logo
FITS
Treaptă la liceu? Examen în clasa a X-a! Ministrul Educaţiei susţine ideea: "Am uşura Bacalaureatul, va fi un sprijin pentru elevi!"
Treaptă la liceu? Examen în clasa a X-a! Ministrul Educaţiei susţine ideea:

Numită pentru a patra oară ministru la Educaţie, Ecaterina Andronescu vrea acum ca elevii să dea examen în clasa a X-a. Andronescu crede că astfel examenul de bacalaureat ar fi mai uşor, fiindcă va reprezenta materia pe ultimii doi ani.

  • "Învăţământul obligatoriu nu se termină la clasa a opta. Învăţământul obligatoriu se termină după clasa a X-a. Teoretic, acolo ar trebui să avem o evaluare, să ştim că am încheiat ciclul învăţământului obligatoriu. De ce nu avem? Pentru că, aşa cum ştiţi, după clasa a opta sau evaluarea de la clasa a opta, ca o moştenire a capacităţii, a examenului de capacitate, ne asigură separarea spre liceu sau şcoli profesionale, aceasta este, să spunem, argumentaţia evaluării de la clasa a opta", a explicat Ecaterina Andronescu, citată de Agerpres.

Ministrul Educaţiei spune că această măsură nu va fi luată fără o dezbatere publică şi crede că examenul de bacalaureat va fi mai uşor de luat.  

  • "Dacă se va accepta, pentru că, fără îndoială, o vom pune în dezbatere publică. Şi dacă va fi acceptată o asemenea evaluare, ce beneficii ar aduce ea? Examenul de bacalaureat nu va mai reprezenta materia pe patru ani de zile, care sunt anii de liceu, ci pe ultimii doi ani de zile, deci, am uşura examenul de bacalaureat prin această evaluare. Nu ştiu dacă va rămâne sau nu, după opinia mea, va fi un sprijin pentru cei care trec printr-o asemenea etapă”, a precizat Andronescu. 

Legea educaţiei va ajunge în Parlament în 30 martie, iar proiectul nu va fi unul stufos. Cel puţin aşa trage nădejde Andronescu.

  • "Ne-am angajat că vom duce la 30 martie legea în Parlament. Ca urmare, până atunci, trebuie să avem aceste elemente de referinţă pe care să le punem şi pe care să creionăm legea. Mi-aş dori să nu fie o lege stufoasă, să fie o lege mai puţin stufoasă, mai clară din punct de vedere al obiectivelor şi să lase la legislaţia subsidiară de metodologii, regulamente ceea ce este de competenţa regulamentelor şi a metodologiilor", a adăugat Ecaterina Andronescu.

Potrivit acordului semnat cu ocazia Centenarului, 30 martie este termenul asumat de Guvernul Dăncilă în faţa sindicatelor din învăţământ.

Mai puţine ore în clasa a cincea, mai multe-ntr-a opta

  • "Foarte multe legi se întorc la reexaminare. Aceasta nu este ordonanţa guvernului, este o iniţiativă legislativă pe care preşedintele are dreptul să o trimită la reexaminare. Ce va decide Camera şi apoi Senatul este decizional, ministerul va aplica. Mi se pare foarte normal să respectăm dreptul Legislativului de a pronunţa legi şi de a se pronunţa asupra legilor şi dreptul ministerului sau obligaţia ministerului de a aplica. În Legea 1 din 2011 a existat această prevedere, adică sunt 20 de ore pentru ciclul primar, 25 de ore pentru ciclul gimnazial şi 30 de ore pentru ciclul liceal. De ce le-am modificat ? Pentru că ele creau o inflexibilitate. Aveai nevoie de o oră în plus în clasa a şasea, să spunem, sau a opta – nu puteai să depăşeşti cele 25 de ore. Actuala variantă a acestei iniţiative legislative asigură mai multă flexibilitate pentru că spune în medie 25 de ore, adică poţi să pui la clasa a cincea mai puţine ore, aşa cum este şi normal, pentru că sunt copii la 11 ani şi poţi să pui la clasa a opta ceva mai multe ore, 28 de ore sau chiar 30 de ore, pentru că au 14 ani şi au altă capacitate de a se adapta la acest program mai încărcat pe care îl presupune şcoala", a explicat Andronescu.

Întrebată dacă unii profesori riscă să-şi piardă locurile de muncă prin reducerea numărului de ore, ministrul Educaţiei nu-şi face griji.

  • "Legea spune că orele trebuie să fie folosite pentru predare, pentru evaluare, dar şi pentru asigurarea temelor sub supravegherea profesorilor. Deci, dacă cineva nu va mai avea o oră de predare şi va avea o oră în care stă cu elevii să rezolve temele de acasă, eu cred că acest lucru nu trebuie nimeni să îl considere ca nepotrivit şi, dimpotrivă, o contribuţie la ce trebuie să dea şcoala drept rezultat", a spus Andronescu.
comentarii
6 comentarii

Cand ma gandesc ca bunica asta de 70 ani conduce invatamantul romanesc ma trec fiorii.Se pare ca PSD nu mai are specialisti daca apeleaza la epave.Incepe sa imi fie simpatic Trif ca este tanar, desi cred ca e paralel cu turismul.Pardon ,am uitat ca Ecaterina este oltencuta ca si Olguta si astia se pricep la toate.
ion
10.01.2019 04:54
Daca doar 1% din stiinta de carte a acestei doamne, s-ar regasi si la tine, te-ai putea declara mai mult decat fericit.
Insa mereu, in Romania, exista o gloata semi-analfabeta (ion- vasnic reprezentant), ce nu intelege ca scoala inseamna mai mult decat a lua o diploma in cel mai usor mod posibil. Bai "ion" ( cu litera mica pt ca asa ai scris tu, deci iti respect statutul de substantiv) scoala inseamna sa inveti, sa dai examene pe care sa le iei si care sa ateste ca ai invatat!!!!
Daca nu te duce capul, nu e musai sa faci scoala, poti sa ramai si maturator pe strada, ca acolo nu ai nevoie de multa scoala si cred ca se castiga bine pt pretentiile tale!
@ion
10.01.2019 09:07
Parerea mea este ca nu de examene in plus au nevoie elevii ci de o reducere a materiei scolare, prin revizuirea programelor scolare, sa invete lucruri care le trebuiesc in viata. Si va dau un exemplu: si eu am invatat la matematica de sinus, cosinus, tangenta si cotangenta, dar nu m-a intrebat nimeni de ele ulterior daca nu am mers pe domeniul matematicii.
un sibian
10.01.2019 11:43
aceasta doamna este cea care a desfiintat invatamantul profesional si a dereglat tot sistemul cu schimbarile facute dupa ureche de azi pe maine.
acum promoveaza invatamantul tehnologic si examene extra, culmea in acelasi timp cu "reducerea" numarului de ore pe care tot ea l-a marit impreuna cu numarul materiilor.
ca doar si 22-25 ore in invatamantul primar e normal pentru ea !
si apoi spune ca ar trebui ca universitatile sa accepte studenti care nu au trecut examenul de bacalaureat.
nu degeaba i se spune "abramburica".
e cea care "nu se vinde" pana nu a primit pretul cerut !
tipica pentru psd unde ce spui azi nu are nici o valoare maine.
vezi si programul de guvernare cu care au castigat alegerile.
experimente pe copiii nostrii
10.01.2019 12:19
Presupun că sunteți și părinți și tocmai din această ipostază ar trebui să realizați că școala corectează deprinderi prost însușite acasă, că oferă o perspectivă asupra activițătii viitoare a fiecărui elev, că-l învață să relaționeze sănătos și moral cu ceilalți.
Sfatul meu este să interveniți acolo unde vă simțiți profesioniști și dacă doriți, să veniți cu propuneri constructive despre școală, nu să fiți permanent într-o dispută amatoricească.
Un cititor
10.01.2019 13:45
Poate ai dreptate,dar eu am intrat cu nota 10 la Politehnica din Bucuresti, am doctoratul dat in Nord-America ,sant pensionar si mai dau consultanta in aeronautica cu peste 250$/ora, am refuzat o cariera universitara,deoarece in industria aeronautica aveam salar triplu fata de un profesor.Te rog sa ma scuzi ca am scris Ion cu i mic si pot spune ca cei care ma cunosc de pe aici, au respect fata de mine ca roman de origine.Semi-analfabet asa cum ma consideri, am fost cordonator de productie si cercetare, unde sute de angajati depindeau si de deciziile mele.Personal cred ca gura ta PUTE a oltean,eu fiind sibian din Marginime.
Lui @ion
10.01.2019 17:07
Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia