Tribuna
brukenthal museum
Un sibian tâlhărit pe stradă la fiecare șase zile. Autorii sunt violenți și acționează în locuri slab iluminate
Laura BUCIU
3427 vizualizari
Un sibian tâlhărit pe stradă la fiecare șase zile. Autorii sunt violenți și acționează în locuri slab iluminate
© Răzvan NEGRU / Arhivă

Un sibian este tâlhărit pe stradă la fiecare șase zile. Profilul agresorilor este comun: nu acționează singuri, ci în grup de două – patru persoane, pe străzi slab iluminate și circulate, amenință și folosesc arme albe. Agresorii sunt, de regulă, recidiviști sau provenin din medii sociale defavorizate și au vârste cuprinse între 13 și 20 ani. Poliția Sibiu a demarat o campanie pentru prevenirea unor astfel de fapte, după ce numărul lor s-a înmulțit.

 

Femeie din Cisnădie, tâlhărită de niște adolescenți. Doi dintre ei, reținuți

 

O femeie a sesizat Poliția Orașului Cisnădie cu privire la faptul că în timpul nopții de duminică spre luni, în jurul orei 22.15, în timp ce mergea pe Aleea Căpșunilor din oraș, a fost urmărită de trei persoane necunoscute care i-au smuls geanta de pe umăr și au fugit. Polițiștii au deschis un dosar de cercetare penală care vizează săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată.

Ca urmare a investigațiilor efectuate au fost identificați și prinși trei tineri din localitate, în vârstă de 13, 16 și 17 ani, bănuiți de săvârșirea faptei.

Adolescenții de 16 și 17 ani au fost reținuți 24 de ore pe bază de ordonanță, urmând să fie prezentați unității de parchet competente cu propunere de arestare preventivă pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată.

 

29 de tâlhării în șase luni

 

Din cauza înregistrării unui număr ridicat de fapte de tâlhărie la nivelul municipiului Sibiu, polițiștii sibieni au lansat, marți, o amplă campanie de conștientizare și informare a membrilor comunității cu privire la gradul de pericol social ridicat al acestui tip de infracțiuni, reprezentat de moduri de operare, în speță, prin folosirea actelor de violență fizică.

Campania se numește „Banii și bunurile pot fi înlocuite, viața ta, nu!” și se desfășoară, în perioada iulie- august în municipiul Sibiu.

Potrivit Poliției Sibiu, în primele 6 luni ale anului 2019, în municipiul Sibiu au avut loc un număr de 29 de fapte de tâlhărie, cam una la fiecare șase zile.

„S-a constatat faptul că infracțiunile de acest gen se comit preponderent în mediul urban. Analizând cadrul infracţional prin prisma modurilor de operare, s-a constatat că infracțiunile de tâlhărie sunt săvârşite de grupuri de persoane (2 - 4), care acționează în condiţii şi împrejurări avantajoase, în speță în locuri puțin circulate și slab iluminate, făcând uz de amenințări cu folosirea de arme albe și acte de violență fizică.  Analizând profilul autorilor se poate concluziona că interesul infracţional se manifestă cu precădere la persoane de sex masculin, recidiviste sau provenite din medii sociale defavorizate, precum și la persoane tinere cu vârstele cuprinse între 13 și 20 ani”, a spus Elena Welter, purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu.

Campania demarată la nivelul orașului îşi propune ca principala direcţie de acţiune să fie orientată spre  însuşirea de către grupurile țintă a unor măsuri de prevenire, astfel încât numărul de infracțiuni de acet gen să scadă.

„În acest sens, se impune informarea  cetățenilor cu privire la modalitățile de prevenire a infracțiunilor de tâlhărie. De asemenea, prin această campanie se dorește conștientizarea cetățenilor cu privire la riscurile asociate expunerii unor obiecte de valoare în spațiul public, precum și informarea acestora cu privire la modurile de operare folosite de infractori. Victimele acestui gen de infracțiuni sunt, în general, angajații unor societăți care încep / termină activitatea la ore târzii, persoanele care folosesc mijloacele de transport în comun, turiștii, persoanele vulnerabile din punct de vedere fizic (copii, vârstnici, femei)”, mai spune Welter.

Astfel, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei din cadrul structurilor de siguranță și ordine publică vor acționa în mediul stradal, în spații publice aglomerate și mijloace de transport în comun, vor participa la întâlniri cu angajații societăților din municipiul Sibiu și vor distribui materiale informativ-preventive.

 

Sfatul polițiștilor:

 

  • evitați preocupările care vă distrag atenția: transmiterea de sms-uri, vorbitul la telefon, accesarea internetului sau a rețelelor de socializare, atunci când vă aflați pe stradă;
  • evitați să vă deplasați pe alei întunecate, străzi izolate sau necirculate;

păstrați poșeta/borseta în fața dumneavoastră, protejate de unul dintre brațe;

  • dacă vă simțiți urmăriți, cereți ajutorul unei persoane de încredere sau anunțați poliția.

 

comentarii
1 comentarii

Mă nene, da' prost e sibianul ăsta. Adică s-avem pardon, e și vina lui.
Păi să stea în casă în fiecarea șasea zi și nu-l mai jefuiește nimeni
Vasile von Vasile
17.07.2019 22:15
Din aceeasi categorie
sevis

targul de craciun

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia