Tribuna
brukenthal museum
Trei zile de sărbătoare în Agnita
I. BÂRSAN
1581 vizualizari
Trei zile de sărbătoare în Agnita

Începând de vineri şi până duminică noaptea, centrul oraşului Agnita, de la primărie-n sus, a fost ocupat de peste 30 de tarabe cu jocuri pentru copii şi produse comerciale de tot felul şi opt pavilioane cu bere, mici şi grătare, marcând traseul spre scena din capătul străzii unde artiştii locali şi invitaţii au cântat şi au dansat spre bucuria agniţenilor şi a mulţimii de musafiri veniţi din satele de pe Valea Hârtibaciului la „Zilele Culturale ale oraşului Agnita”.
Evenimentul a început cu o paradă a portului popular, însoţită de oficialităţile oraşului şi invitaţii acestora care au urcat pe scenă pentru a saluta publicul agniţean prezent în număr foarte mare la această sărbătoare.
După cuvântul de deschidere, prezentat de primarul Ioan Dragoman, prefectul judeţului, doamna Adela Muntean a felicitat autorităţile locale pentru organizarea de astfel de evenimente menite să păstreze patrimoniul cultural şi tradiţiile locale. La rândul lui, şi subprefectul Horaţiu Marin a felicitat administraţia oraşului pentru realizările edilitare.
În prima zi scena a aparţinut ansamblurilor folclorice, grupurilor vocale şi soliştilor din Agnita şi de pe Valea Hârtibaciului.
S-au bucurat de aplauze grupurile vocale pregătite de profesoara Doina Părău, chitariştii pregătiţi de Marius Ghizăşan şi cântăreţii la orgă pregătiţi de Florin Coşorean.
Un moment muzical deosebit, dar prea scurt, a fost realizat de tânărul Ştefan Roman, un virtuoz al chitarei, care a surprins şi a încântat prin talentul lui.
Solistele Antonia şi Cezara Gânfălean, Diana Socol, Teo Andrei, Maya Anca, Evelina Toader, Paul Oargă, Elena Puiuleţ, Cezara Cernea, Teodora Sas, Paula Moldovan şi Edith Todor au fost apreciate de public.
Dansurile populare au fost prezentate de formaţiile din Moşna, Merghindeal, Bruiu, ansamblurile „Hârtibaciul” şi „Cununa” din Agnita. Un moment deosebit a fost realizat de formaţia „Jucătorii din Chirpăr” împreună cu talentata Cezara Borcea şi care , pe lângă jocurile lor tradiţionale, au prezentat şi o suită de jocuri ţigăneşti.
Programul folcloric al primei zile de sărbătoare a fost încheiat de frumoasa şi talentata interpretă Luminiţa Dejan, Răzvan Năstăsescu şi Marcel Părău.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată tinerilor care au cântat şi dansat pe ritmurile formaţiilor Vezuvius, Trupa Gabriel, Riff, Hara şi solistul Dorian Popa.
În cea de-a treia zi, agniţenii au avut parte de invitaţi speciali.
Spectacolul a fost deschis de tânărul şi talentatul solist Sergiu Paşcalău, cu o suită de cântece de pe Târnave.
Pe scenă a urcat apoi ansamblul „Hora Desnăţuiului” al Casei de Cultură „Adrian Păunescu” din Bârca. Suita de jocuri populare olteneşti a fost completată de soliştii Raluca Grosu, Alex Golfin şi Luiza Turcu.
După olteni au urmat două ansambluri străine care au participat şi la Festivalul „Cântecele Munţilor” de la Sibiu.
Din Cipru a revenit în Agnita ansamblul „Electricity of Cipru , aplaudat pentru frumuseţea dansurilor şi dexteritatea dansatorului cu pahare.
Ansamblul „Abrayvici” din Serbia le-a oferit spectatorilor o suită de dansuri şi cântece populare din diferite zone ale ţării şi o nuntă tradiţională.
După cele două ansambluri străine, scena a fost ocupată de muzicieni.
Au cântat Cătălina Chiţimia Ţigău, formaţiile Ţîrcă Costel şi Nicolae Vâştea şi îndrăgiţii solişti agniţeni Ioana Bogdan şi Constantin Vasilescu. Ioana şi Tin au avut şi rolul de prezentatori, rol de care s-au achitat cu cinste în cele trei zile de spectacol.
Spectacolul folcloric a fost încheiat de renumitul interpret Marius Ciprian Pop, primit cu bucurie şi aplaudat pe tot parcursul recitalului. El a cântat şi le-a vorbit oamenilor despre dragoste, despre nevoia de a dărui şi a primi dragoste. A cântat împreună cu spectatorii minunata priceasnă „O măicuţă sfântă”, realizând un moment de pioşenie la acest început de post al Sfintei Maria.
Cele trei zile de spectacole în oraşul Agnita au fost susţinute financiar de Primăria şi Consiliul Local al oraşului Agnita şi organizate de Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu”. Pentru realizarea lor s-au străduit Ioan Sârbu, directorul Casei de Cultură care s-a ocupat cu succes de partea artistică şi Paul Hîrţoagă, membru al C.L. Agnita care a rezolvat problemele cu comercianţii.

Foto: Raul Roman

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevisclassic junior

targul de craciun

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia