logo
Sute de oameni răniți în timpul violențelor de la Mitingul Diasporei, din Piața Victoriei. Ce scrie presa internațională
Sute de oameni răniți în timpul violențelor de la Mitingul Diasporei, din Piața Victoriei. Ce scrie presa internațională
© digi24.ro

Echipajele medicale au acordat asistenţă medicală, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei, pentru 440 de persoane, între care 24 erau jandarmi, potrivit ISU Bucureşti-Ilfov. Un număr de 65 de oameni, dintre care 9 jandarmi, au fost transportaţi la spital. Cel mai grav caz pare a fi cel al unei femei jandarm, care a fost călcată în picioare de un zeci de huligani și acum este internată în spital, cu suspiciune de fractură de coloană cervicală.

În Piaţa Victoriei, au existat, în mod repetat, ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine.

Protestatarii au forţat gardurile, au aruncat în acelaşi timp şi cu pietre, sticle şi alte obiecte către jandarmi, iar aceştia au intervenit cu spray-uri, gaze lacrimogene şi, ulterior, şi cu tunuri de apă.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri seară, că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din Piaţa Victoriei, condamnând maniera în care a intervenit Jandarmeria.

  • „Într-o democraţie autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violenţa nu este acceptabilă, indiferent de opţiunile politice. Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei. Încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!", a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.


Presa internațională aseamănă evenimentul cu Revoluția din `89

 

Amploarea protestului, dar şi violenţele din București au captat atenţia presei din străinătate, care a scris că vineri a fost un „un tablou care aminteşte de căderea regimului comunist din decembrie 1989”, potrivit Le Monde.

La Repubblica vorbeşte despre „o zi de mari proteste, cu ciocniri cu poliţia, gaze lacrimogene şi scandări împotriva guvernului. Cetăţenii români din străinătate au venit cu miile din toată Europa, mulţi din Italia, şi au stat cu orele în vamă”, mai relatează ziarul italian.

Şi The New York Times scrie despre faptul că forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea. Ca principal motiv de protest sunt menţionate schimbările legislative despre care mulţi cred că vor slăbi statul de drept

„România: S-au întors furioşi” – este un titlu care surprinde starea de spirit a protestatarilor, în revista „The Economist”. Jurnaliștii scriu că este „un protest de amploare, chiar şi fără numărul magic de un milion de oameni” și că „va fi un mesaj puternic pentru liderii ţării într-o perioadă în care în manifestaţiile care au loc cu regularitate a apărut oboseala”.

„Revoltă în România: Haos pe străzile din Bucureşti unde poliţia a folosit gaze lacrimogene şi un tun cu apă", titrează Daily Express.

„Un protest la Bucureşti, România, împotriva corupţiei, salariilor mici şi intervenţiei în justiţie, a devenit violent astăzi (vineri, n.red.) când demonstranţii s-au ciocnit cu forţele de ordine care au folosite gaze lacrimogene şi un tun cu apă pentru a dispera protestatarii", scriu jurnaliştii britanici.

„Protestul antiguvernamental român se încheie cu violenţe", titrează publicaţia Financial Times, care menţionează că acest mitingul de vineri este cel mai recent dintr-o serie de proteste faţă de social-democraţii din România.

 

comentarii
2 comentarii

Din pacate asistam la apusul democratiei in Romania…..politia a redevenit militia…jandarmeria actioneaza ca securitatea si in general institutiile statului nu protejeaza cetateanul ci strict o clica de infractori cu prelata de politicieni……suntem in autocratia infractorilor
Dictatura
11.08.2018 12:24
Jandarmii au trimis , ca momeala, o tanara de 23 de ani ,cu uniforma, in mijlocul ultrasilor. Noroc ca demonstrantii au reusit sa o salveze.
11.08.2018 15:05
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia