Tribuna
Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Nicolae. Ce daruri trebuie evitate şi ce se întâmplă dacă ninge în 6 decembrie
Rareș BIŢU
3561 vizualizari
Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Nicolae. Ce daruri trebuie evitate şi ce se întâmplă dacă ninge în 6 decembrie

Adevărata iarnă vine de Moş Nicolae. Da, aşa ne povesteşte credinţa populară: dacă ninge de Sfântul Nicolae înseamnă că moşul şi-a scurtat barba sură. Dacă sărbătoarea e lipsită de omăt, se spune că Sfântul Nicolae a întinerit.
În noaptea când cei mici aşteaptă să vină Moş Nicolae, din moşi strămoşi se spune că cerurile se deschid, iar preț de o secundă Sfântul Nicolae  poate fi văzut stând în partea dreaptă a Domnului. 
Sărbătoarea lui Moș Nicolae este una dintre cele mai așteptate, iar pregătirile încep încă din Ajun când cei mici îşi lustruiesc ghetuţele pentru a primi daruri de la Moş Nicolae. Dacă au fost neascultători, cei mici primesc nuieluşe, ca să ţină minte că nu şi-au ascultat părinţii şi bunicii.  De unde ştie Moşul care copil a fost cuminte şi care nu? E suficient să se uite pe fereastră!

În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie; păzeşte soarele, care încearcă să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură; stăpâneşte apele, fiind patron al corăbierilor pe care îi scapă de la înec; apără soldaţii în război, motiv pentru care aceştia îl invocă în timpul luptelor; ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite.

  • "Minunile săvârşite de Sfântul Nicolae, precum învierea celor trei copii omorâţi de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corăbii, sunt binecunoscute. De aceea, Sfântul Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar. Dintre multele istorisiri care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care îşi pierduse averea. Sfântul a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre pentru a nu fi nevoite să se prostitueze", a explicat pentru Mediafax, părintele Bogdan Teleanu, de la Patriarhia Română.

Dar Sfântul Nicolae nu este numai protectorul celor săraci, ci şi al copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecăţilor nedrepte, fiind venerat în întreaga lume. Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică ce îi este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.

Tradiţii şi obiceiuri

De Sfântul Nicolae, crengi de pomi fructiferi sunt aduse în casă şi puse în vase cu apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguțe vor înflori pană în ultima zi din decembrie, e semn că anul ce vine va fi unul plin de rod. Din ele se fac sorcove, cu care se colindă în prima zi din Noul An.  
În unele zone din ţară, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seară, la oră nouă fix, flăcăii sosesc voioşi și încep petrecerea. Mai ales la ţară, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se strâng  în cete şi îşi aleg gazda în casa căreia fac repetiții pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou. 


Superstiții. Ce nu e bine să faci

Tradiţia spune că obiectele ascuţite, obiectele de culoare neagră şi trusele de cosmetică nu sunt recomandate pentru a fi dăruite, deoarece aduc ghinion. Nici mărgelele nu trebuie oferite din acelaşi motiv.
Moș Nicolae simbolizează dărnicia, iar tradiția populară îl întruchipează ca fiind un bătrânel cu barbă albă, călare pe un cal alb, vestitorul iernii. Moș Nicoale sau Sf. Nicolae mai este denumit popular și Sân` Nicoară, nume ce provine de la verbul grecesc nikao - ”a învinge”. Din acest motiv, Sân` Nicoară este victoria Binelui împotriva Răului, un latimotiv al tuturor legendelor care ne-au marcat existența.
Sărbătoarea lui Moș Nicolae este una extrem de populară, în special în Transilvania, unde s-au ridicat multe lăcaşe sfinte care-i poartă hramul.

Tradiția bisericească spune că Sfântul Nicolae este realul Moș Crăciun, bătrânelul cu daruri îndelung așteptat de copii iarna. Până și numele în limba engleză al celui din urmă, Santa Claus,a apărut de la termenul olandez Sinterklaas folosit pentru denumirea Sfântului Nicolae.

În Ardeal, fetele se pregătesc de cu seara din Ajun, când coc plăcinte. 
În trecut, se mergea la colindat încă din ziua de 6 decembrie. 
În Moldova și în Oltenia s-a păstrat obiceiul ca tinerele familii să aleagă pe Sfântul Nicolae ca protector al casei lor și să-i mulțumească pe 6 decembrie prin pregătirea unei mese cu mâncăruri de post, la care se adunau toate rudele, după ce era binecuvântată de preot.
În Bucovina, în ziua de Sf. Nicolae se face parastas  pentru cei care au murit înecați.

Tradiţii în lume

Nu doar la români există tradiția lui Moș Nicoale, ci și la germani, francezi, italieni etc. 
În Franța, de pildă, este același obicei de a primi pe Moș Nicolae ca Pere Noel, despre care se știe că merge însoțit de Pere Fouettard. Primul lasă cadouri copiilor buni, iar cel din urmă îi pălmuiește pe cei răutăcioși. Câteodată, copiii primesc cadouri și în ziua de Sfântul Nicolae.
În Sicilia, Moș Nicolae e așteptat pe 13 decembrie și este numit Santa Lucia. Olandezii îl numesc Sinterklaas pe Sfântul Nicolae. Despre el se povestește că vine din Spania la copiii olandezi și că este ajutat de Zwarte Piet (Petru cel Negru). Le aduce daruri și dulciuri prichindeilor cuminți. Copiii știu că dacă pe lista lui unul dintre copii e notat drept unul neascultător, îl va lua înapoi în Spania.

Ce să nu faci pe 6 decembrie

În ziua de Sf Nicolae, tradiția spune că nu ai voie să te cerți cu nimeni, nu ai voie să fii zgârcit, nu ai voie să uiți de cei săraci şi nici să speli. De asemenea, înainte de a pregăti ghetuțele, trebuie să spui o rugăciune către Sf. Nicolae.
Legenda nuielușei 
În seara de Ajun, copiii îşi pregătesc ghetuţele pentru a primi cadouri. Cei care nu au fost cuminți primesc o nuielușă, în semn de avertisment. Datina de a lăsa în ghetele celor mici și o vărguță e păstrată în amintirea unui episod din viața Sfântului Nicolae, din vremea când era episcop al cetății Mira din regiunea Lichia, Asia Mică. Sfântul a participat atunci la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, la care a combătut erezia lui Arie. Acesta din urmă susţinea că Iisus este doar un om cu puteri supranaturale, nicidecum Fiul lui Dumnezeu. La sinod, atât de încăpăţânat a fost Arie în timpul argumentării şi atât de îngrozit Nicolae de faptul că erezia acestuia putea fi luată în serios, încât l-a pălmuit pe Arie.
De aceea, severitatea sfântului a dus şi la apariţia unui obicei: în ajunul zilei în care este prăznuit, copiii neascultători primesc o crenguță de măr. Dacă înflorește până la Anul Nou este semn de iertare pentru năzbâtiile făcute, dar şi pentru că nu şi-au ascultat părinţii.


De Moş Nicolae aflăm cum va fi iarna

Tot de Moș Nicolae aflăm și cum va fi vremea. Astfel că,  dacă nu ninge deloc în 6 decembrie înseamnă că iarna n-o va alunga Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie, și va fi de lungă durată. În iernile în care nu sunt multe ninsori, se spune despre Sân’ Nicoară c-ar fi întinerit și nu-și mai scutură barba.
Moș Nicolae este una dintre cele mai așteptate sărbători ale lui Decembrie. Tot în această zi mulți români își serbează onomastica. Aproximativ 800.000 de cetăţeni români, dintre care peste 510.000 bărbaţi şi peste 280.000 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae. 

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA