logo
spartan
Surpriză mare în toate benzinăriile din ţară! Carburanţii îşi schimbă "numele": "E" pentru benzină şi "B" pentru motorină!
Rareș BIŢU
2509 vizualizari
Surpriză mare în toate benzinăriile din ţară! Carburanţii îşi schimbă

Schimbare radicală la pompă: şoferii care merg să alimenteze au parte de o surpriză mare. Începând de vineri, 12 octombrie 2018, carburanţii au denumiri noi, în conformitate cu o măsură aplicată în toate statele Uniunii Europene. 
Benzina şi motorina au denumiri noi, iar etichetarea la pompă e modificată. Carburanţii au aceleaşi simboluri în toate staţiile de alimentare din Europa, astfel încât şoferii să le poată identifica uşor.

Important de reţinut: toate mașinile alimentate cu benzină vor folosi carburanți notaţi cu litera ”E”, iar această literă va fi încadrată într-un cerc.

Litera va fi urmată obligatoriu de una sau de două cifre, după caz. Astfel, dacă veți găsi inscripția E5 într-un cerc deasupra pompei, înseamnă că veți cumpăra benzină de 95 sau de 98 care are maximum cinci procente etanol.

  • "Benzina E10 va fi de 95 sau de 98 și cu 10% etanol în compoziție. Anumite vehicule nu sunt pregătite pentru carburant cu atât de mult etanol, așa că trebuie să fiți atenți cu ce alimentați ca să nu aveți probleme pe termen lung.
  • Doar vehiculele compatibile cu E85 vor putea să alimenteze cu acest sortiment de benzină, care conține 85% etanol. Alimentarea cu acest sortiment poate aduce avarii la un autoturism sau la o motocicletă pregătită din fabrică doar pentru benzină, nu și pentru ”super-etanol”.
  • Acel tip de carburant era popular în anumite zone din Statele Unite ale Americii, dar popularitatea sa a crescut și în anumite țări europene", potrivit observator.tv. 

 

"B" pentru motorină! Într-un pătrat


Motorina este simbolzată prin litera "B" integrată într-un pătrat. Cu toate că pare derutant, B vine nu de la benzină, aşa cum am fi tentaţi să credem, ci de la procentul de bio-diesel din motorină. 
Motorina B7 va exista la pompe începând cu data de 12 octombrie 2018. 
Într-un viitor nu foarte îndepărtat, la pompe vom găsi motorină B10 şi sortimentul XTL, o motorină sintetică testată deja de mai multe companii. 
Deşi motorina este notată cu litera "B", nu avem cum să alimentăm cu benzină o maşină care merge cu motorină: gura de alimentare a rezervoarelor moderne nu permite accesul unei pompe pentru motorină", explică auto-bild.ro.
Carburanţii alternativi sunt simbolizaţi de un romb. H2 e prezent la pompele speciale de alimentare cu Hidrogen.
Pompele GPL sunt singurele care nu îşi sichimbă numele, dar vor avea cele trei litere într-un romb. 
Pompele de gaz natural lichefiat vor avea avea inscripția GNL într-un romb, iar cele cu gaz natural comprimat vor avea GNC în aceeași formă geometrică.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
artmania
Licitatie publica

accentmedia