logo
Superimunitate pentru micii Dumnezei de la Curtea Constituţională
Superimunitate pentru micii Dumnezei de la Curtea Constituţională

... Cum era? Suntem toţi egali în faţa legii? Nimeni nu e mai presus de lege? Aşa umbla vorba? Dar v-aţi prins că de umblat umbla pentru naivi şi creduli fără de leac, da?
Încă o dovadă a sosit de la senatorii care au votat nu imunitate, ci superimunitate pentru judecătorii CCR. Astfel, micii Dumnezei nu mai pot fi reţinuţi sau arestaţi şi nici trimişi în judecată fără aprobarea plenului Curţii. Şi fără votul a două treimi dintre membrii săi. 
Adică: dacă unul din ei face o trăsnaie, o potlogărie şi legea ridică intrigată din sprânceană e nevoie de votul colegilor pentru ca trăsnitul, potlogarul cum ar veni, să dea socoteală. Colegii ştiu bine însă dacă pot nimeri oricând în locul colegului penalizabil, aşa încât cârdăşia are toate motivele să se apropie, îmbujorată, cu sacii de căruţă. 
Bineînţeles că, atoateştiutori cum îi ştim, doar înadins i-am priponit la hăţuri, senatorii n-au dus lipsă de argumente: dacă parlamentarii pot face zid în jurul unui camarad care a călcat pe lege, mototolind-o, de ce să nu funcţioneze lucrurile la fel şi în cazul judecătorilor de la CCR, nu? Doar nu-s oameni simpli ca mine, ca tine, ca voi, ca ei să dea socoteală oricând pentru faptele comise. Căci legea, nu-i aşa, nu-i pentru oricine se nimereşte, ci pentru cine ştie şi se pricepe s-o aplice. 
Legea a fost adoptată cu 91 de voturi pentru și 19 împotrivă.
Ideea superimunităţii pentru judecătorii CCR este o propunere legislativă lansată de deputatul minorităţilor sârbe, Adnagi Slavoliub. 
Potrivit acesteia, dacă un judecător CCR este condamnat în prima instanţă, el îşi poate continua activitatea şi poate rămâne în funcţie, dacă suspendarea nu i-o votează două treimi dintre colegi. 
Privilegiile judecătorilor de la CCR nu se opresc aici. Dacă un judecător a fost numit pe un rest de mandat mai mic de cinci ani al unui coleg, el poate fi ales pentru încă un mandat întreg (nouă ani). După încheierea mandatului, un judecător CCR poate deveni avocat sau notar fără să mai dea examen.
Proiectul legislativ modifică Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR. 
Legea adoptată aduce modificări şi în ceea priveşte calcularea pensiei judecătorilor CCR.

  • „Judecătorii Curţii Constituţionale cu o vechime în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior de cel puţin 25 de ani, indiferent de vârstă şi de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea menţionată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăşi. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile aferente ale judecătorilor Curţii Constituţionale”, stabileşte proiectul de lege. 

Pensia de serviciu a judecătorilor CCR poate fi cumulată cu orice venituri realizate.
... Poftim? Cât e pensia unui judecător? Păi, ca să fie mai simplu, hai s-o luăm pe scurtătură: fără croaziere, huzur, caviar şi opulenţă doldora credeţi chiar simplu să toci, în fiecare lună, o pensie de judecător? Că dacă-s chivernisiţi şi nu scapă la păcănele, 15 dascăli pot trăi cu o asemenea pensie!  
Senatul a mai adoptat și o altă modificare la Legea de organizare a CCR, prin care judecătorii care sunt numiți de către Parlament să fie votați de fiecare Cameră ”în prezența majorității membrilor săi”.
Senatul a votat legea cu 93 pentru și 11 împotrivă. ”Fiecare Cameră numește, în prezența majorității membrilor săi, la propunerea Biroului permanent și pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit numărul cel mai mare de voturi”, prevede proiectul care merge la președintele României, pentru promulgare.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia