legea, cum să facă ”fapte”  fără să fie prinşi. Practic, ies specializaţi pe domenii, poate mai specializaţi decât au fost când au intrat”, este de părere Adrian Mihai.

Adrian Mihai a comentat şi afirmaţiile făcute de Ghiţă Ignat, sportivul care a fost închis în acelaşi penitenciar cu autorul crimei din Mediaş.

  • „Ghiţă Ignat este un om de calitate. şi-a ispăşit pedeapsa pentru fapta lui economică, omul a realizat unde a greşit, a încercat în închisoare să polarizeze prin toate eforturile, în aşa fel încât să mai reabiliteze dintre deţinuţi, dar după cum a constatat şi el, peste 75% dintre ei se întorc în închisoare fie pentru că nu îi acceptă societatea, fie pentru că nu îşi mai văd ei rostul în societate.Noi avem preconcepţii, îi judecăm, îi vedem – din păcate – în continuare ca pe nişte infractori şi, în plus, nu le oferă societatea alternative când ies din închisoare. Ei, practic, nu au nici măcar cel mai mic sprijin când părăsesc penitenciarul. Orice faptă ar fi comis, şi cu violenţă, şi fără violenţă”, afirmă sportivul.


Ce e cel mai important în privinţa cluburilor şi barurilor

Cum pot fi prevenite astfel de tragedii? Prin existenţa personalului de pază specializat şi a bouncer-ilor care pot anticipa mişcările unor persoane agresive.

  • „Cea mai importantă în zona de baruri şi cluburi este prevenţia. Fiecare magazin şi fiecare factor economic trebuie să îşi pună sistem de alarmă pentru a evita spargerile, efracţiile, iar cluburile să îşi angajeze personal specializat de pază şi protecţie, tineri, bine antrenaţi, pe care să îi plătească bine, pentru că fac o meserie foarte grea. Eu consider că dacă la Mediaş, în club, exista posibilitatea să fie un bouncer, situaţia ar fi fost alta. Problema este că la Mediaş nu sunt bounceri. Bouncer-ul nu e doar un agent de pază, el este specific cluburilor de noapte. În Mediaş nu găsim aşa ceva. Nu sunt tineri sportivi specializaţi în Mediaş. Un om specializat ar fi gestionat altfel fenomenul. Un bouncer profesionist imediat poate să îşi dea seama ce va urma. În rest, în faţa cuţitului... e foarte greu”, a comentat Adrian Mihai.


„Nu cred că a vrut să îl omoare”

Adrian Mihai este de părere că agresorul nu a vrut să îşi omoare adversarul, ci doar să îi dea o lecţie având în vedere că l-a înjunghiat doar la nivelul picioarelor.Problema a fost că agresorul a secţionat artera femurală.

  • „Eu cred că nu a vrut să îl omoare, doar să îi dea o lecţie specifică lumii lor violente. Cine a scos cuţitul şi a înţepat nu ştie anatomie, l-a atins în artera femurală. Ei au termenii lor şi acţiunile lor. Vreau să spun că în lumea aceasta, ei nu au raţiune în ceea ce fac, de aceea se ajunge la aceste fapte. Nu sunt educaţi, provin dintr-un mediu care le influenţează în mare măsură toată viaţa şi normal că se ajunge la asemenea tragedii”, a afirmat Adrian Mihai.

Dacă mutăm conflictul iniţial în Sibiu ce s-ar fi întâmplat?

  • „Dacă s-ar fi întâmplat acest gen de conflict la Sibiu  în maxim 6 minute echipa de intervenţie era la faţa locului. Plus faptul că bouncerii din Sibiu sunt foarte bine pregătiţi. Fiind oraşul mult mai mare, şi baza de selecţie este mult mai mare. şi pregătirea se face la un alt nivel. Firma pe care o conduc eu, agenţii mei sunt pregătiţi special, într-o sală amenajată pentru aşa ceva. Suntem singurii din Sibiu care pregătim bouncerii şi agenţii de la intervenţie pentru asemenea intervenţii grele. Discutăm pe acţiunile care au fost derulate, vedem unde şi dacă s-a greşit”, spune antrenorul Adrian Mihai.

Şi în Sibiu sunt incidente în cluburi, „altercaţii cu câte un ghiont”, dar situaţia este sub control.

  • „E în regulă, e sub control. Poliţia îşi face treaba şi acţionează şi la modul preventiv. Trebuie să recunosc că sub aspectul activităţii ordinii publice în Sibiu stăm foarte bine. Poliţia îşi face treaba. E un lucru foarte bun. Tocmai de aceea până acum asemenea probleme au fost rare în Sibiu. Alcoolul le ia minţile de cele mai multe ori celor din cluburi şi baruri. Până la urmă când îţi pierzi controlul nu mai contează ce şcoală ai”, povesteşte antrenorul sibian.


Recursul compensatoriu, „vinovat” de crimă?
 
Întrebat dacă tragedia nu s-ar fi produs dacă nu ar fi existat recursul compensatoriu, Adrian Mihai spune că nu are nicio legătură una cu alta.

  • „Dacă nu era eliberat înainte şi mai stătea în închisoare, poate ieşea mai înrăit. Nu are nicio legătură una cu alta. A fost prea politizat acest fenomen. M-aş bucura ca în urma acestei politizări să se ajungă la acţiuni şi la lucruri care să le îmbunătăţească viaţa celor din penitenciar, să se gândească la modul serios să îi reabiliteze, că în rest văd doar politică aici. Într-adevăr au fost eliberaţi mai mulţi, au avut loc mai multe acţiuni cu violenţă şi tâlhării şi violuri, că aşa se spune, dar eu cred că au fost şi înainte fără să fi fost atât de mediatizate. Pentru că trăim într-o societate în care astfel de lucruri se întâmplă, nivelul nostru de educaţie, mai ales în oraşele mici, comune şi sate nu este prea ridicat.Totuşi, consider că în România nu sunt fenomene extreme, cum s-a ajuns acum în multe ţări din spaţiul comunitar”, a mai spus Adrian Mihai.

El crede că trebuie schimbată mentalitatea când vine vorba de securitatea publică şi privată.

  • „Sunt firme care au un alt statut, care pot asigura un standard ridicat de pază, protecţie şi securitate. Diferenţele între unele firme şi altele care au personal specializat sunt ca între un Mercedes şi o Dacia 1310 cumpărată la mâna a patra”, a spus Adrian Mihai.

     Un aspect foarte important pe care îl recomandă părinţilor este acela de a încerca să canalizeze energia copiilor spre practicarea sportului indiferent de ramură, pentru că acolo se consumă foarte multă energie, mai ales cea negativă. şi nu numai copiii trebuie să facă sport.

  • „Şi adulţii ar trebui să înveţe măcar să se apere, pentru că de multe ori în viaţă vei fi pus în situaţia să îţi aperi viaţa ta sau a celui de lângă tine şi nu vei avea posibilitatea pentru că eşti total nepregătit fizic şi psihic. De multe ori viaţa ta depinde de un gest simplu, pe care nu îl poţi face pentru că în condiţii de stres sistemul nervos neantrenat se blochează.Gândiţi-vă la o femeie: trebuie să îi dea o geantă în cap sau să scoată rapid un spray lacrimogen pe care să îl folosească. Dar pentru că nu e pregătită, se blochează  şi nu mai întreprinde nicio acţiune”, este sfatul antrenorului Adrian Mihai.


Adrian Mihai are o pregătire solidă în sistemul de luptă corp la corp. Începând cu anul 1996 a predat în mod constant cursuri de Close Combat studenţilor Academiei Militare Nicolae Bălcescu, dar şi plutonului de intervenţie din cadrul Poliţiei Sibiu până în anul 2004. În decursul carierei de antrenor a reuşit să cucerească cu sportivii antrenaţi mai multe medalii la Campionate Mondiale şi Europene de karate, kickboxing şi de arte marţiale mixte. În acelaşi timp, are o pregătire la nivel profesionist ca şi  gardă de corp, de-a lungul anilor executând servicii de securitate privată pentru oameni de afaceri şi oameni politici în campaniile electorale.

 






comentarii
13 comentarii

Aha, acum noi cei normali la cap și în cuget suntem vinovați ca vezi Doamne, săracile Brute care ies din închisoare nu au o alternativa decât sa ucidă, violeze sau talhareasca!!!
"Asa zișii infractori"... Nu, cei de care este vorba nu sunt asa ziși infractori ci sunt nemernici ucigași fata de care n-ar trebui sa existe nicio compasiune într-o luna normala și civilizata!
Unul care a facut asa ceva ar trebui sa nu mai vadă lumina zilei! Când colo din acest interviu înțeleg ca ar trebui sa ne preocupam de viata lor în penitenciar...
Nu pot sa cred!
Alesb
23.01.2019 16:11
unul dintre cei mai jegosi, abjecti si lipsiti de scrupule sibieni. Si-a batut nevasta, face abuzuri peste abuzuri, sta si bea bere la volanul masinii sale, dupa care arunca dozele pe marginea drumului. Ca sa nu vorbim de faptul ca isi permite sa conduca sub influenta alcoolului. Un jeg de om, pe care il mai si promovati fara rusine.
Nedelcu C
23.01.2019 16:12
Ma intreb daca cei inchisi din diferite motive au cap si creier in el--- sa judece?? Daca au de ce nu-l folosesc? --OK. au gresit intra la pivnita sa ispaseasca pedeapsa si mai ales sa gindeasca -- fiindca au timp berechet - ca sa faca ceva sa se lase de prostii si sa se reintregeasca in societate -- Se pling ca sunt tratati rau -- ei merita , fata de dei inchisi in timpul comunistilor -- inocenti total -- cu vina --credinciosi in Dumnezeu-- da, au murit cu zecile de mii -- iar voi care sunteti vinovati credeti ca daca sunteti inchisi pe drept vreti sa va cazeze in hoteluri de -5- stele? Folositi-va creierele -- pocaitiva de faptele voastre rele fiti OAMENI NORMALI - si o sa vedeti ca societatea va apreciaza --
mike
23.01.2019 20:24
E bine de știut. O informație valoroasa . Toate organele abilitate vor face filtre sa îl aresteze ca bea bere la volan. Apropo, masina e parcata in panta sau pe loc drept când bea bere la volan? Te crezi bine informat dar al dracului de frustrat. Rtu ai lasat o tona de rahat in urma ta in viața și o căldare de mătreața , antrenorul acesta a realizat ceva. In rest, sa auzim și de tine măcar ca ti-ai plătit ratele la timp și nu mai fura becurile de pe scara blocului.
Nedelcu c( de la cacat)
23.01.2019 21:53
frustratul esti tu. Ca si vasnicul tau antrenor, tot ratat ramai. Daca ai avut ceva rezultate in activitatea sportiva inseamna ca iti poti permite orice? Mentalitatea ta dovedeste clar ca la cei ca tine, in afara de muschi nu mai exista si altceva, cum ar fi creier, caracter, bun simt, respect fata de lege, respect fata de vecini samd. Cat despre furatul becurilor si nu numai, ai face bine sa te lecuiesti, nu de alta, dar poate iti trage o mama de bataie antrenorul tau drag...
daca tot te-ai semnat (c( de la cacat), sa iti fie de bine
24.01.2019 08:33
Greșit!
Pe data de 12.01.2019 am fost bătut de 2 bodyguarzi la Centru de afaceri Sibiu ptr că nu am vorbit în limba română cu ei.
Am 3 coaste rupte!!
Ce oraș sigur este Sibiu?
Nelini?tea77
26.01.2019 13:48
Plus ca amandoi erau sub influenta bauturilor alcoolice.
Tentativa de omor si o amenda de la 15000 de lei in sus asta cer...
Poate asa se vor calma cei doi inculpati...
Bumblebee
26.01.2019 18:44
In afara de acest cotidian, unde isi plateste publicitatea, nu mai are acces la opinia publica , acest cunoscut antrenor .
Este un parvenit si un prefacut, a mai comentat el de-a lungul timpului si de altii, iar apoi se ascundea pe unde putea de frica. Umilit in vazul tuturor de aceia pe care ii judeca in trecut .
El insusi este invinuit in mai multe dosare cu violenta, ultimul in care a tras cu arma intr-un spatiu public in timp ce era in stare de ebrietate. Conducere si accident in stare de ebrietate a unui autovehicol care ii arata frustrarea si micimea lui si a organlui . S-a gasit moralistul din franzela sa ne dea lectii. Un fricos buhait ce a trait mare parte in minciuna aparențelor false.
Iti vine timpul si tie pisoias .
Amanta ta , pe care o fluturi in public si iti da tie banii de buzunar si masinute , intra cu mine pe camera in Anglia ... asa ca fapt divers
piatra sfaramata
29.01.2019 15:25
V-ați aprins rău pacilea.Nu țin partea nimănui dar dacă aveți caracter de ce nu îl orpiți pe stradă sau să îl căutați să îi dați o lecție? Pe la spate ascunși toți sunteți szmardoi dar în față sunteți pisici. Măcar Sfarma sau cum ii spuneti voi are curajul,nu se ascunde. Curaj,pune-ti lanterna pe fata si da-te la urs cu mana goala. Hai! Succes!
Jean ?i atât pentru frustratii de pacilea
04.02.2019 14:03
Ce bine era cand comentariile la rticole ca cele de aici,de toata jena erau cu IP-ul calculatorului.Oricum mor prostii de grija altora.Tipic ca pe la noi.Daca erati curajosi scriati cu numele real.Plin de pitpalaci.Pitpalac intr-un copac.
Neac?u
04.02.2019 15:12
Dragilor , oftica e mare pe voi. Aveți ceva cu omul, treceti la fapte. Nu mai latrati aiurea . Mihai Adrian este un om care a realizat câte ceva in sport și nu numai . Indiferent de invectivele folosite de maimuțe ca voi, pline de tupeu in spatele anonimatului , el are cojones. Apropo, sa arătați și voi unde este condamnat penal sau măcar cercetat penal . Oricum nu este mai penal decât voi. Sunteți penali la caracter. Fricoși la inima . Aveți inima de purece dar pentru voi exista RAID. Succes Adrian Mihai in activități și nu luați in seama ( dacă citiți comentariile purecilor) oftica . Asta e boala la romani și nu se vindeca . Forța PSD!
Veorica Vaselica Dantzuila
05.02.2019 16:00
Wow.Acum vad si eu articolul si citesc porcariile acestea de comentarii.Ce ii f...e grija pe multi de viata altora.In mod special pe cei care sunt nimeni in drum si latra la gard.
Raul -colaborator Sensei
07.02.2019 19:13
Una dintre dorințele mele ar fi să pot să stai față-n față cu unul ca tine și să îmi "povestești " frustrările tale vis a vis de mine și de viața mea.
Un gunoi social ca tine mu cred că are bărbăția de a își susține părerea intr-o întâlnire cu mine dar se ascunde ca un nimic in spatele anonimatului.
Mi-as asuma orice consecințe doar să te dau exemplu pentru a nu mai denigra pe cineva care nu se poate apăra .
Te rog să îți dezvălui identitatea și să arați că nu ești o hârtie igienică folosită.
i@ piatra sf?râmat?
07.09.2019 15:29
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA