logo
Tamura Koichiro, câștigătorul premiului FITS, la o competiție din Japonia
Andra MARINESCU
550 vizualizari
Tamura Koichiro, câștigătorul premiului FITS, la o competiție din Japonia
Premiul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu din cadrul ediției din acest an a competiției Yokohama Dance Collection (Japonia) a fost acordat tânărului coregraf Tamura Koichiro care va fi prezent cu un spectacol în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2019.


Câștigătorul acestei ediții a fost selectat de reputatul critic de dans și jurnalist japonez Akiko Tachiki, iar premiul a fost înmânat de Gabriela Mândrea, în calitate de reprezentant al festivalului. Coregraful a fost distins cu încă un premiu în cadrul evenimentului, din partea Centre National de la Danse, Franța.

  • Am decis să cooperăm cu un expert în zona dansului și a artelor spectacolului, doamna Akiko Tachiki, în vederea unei selecții cu adevărat riguroase. De asemenea, am apelat la doamna Gabriela Mândrea, care a dezvoltat un program de fundraising în zona artelor spectacolului, în Japonia. Ne bucurăm de această cooperare și de faptul că a acceptat să reprezinte Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în fața organizatorilor, a artiștilor și spectatorilor prezenți la Yokohama Dance Collection”, spune Constantin Chiriac, președintele FITS.

Tamura Koichiro s-a născut în Niigata Prefecture, în 1992. A studiat sub îndrumarea lui Terada Misako, Ito Kimu și Yamashita Zat la Universitatea Kyoto de Artă și Design. În Kyoto a lansat „Dance Project Revo” și este activ ca un coregraf și dansator atât în Japonia, cât și în străinătate. Murotamura, compania sa de dans umoristic, prezintă spectacole în unități de asistență socială din regiunea Kansai, interacționând cu oamenii prin dans. A câștigat Premiul de Încurajare la Yokohama Dance Collection Competition II în 2015 și Premiul pentru cel mai Bun Artist Debutant în 2016.


Al patrulea premiu FITS, în Asia


Acesta este al patrulea premiu pe care Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu îl acordă tinerilor coregrafi din Asia. Inițial, premiul a fost dat din doi în doi ani, dar din 2017 acesta se acordă anual. Ryu Suzuki, câștigătorul ediției de anul trecut va prezenta un spectacol în cadrul ediției aniversare FITS 2018, care se desfășoară în perioada 8-17 iunie.

  • „Începând cu 2013, împreună cu Yokohama Dance Collection, am hotărât să dezvoltăm un parteneriat pe termen lung prin care Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu să susțină excelența în zona dansului. Împreună, am creat un premiu pe care să-l acordăm celui mai bun coregraf tânăr din Japonia sau din zona asiatică, dintre toți cei care sunt prezenți la această platformă de prezentare a creației în zona dansului. Inițial, premiul a fost acordat o dată la doi ani, însă începând de anul trecut, l-am instituit anual. Așadar, coregraful care este distins cu acest premiu, este invitat să își prezinte creația în ediția de anul viitor a FITS. Este, spunem noi, un semn de generozitate și de încurajare a tinerilor creatori din Japonia și din zona asiatică, susținând acea punte benefică pe care am dezvoltat-o cu ei de-a lungul timpului prin Programul de Voluntariat, prin legăturile cu universitățile japoneze și prin marile companii de artele spectacolului pe care le-am invitat de-a lungul timpului în cadrul festivalului,” a adăugat Constantin Chiriac.

Yokohama Dance Collection (YDC) este o platformă al cărei țel este descoperirea tinerilor coregrafi, punctarea dialogului dintre artiști și popularizarea dansului contemporan. Valoarea evenimentului, care se desfășoară anual la Red Brick Warehouse, cade pe unicitatea coregrafiilor și relația dintre artist și corporalitatea sa. YDC sărbătorește 23 de ani de la înființare, fiind activ din 1996, iar tema din acest an este „SESSION/TRACE/HOME”.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia