logo
UDMR cere autonomie specială: "Instruire, administrare şi judecată în limba proprie prin indivizi din sânul său!" Kelemen Hunor: "Nu vă fie frică, nu vă fură nimeni Ardealul!"
UDMR cere autonomie specială:

Tupeu fără margini: la câteva zile după sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, gaşca de-şi zice UDMR a cerut autonomie specială pentru judeţele cu populaţie majoritar maghiară. Şi cumva pe bună dreptate: dacă partidele româneşti se complac în stupizenii şi lâncezeli, preferând păruiala şi săritura la beregată ori de câte ori au ocazia, iată că UDMR ştie să-şi apropie sacii de căruţă.

Bineînţeles că, şi în continuare, partide care să curteze - era să scriu să curveze, noroc c-am fost atent! - gaşca lui Kelemen Hunor se vor găsi de dragul viitoarei - nu-i aşa? - majorităţi.

UDMR a depus în Parlamentul României un proiect de lege pentru "transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918". Proiectul UDMR vizează textul Rezoluţiei de la 1 decembrie 1918 şi cere, printre altele, reprezentare proporţională a maghiarilor în instituţiile administrative la nivel judeţean, naţional şi european, dar şi în - ţineţi-vă bine! - instanţe şi tribunale. 

  • "E o interpretare a Rezoluției, comunitatea maghiară se bucură deja de toate drepturile. Maghiarii sunt singurii care afirmă în mod fals că România nu a respectat niște decizii şi drepturi ale minorităților. Momentul nu e prielnic pentru România, am fi așteptat mai mult respect după Centenar, dar ne aşteptăm la așa ceva. Să vedem reacția coaliției, deja sunt legi care întăresc statutul maghiarilor. UDMR a încercat de mai multe ori, au fost mai multe proiecte până acum, încearcă să forțeze mâna PSD, care e în dificultate, proiectul nu va trece, dar cu sprijinul ALDE trec proiecte care întăresc statutul de jure al maghiarilor”, a spus jurnalistul Dan Tănasă. 

"Nicio discuție cu PSD, ideea a existat și înainte, dar nu am dorit să conturbăm Ziua Națională cu scandalul. Legea e foarte simplă, rezoluțiunea de la Alba Iulia, adoptată de Marea Adunare, pe urmă urmează niște articole care, pe de-o parte arată ce se înțelege azi prin popoare conlocuitoare. Ne trimite la legea minorităților naționale, la inițiativa unor regiuni de dezvoltare, Parlamentul poate vota legea dacă regiunile respective vor să aibă dezvoltare separată, dacă corespund regulamentului, prin lege organică pot primi statut special”, a spus Marton Arpad, senator UDMR. 

Kelemen Hunor: "Să nu vă fie frică, frați români, nu vă fură nimeni Ardealul!"

Aşa cum ne-a obişnuit, şeful UDMR ne-a mai livrat o aroganţă, făgăduind că n-o să ne fure nimeni Ardealul, c-aşa-i când nu-i nimeni apt să-i dea peste deşte. Kelemen Hunor nu a ratat ocazia de a reaminti că minoritatea pe care o reprezintă va fi loială statului abia când identitatea etnică nu va mai fi pusă în pericol. 

  • "Să nu vă fie frică, frați români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul, acesta este mesajul meu. Loialitatea se poate câștiga prin foarte multe feluri, dar o minoritate etnică va fi loială statului și țării în care locuiește în momentul în care identitatea etnică națională nu este pusă în pericol”, a afirmat Kelemen, potrivit Mediafax.

Hunor a declarat că dacă Rezoluția de la Alba Iulia poate fi considerată baza Unirii, în acest caz și punctele din cuprinsul documentului trebuie luate în serios. 

  • "Noi am așteptat în 2018, dar de fapt de câțiva ani, din partea majorității, a politicienilor români să existe o inițiativă, un gest simbolic la 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, prin care puncte ale Rezoluției de la Alba Iulia pot fi puse în legislația românească. Totuși, au trecut 100 de ani după care o majoritate puternică și o națiune care are încredere în sine și care tratează corect minoritățile ar trebui să se gândească la ce s-a întâmplat în această perioadă și la Rezoluția de la Alba Iulia. Dacă această Rezoluție este baza Unirii, atunci și acele puncte trebuie luate în serios. Dacă am văzut că nu există un astfel de gest, am pregătit acest proiect la începutul lunii noiembrie, dar am decis să nu îl depunem înainte de 1 decembrie, pentru a nu perturba pregătirile pentru sărbătoarea societății românești și a nu exista discuții, ci să îl depunem după această dată. Nu am discutat cu nimeni despre proiect, nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu partidele din opoziție, dar eu cred că ar fi nevoie de voturile tuturor parlamentarilor partidelor politice din Parlamentul. Eu aștept o susținere din partea tuturor forțelor politice din Parlament", a explicat Kelemen Hunor. 

Potrivit unui comunicat transmis luni, în an Centenar, UDMR a propus ridicarea la rang de lege a subpunctului 1 din punctul III al Rezoluţiei Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Adică "transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918".
Subpunctul 1 al punctului III din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: "Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc".

 


comentarii
7 comentarii

In cazul in care s-ar judeca un maghiar si un roman, ar trebui chemata Irina Nistor?
Bizonul
05.12.2018 06:52
Deosebirea dintre un istoric si Dumnezeu e aceea ca istoricul POATE SCHIMBA TRECUTUL !!!
Mentat
05.12.2018 09:10
Eu zic ca tota Transilvania sa primeasca autonomie si nu numai si moldova si tara romaneasca.
Albu
05.12.2018 10:28
Nimeni n-a remarcat,timp de 100 de ani, aspectul economic al Unirii ! Ardealul are zacaminte apreciabile de gaz metan, carbune, minereu de fier, aur, argint, plumb ,zinc, cupru, telur, sare, ape minerale, paduri, valori peisagistice, rezervatii naturale, monumente stravechi ... Nu degeaba Bratianu a exclamat ... VREAU ARDEALUL,DAR FARA ARDELENI !!!
Dardu Nicolaescu - Plopsor
05.12.2018 14:05
corect. ca roman nu imi convine ca trebuie sa fiu la mana miticilor pt orice . exemplul autostrazii pe valea oltului e suficient in ceea ce priveste Bucurestiul.
pt albu
05.12.2018 15:38
Atrasi de promisiunile de la Alba Iulia , sasii din Ardeal au fost favorabili Unirii...
Varahagiri Venkata Giri
06.12.2018 16:55
Cur..ele vor să fie recunoscute puncte din Rezoluția pe care ei înșiși n-o semnat-o/recunoscut-o...cum v-aș pune io, cu botul pe labe, cum v-aș pune!
Ardeleanul
07.12.2018 11:02
Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

vino

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia