logo
Un milimetru între viaţă şi moarte. Tumoare gigant înlăturată la Neurochirurgie
Laura BUCIU
19995 vizualizari
Un milimetru între viaţă şi moarte. Tumoare gigant înlăturată la Neurochirurgie
O zi de iarnă ar fi putut fi ultima pentru Claudiu Gheorghe Barbu. Era la serviciu când l-a lovit brusc o durere de cap, şi-a pierdut cunoştinţa şi a leşinat. S-a trezit când paramedicii îl duceau la tomograf. A aflat atunci că în capul lui creşte de ceva vreme o tumoare, care, în timp, i-a cuprins aproape jumătate din creier.

A fost internat de urgenţă la Neurochirurgie, iar medicul şef al secţiei, Vicenţiu Săceleanu, i-a spus că operaţia este singura variantă. O operaţie pe muchie de cuţit. Dacă bisturiul aluneca un milimetru, viaţa s-ar fi terminat pentru sibianul în vârstă de 38 de ani.

Tumoare cât un grapefruit

Sunt doar doi medici care operează peste 600 de cazuri într-un an. Dr. Liliana Boca şi dr. Vicenţiu Săceleanu l-au operat pe Claudiu Gheorghe Barbu. Împreună au reuşit să scoată din creier o tumoare „gigant”, catalogată astfel deoarece era foarte mare pentru locul unde era situată. Practic, ocupa jumătate de creier.

  • „Are 8 centimetri lungime, cinci centimetri lăţime şi 3 înălţime. Cam cât un grapefruit. A fost scoasă cu rezecţie completă. Pacientul este bine, nu are absolut nimic din punct de vedere neurologic. Cred că oamenii trebuie să ştie că astfel de operaţii se fac şi la noi, la Sibiu. Este cea mai mare tumoare scoasă din creier în ultimii doi ani. S-a realizat o rezecţie completă, iar pacientul nu are nicio paralizie”, spune dr. Vicenţiu Săceleanu.

Intervenţia chirurgicală a durat patru ore. Pacientul se simte bine şi am vorbit cu el. Se bucură ca un copil de faptul că viaţa i-a dat o nouă şansă.

Teamă? „Am gândit pozitiv”

Pentru orice om care primeşte vestea că are o tumoare atât de mare, aceasta cade ca un trăznet, cu atât mai mult cu cât ea este localizată în creier. La fel s-a întâmplat şi cu Claudiu.

  • „Nu mă aşteptam să păţesc aşa ceva. Domnul doctor mi-a spus că s-a dezvoltat lent, dar o avem mai de mult. Nu m-a durut, însă, niciodată nimic. Eram la lucru, că de la lucru am venit aici.  Mi s-a făcut rău. M-am pus pe banchetă în vestiar şi un coleg a dat telefon la salvare. Când am venit aici, cei de la Salvare m-au pus la tomograf. M-au adus aici şi domnul doctor a zis că mă operează. Nu mai ţin minte multe lucruri, că am dormit după operaţie. Am gândit pozitiv. Am avut încredere în domnul şi în doamna doctor şi nu am greşit. Mă simt foarte bine acum”, ne-a povestit Claudiu.

Miercuri dimineaţa, bărbatul a fost externat.

De unde venea pericolul

Medicul Vicenţiu Săceleanu ne-a explicat de ce a fost una dintre operaţiile cele mai grele care au fost realizate în secţia unde astăzi mai lucrează doar doi medici.

  • „Din cauza dimensiunii mari a tumorii şi pentru că era inserată pe sinusul longitudinal superior, care este cea mai mare venă din cap, a fost complicată intervenţia. Dacă se rupea sinusul, pacientul murea pe masa de operaţie. Dacă apărea sângerarea masivă, care implica automat o altă conduită terapeutică, apărea inclusiv riscul de a rămâne paralizat, să nu mai poată vorbi sau să moară pacientul. Discutăm de o distanţă de un milimetru. A fost riscant, dar trebuia scoasă. Nu îmi place să las treaba la jumate. A mers bine, neaşteptat de bine. Eu zic că e un succes terapeutic. La dimensiunea aceasta, de obicei majoritatea medicilor merg pe varianta de a opera în doi timpi: rezecă o parte, lasă o parte pe loc şi reintervin după un anumit timp. Am preferat să stăm mai mult în operaţie şi să scoatem tot”, a povestit medicul.

Spune că operaţia aceasta a fost una dintre cele ai grele, deşi a operat peste 8.000 de oameni. Însă cea mai grea, cu cel mai mare impact emoţional, a fost intervenţia la un copil de 6 luni care a venit cu un hematom „gigant”.

  • „A fost prima dată când m-am întrebat dacă pot să fac ceva pentru el. A fost bine. S-a întâmplat acum doi ani şi nu uit cât trăiesc că bebeluşul nu vorbea. A venit la control după două luni şi plângea. Când m-a văzut că pun mâna pe capul lui, şi-a pus căpşorul în palma mea s-a uitat în ochii mei şi a început să râdă. A fost cel mai sincer „Mulţumesc” pe care aş fi putut să îl primesc vreodată.  Medicul care spune că nu se implică emoţional nu e medic. Dacă nu pui suflet în ceea ce faci, este egal cu zero, nu mai eşti medic, eşti măcelar”, spune dr. Vicenţiu Săceleanu, şeful Clinicii Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
  • „Orice operaţie e grea şi implică emoţii pentru că nu ştii cum va merge. Chiar acelaşi tip de operaţie nu e la fel tot timpul. Niciun pacient nu e ca altul. Tot timpul intri în sală cu emoţii, chiar dacă e o rutină, o operaţie simplă, o hernie de disc. Nu ştii ce găseşti intraoperator. La acest pacient fiind tumoarea atât de mare, sigur că s-a intrat cu un trac. Am intrat doi, împreună şi, încet şi cu răbdare, am reuşit. E important să fie doi neurochirurgi la astfel de cazuri şi în general la intervenţii neurochirurgicale, pentru că dacă apare ceva, ajuţi, sunt două opinii. La noi plăgile sunt foarte mici şi o sângerare în cap sau în coloană e greu de stăpânit”, a explicat şi dr. Liliana Boca.

FOTO: Ana Maria MĂTUȘOIU
comentarii
7 comentarii

Thank you for a hard work, dr S?celeanu!
Thank you for a hard work, dr Boca!
Congratulations for a job well done!
Nicolae
11.01.2017 21:27
Nu exista cuvinte pentru a arata cat respect merita acest medic! Jos palaria ! In special povestea acelui micut, felul in care o spune... in cateva cuvinte mi-a transmis o intreaga pleiada de trairi, de parca as fi fost acolo. Inca o data: Jos palaria...cu maxim respect!
Cornel Moosz
11.01.2017 21:28
Un om extraordinar din toate punctele de vedere,dar in mod special ca medic!!!!!ar fi un atuu pentru sistemul de sanatate daca toti medici ar fi ca domnul Saceleanu!!!!!Cu mult respect intodeauna!!!!!
emil anghel
11.01.2017 23:43
DREPT MULTUMIRE STATUL ROMAN VA ADAUGA LA SALARIU 10 LEI IAR PENSIA VA FI DE 1000 LEI,CA DOAR N-O SA-I DEA PENSIE CA LA PARLAMENTARI-1500 LEI PENTRU 4 ANI DE DORMIT IN PARLAMENT,SI ALTE AVANTAJE NICICUM JUSTIFICATE.MA MIR CE-L MAI TINE PE ACEST INGER IN ROMANIA?
BEN
12.01.2017 00:39
Ce-i mai tine in tara asta? Poate exact ceea ce citesti mai sus Ben. Si ceea ce simt ei dupa fiecare reusita, adica dragostea de semeni, ca nu mai suntem nevoiti sa ne cautam sanatatea pe dincolo. Felicitari domnilor doctori! Sa va dea Dumnezeu multa sanatate si putere de munca. Va admiram cu adevarat!
Nicu
12.01.2017 08:20
Om de aleasa calitate dl doctor Vicentiu Sacelean cat si ca doctor , jos palaria . La doamna Boca mai trebuie sa vi si de ''acasa''. . . . .
sibian
12.01.2017 09:02
DL DOCTOR SECELEANU UN ADEVARAT ROMAN SI UN CHIRURG DE EXCEPTIE! LA LICEUL GHEORGHE LAZAR AM AVUT O D-NA PROFESOARA DE CHIMIE SECELEANU CARE ERA SUPER.SEVERA,DAR CU MULTA PREGATIRE SI MULTA RABDARE CU NOI.POSIBIL SA FIE NEAMURI,RUDE.DL DOCTOR TOATA STIMA!!!
TOT EU
nistor cristina
12.01.2017 17:29
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia