Tribuna
Timp frumos şi distracţie la Zilele Culturale ale oraşului Agnita
I. BÂRSAN
1389 vizualizari
Timp frumos şi distracţie la Zilele Culturale ale oraşului Agnita

După atâta vreme ploioasă norii s-au retras şi soarele a adus agniţenilor un plus de bucurie în cele trei zile de distracţie numite „Zilele Culturale ale oraşului Agnita” în care, de la primărie-n sus strada a fost ocupată de tot felul de instalaţii pentru distracţia copiilor, de tarabe cu jucării, cu haine, cu dulciuri, de mese cu bănci apărate de umbrele uriaşe pentru consumatorii de mici şi bere iar în capătul străzii o scenă pe care s-a cântat şi s-a jucat.
După primirea invitaţilor în sala mare a Primăriei din Agnita, aceştia au defilat împreună cu ansamblurile artistice până la scena pregătită să înceapă spectacolul.
Pe scenă a urcat Costel Murgoci, viceprimarul oraşului, însoţit de membri ai Consiliului Local Agnita, invitaţi de la Prefectura şi Consiliul Judeţean Sibiu şi parlamentarii Viorel Arcaş şi Nicolae Neagu.
După salutul adresat agniţenilor şi invitaţilor de către viceprimarul Costel Murgoci, acesta i-a invitat la microfon pe Sebastian Dotcoş, administrator al judeţului, pe senatorul Viorel Arcaş şi pe deputatul Nicolae Neagu. Aceştia au salutat iniţiativa Primăriei şi a Consiliului Local Agnita de a organiza o sărbătoare a oraşului de asemenea amploare şi le-au urat agniţenilor, distracţie plăcută.
Desfăşurându-se sub semnul aniversării Centenarului Unirii, sărbătoarea de la Agnita a fost deschisă de ansamblul „Cununa” din Agnita şi invitaţii din Republica Moldova, Doina Prutului din Cahul - Colibaşi şi Vălenăşiţele din Cahul – Vălenu. După ce agniţenii şi basarabenii şi-au prezentat momentele folclorice, au realizat împreună un moment emoţionant cântând cântecul de suflet al celeilalte provincii înstrăinate, „Bucovină plai cu flori”.
Pentru primirea făcută şi pentru bucuria de a participa la acest eveniment, invitaţii din Moldova de dincolo de Prut i-au oferit directorului Casei de Cultură din Agnita un colac de grâu curat, însoţit de un minunat ştergar tradiţional. Mulţumindu-le pentru că au răspuns invitaţiei şi pentru că le-au oferit agniţenilor momente folclorice deosebite, Ioan Sârbu le-a acordat o Diplomă de Excelenţă, însoţită de o butelcuţă în care presupunem că era şi un lichid tradiţional de pe Valea Hârtibaciului.
După aceste momente cu încărcătură emoţionantă deosebită, spectacolul a continuat cu dansuri şi cântece prezentate de Ansamblul Folcloric Alma Vii, şcoala Gimnazială G.D. Teutsch, Ansamblul Clubului Elevilor Agnita şi Ansamblul de copii Hârtibaciul. Între momentele prezentate de ansambluri, soliştii Tin Vasilescu, Ioana Bogdan şi Răzvan Năstăsescu au susţinut recitaluri folclorice apreciate şi aplaudate de spectatori.
Cei rămaşi pe la mese, după spectacolul folcloric, au avut plăcerea să-l asculte pe DJ. Marusa, care a încheiat prima zi a spectacolelor.
A doua zi, sâmbătă a fost dedicată spectatorilor tineri care i-au aplaudat pe soliştii şi formaţiile, Cosmin Chelcea, The Noise, Trupa Play, Emanoil Cârstea, Riff şi Vescan.
De o primire deosebită a avut parte folkistul Mircea Vintilă, ale cărui şlagăre n-au fost uitate şi spectatorii le-au cântat împreună cu el. După recital mai mulţi admiratori au vrut să păstreze o amintire şi s-au fotografiat împreună cu îndrăgitul chitarist.
Spectacolul din această seară a fost încheiat de agniţeanul Tin Vasilescu. Acesta a schimbat costumul popular şi, îmbrăcat într-o ţinută modernă, a încântat spectatorii cu şlagărele prezentate, susţinut cu aplauze şi jocuri de lanterne.
Duminică spectatorii au avut parte de un program de varietăţi.
Primele care au urcat pe scenă au fost elevele profesoarei Diana Cherciu de la Şcoala de Televiziune şi Modeling, care au defilat cu nonşalanţă, într-o veritabilă paradă a modei în care au dominat motivele iei româneşti, realizând un frumos moment de cultură estetică.
Ansamblul „Jucătorii” din Chirpăr a încins scena cu sârba, purtata şi învârtita din Chirpăr, dar şi cu dansuri ţigăneşti în care, câţiva tineri, cu tenul specific, au dat măsura farmecului acestor jocuri, spre încântarea publicului din care n-au lipsit mândruţele cu rochii înflorate şi tineri cu pălării negre, mândrii de portul lor şi bucuroşi de momentul artistic prezentat.
Din acest spectacol n-a putut să lipsească îndăgitul agniţean Marcel Părău, mereu emoţionat în faţa publicului pe care îl iubeşte şi de la care se bucură de foarte multe aplauze.
Ansamblul folcloric „Cununa” din Moşna, instructor Adrian Wonerth, a fost aplaudat pentru un frumos tablou coregrafic şi pentru Haţegana de la Moşna.
Jucătoarele din Bruiu pregătite de Cristina Caloian au încântat din nou agniţenii cu jocurile Banu Mărăcine şi Brâul din Bruiu
Formaţia vocal-instrumentală condusă de Nicolae Vâştea avându-i ca solişti pe Marius Ghizăşan şi Florin Coşorean au susţinut un frumos recital folcloric.
Pentru un repertoriu muzical divers, formaţia Ţârcă s-a bucurat de aplauzele publicului.
Solistul Eugen Pistol din Geoagiu a adus pe scenă frumuseţea cântecului hunedorean cu învârtite, jiene, şi ţarina de la Abrud.
Formaţiei HarMonyBand din Sfântu Gheorghe i-au fost necesare 30 de minute pentru a-şi instala aparatura dar aşteptarea a meritat şi publicul a ascultat cu plăcere un recital muzical de calitate.
Tenorul Marian Buzilă, prezent pentru a doua oară într-un spectacol la Agnita, şi-a început recitalul cu arii din opere celebre, l-a continuat cu şlagăre din muzica uşoară iar după ce a îmbrăcat costumul popular românesc, a cântat împreună cu publicul cântece din folclorul patriotic.
Cele trei zile de spectacole din Agnita au fost încheiate de solista Monica Opra. Mândră că s-a născut în Agnita, că a copilărit aici unde are mulţi prieteni, Monica, acompaniată de formaţia HarMonyBand, a ţinut şi a reuşit să-şi încânte admiratorii cu un minunat recital de şlagăre internaţionale. Pe ultima ei melodie, cerul senin al oraşului s-a umplut de artificii, minunate ploi de stele căzătoare.
Aşa s-au încheiat „Zilele Culturale” ale oraşului Agnita în care toţi cei prezenţi au putut afla câte ceva care să le ofere bucurie, inclusiv cârcotaşii care au căutat şi poate au găsit noduri în papură.
De reuşita acestor evenimente, iniţiate de Primăria şi Consiliul Local al oraşului Agnita, se face „vinovat” Ioan Sârbu, directorul Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” care împreună cu Paul Hârţoagă şi Aurelian Stoica a gestionat trei zile de distracţie pentru agniţeni şi pentru musafirii oraşului.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Enescu

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia