Tribuna
Tranzacțiile imobiliare din Sibiu au "intrat la apă". Vânzările au scăzut cu 20% față de anul trecut
Tranzacțiile imobiliare din Sibiu au
© Răzvan NEGRU
După ce condițiile de creditare s-au înăsprit și prețul locuințelor a înregistrat o creștere de aproximativ 10 procente, numărul tranzacțiilor de pe piața imobiliară a scăzut. Tendința se manifestă în majoritatea județelor din țară, inclusiv în Sibiu. Potrivit unor date publicate pe site-ul oficial al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, numărul tranzacțiilor de imobile și terenuri din luna iulie a acestui an este cu 20% mai mic decât cele efectuate, în aceeași lună, în 2018.


Potrivit unor statistici ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, luna trecută, respectiv în iulie 2019, au fost realizate în total 506 tranzacții imobiliare în județul Sibiu.
Cele mai multe, respectiv 160, au fost terenuri cu construcții situate în intravilan. Acestea sunt urmate de: 112 terenuri agricole și șase neagricole în extravilan, 114 terenuri în intravilan, fără construcții, și 114 unități individuale.
În iulie 2018, au fost înregistrate 631 de vânzări de imobile în județul Sibiu, după cum urmează: 174 terenuri agricole în extravilan, 204 terenuri cu construcții, în intravilan, 123 terenuri fără construcții în intravilan și 130 de unități individuale.


Agenții imobiliari confirmă scăderea numărului de tranzacții


Gabriela Vlad de la Agenția  Imobiliară Piedra confirmă datele oficiale ale ANCPI:


"Într-adevăr, se înregistrează o scădere a tranzacțiilor pe piața imobiliară din Sibiu. Cred că există doi factori: creșterea prețurilor și modificările condițiile de creditare. Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul vânzărilor atât pentru locuințe, cât și pentru terenuri, a înregistrat o scădere".


O simplă căutare pe site-urile de vânzări sau pe paginile agențiilor imobiliare, arată că prețurile locuințelor sunt mai mari decât cele practicate în perioada similară a anului trecut, creșterile fiind, în medie, de 10%, dar ajungând în unele cazuri și la 20 de procente.

Dacă anul trecut un apartament cu două camere în zona Dioda, una dintre cele mai scumpe din oraș, se vindea cu aproximativ 55.000 de euro, pentru aceeași locuință se cer, în prezent, 67-70.000 de euro.

Există și blocuri nou construite, unde un metru pătrat costă între 1.350 - 1.800 de euro.

Chiar dacă cea mai mare creștere a prețurilor de pe piața imobiliară s-a înregistrat în Cluj-Napoca, Sibiul rămâne printre orașele cu cele mai scumpe locuințe din țară, rivalizând în unele cazuri cu Bucureștiul.


Dragoș BAKO

Andra MARINESCU

 

 






comentarii
3 comentarii

Pai s-a prins lumea ca se vand cotetze cu denumirea de apartament. Sa muncesti 30 de ani pentru un cotetz e un pic cam mult, oamenii au alte asteptari de la viata.
Arhitectu'
20.08.2019 15:41
De-ar scadea nitel si preturile...
@@@
20.08.2019 22:21
Preturi super inflate "la alb"
Cornel
20.08.2019 23:00
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA