Tribuna
Televizoare şi maşini de spălat vase, incluse în programul "Rabla pentru electrocasnice 2019". Câţi bani puteţi obţine de la stat
Televizoare şi maşini de spălat vase, incluse în programul

Persoanele fizice pot achiţiona în acest an inclusiv televizoare şi maşini de spălat vase prin programul "Rabla pentru electrocasnice 2019", pe lângă celelate categorii aprobate în ediţia din 2018, se arată în proiectul de Ordin privind modificarea şi completarea Ghidului de finanţare al acestui program, publicat de Ministerul Mediului.
Ghidul Programului Rabla pentru electrocasnice a fost supus consultării publice, iar  în ediția din 2019 vor fi eligibile inclusiv televizoare și mașini de spălat vase. 
Ministerul Mediului a lansat vineri, 10 mai 2019, spre consultare publică, proiectul de Ordin privind modificarea și completarea Ghidului de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice de uz casnic, uzate cu unele noi mai performante din punct de vedere energetic - Rabla pentru electrocasnice.

 • "Așa cum am promis anul trecut, încă de la lansarea primei ediții a Programului, anul acesta îl extindem pentru două categorii de echipamente foarte cerute de români. În plus, succesul foarte mare al ediției din 2018 ne-a determinat să dublăm bugetul Programului, care anul acesta este de 40 milioane lei. În paralel cu procesul de consultare publică, operăm modificările în platforma electronică, pentru că dorim să lansăm programul cât mai repede, în săptămânile următoare", a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Finanțarea este acordată prin intermediul unor vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, după cum urmează:

 • a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;
 • b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;
 • c) 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++;
 • d) 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++;
 • e) 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile,
 • cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);
 • f) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu
 • eficiența energetică A++;
 • g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu
 • eficiența energetică A+++.
 • h) 200 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A;
 • i) 500 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A+.

"Înscrierile se vor face direct la magazin (inclusiv online), iar predarea echipamentului vechi se va face la momentul livrării celui nou-achiziționat", au transmis reprezentanţii ministerului Mediului.

Lista cu magazinele de unde pot fi achiţionate televizoare şi maşini de spălat vase va fi publicată pe site-ul ministerului Mediului.
De asemenea, în schimbul predării unui echipament vechi şi pentru achiziţia unui televizor cu eficienţa energetică A, consumatorul va primi un voucher în valoare de 200 de lei, iar pentru aparat similar, dar cu eficienţă energetică A+, suma creşte la 500 de lei.
Prima ediţie a Programului "Rabla pentru Electrocasnice" a fost lansată pe data de 19 decembrie 2018, cu un buget de 20 de milioane de lei.
Estimările Ministerului Mediului arătau, la acel moment, că peste 60.000 de echipamente electrice şi electronice de uz casnic folosite puteau fi înlocuite cu altele noi, cu consum redus de energie, prin intermediul acestui program.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia