Gorgandin  Domeniul Viticol Apold
logo
Apulum
Supărarea locuitorilor din Cartierul Arhitecţilor s-a mutat de la Primăria Cisnădie la Primăria Sibiu! "Linie Tursib cu cheltuieli minime, dacă nu chiar 0!”
Andra MARINESCU
2703 vizualizari
Supărarea locuitorilor din Cartierul Arhitecţilor s-a mutat de la Primăria Cisnădie la Primăria Sibiu!
© Răzvan NEGRU


Supărarea locuitorilor din Cartierul Arhitecților care odinioară protestau în fața Primăriei Cisnădie s-a mutat la Primăria Sibiu. Locuitorii de aici spun că autoritățile din Cisnădie și-au respectat promisiunile făcute, dar că acum introducerea curselor Tursib e la mâna Primăriei Sibiu.

Cei din Cartierul Arhitecților nu exclud posibilitatea de a organiza un protest la sediul din Piața Mare al Primăriei Municipiului Sibiu.

"Problema majoră a Cartierului Arhitecților este reprezentată de traficul infernal atât dimineața, cât și după-amiaza, iar aglomeraţia tinde să se permanentizeze. Considerăm că una dintre soluții ar fi introducerea unui mijloc de transport, a unei linii Tursib, care, din punctul meu de vedere, ar însemna investiții zero, pentru că nu trebuie cumpărate autobuze noi sau angajaţi șoferi noi. Unul din autobuze ar putea intra până în mijlocul Cartierului Arhitecților, ca să preia o bună parte din locuitori. Primăria Cisnădie poate să introducă un transport în comun doar pe raza orașului Cisnădie, autobuzul ar pleca de la Liviu Ciulei până în mijlocul orașului și înapoi. În urma unui sondaj pe care noi l-am făcut, în proporție de 90% dintre locuitorii de aici lucrează în Sibiu. Ar fi de bun augur ca Primăria Sibiu să se implice frumos, pozitiv și să prelungească o linie de autobuz cu cheltuieli minime, dacă nu chiar 0", spune Lucian Hunyadi, unul dintre președinții de asociații din Cartierul Arhitecților.

Locuitorii din Cartierul Arhitecților au cerut și o audiență la primarul Sibiului, Astrid Fodor, însă - spun aceștia - au primit doar un răspuns scris în care li se dau idei despre cum să se descurce să ajungă în Sibiu.

"Răspunsul doamnei primar nu știu dacă a fost un răspuns serios, dacă ne-a ironizat sau nu. Ne-a dat ca idee ca Primăria Cisnădie să facă o parcare foarte mare la intrare în Sibiu, pe raza localității, unde proprietarii din cartier să vină să își lase mașinile. De acolo, să preia autobuzele Tursib. Și cea de-a doua variantă a doamnei Fodor ar fi să ne deplasăm cu bicicleta. Sunt familii tinere, cu copii de creșă, grădiniță. Cum să îți duci copilul iarna la creșă pe bicicletă, la -20 grade? De-aia mă întreb dacă doamna primar sau cine a dat răspunsul din Primărie a făcut-o serios sau a fost în bătaie de joc. Lucrurile sunt în derizoriu. Șelimbăr și Cisnădia s-au dezvoltat ca urmare a dezvoltării orașului Sibiu. De vină, între ghilimele, este Klaus Iohannis, care a fost un primar foarte bun, a dezvoltat parcurile industriale ale Sibiului, atunci s-a atras foarte multă forță de muncă din județele limitrofe. Doamna Fodor, având în vedere că provine din același partid, ar trebui să îi urmeze proiectul, nu să închidă cetatea Sibiului de restul localităților. Toți acești proprietari din Cartierul Arhitecților muncesc în Sibiu, contribuie la economia Sibiului. Cu toții ne cheltuim veniturile în Sibiu, participăm la evenimentele culturale ale orașului, facem parte din viața orașului", mai explică Lucian Hunyadi.

Locuitorii din Cartierul Arhitecţilor au protestat la începutul acestui an în faţa Primăriei Cisnădie, unde au cerut să se rezolve o parte dintre problemele cu care se confruntă această nouă zonă. "Împreună cu câțiva proprietari din Cartier am pus bazele unei asociații, am mers la domnul primar Huja, am discutat. Dânsul a zis că până în luna mai se rezolvă cu spațiile de autobuz, cu trotuarul, coșuri de gunoi, măturare stradală. Iluminatul stradal a rămas să îl facă în 2019. Domnul primarul chiar s-a ținut de cuvânt. Primarul Huja ne-a primit de fiecare dată şi a făcut ce a promis întotdeauna. Mai mult de atât nu știu ce ar mai putea face Primăria pe străzile preluate. A avut nenumărate tentative de a se întâlni cu doamna Fodor, care, însă, refuză. Oamenii trebuie să fie conștienți că Huja nu are cum să bage autobuzul Tursib în cartier, ține doar de Primăria Sibiu. Soluții tehnice ar fi. Există o stradă Sub Pădure, care administrativ este un cartier al Sibiului. Şi s-ar putea trimite autobuzul până acolo. Am trimis o cerere să ne primească în audienţă. Nu am primit de la doamna Fodor un răspuns că ne primește sau nu. Noi am cerut o audiență, dumneaiei ne-a dat un răspuns scris. Noi așteptăm încă audiența", a mai spus Lucian Hunyadi.

Ce răspuns le-a oferit Primăria Sibiu locuitorilor din Cartierul Arhitecţilor?

"Atât actualul Contract de delegare a gestiunii serviciului de transport public de persoane în Municipiul Sibiu, cât şi noul contract de delegare aflat în curs de aprobare şi care va reglementa delegarea serviciului public de transport începând cu data de 23.04.2019, prevede ca serviciul public de transport să fie efectuat doar pe raza teritorial - administrativă a UAT Municipiul Sibiu, ori staţia de auzobuz creată de administraţia din Cisnădie la intersecţia cu strada I. V. Ispas depăşeşte limita teritorial - administrativă a municipiului. Pentru diminuarea deplasărilor pendulare efectuate cu automobilul, dinspre Cisnădie, am recomandat Primăriei oraşului Cisnădie crearea de puncte de transfer la nivelul reţelei multimodale şi construirea de parcări de transfer (parcări de tip park & ride) pe teritoriul oraşului Cisnădie (la limita administrativă a acestuia), cu posibilitatea utilizării mijloacelor de transport existente din staţiile aflate pe raza municipiului Sibiu", se arată în răspunsul Primăriei Sibiu, postat pe un grup de socializare al locuitorilor Cartierului Arhitecţilor.

De asemenea, pentru decongestionarea traficului în zona de acces în municipiul Sibiu dinspre oraşul Cisnădie, Astrid Fodor declară că Primăria are în derulare proiecte care vizează promovarea mijloacelor alternative de mobilitate, de exemplu - arată răspunsul Primăriei Sibiu - prin crearea unui sistem automat de închiriere de biciclete în regim self - service, care propune amplasarea unei staţii de închiriere în imediata apropiere a intrării în Sibiu, dinspre Cisnădie.

"Nu în ultimul rând, precizăm faptul că administraţia sibiană este în curs de implementare a unui proiect de reconfigurare a traficului str. Calea Cisnădiei prin redimensionarea carosabilului (la 3 - 4 benzi de circulaţie) şi crearea de sensuri giratorii, în funcţie de trama stradală şi de necesităţi", mai spune Primăria Sibiu.

Locuitorii din Cartier ameninţă cu protestul

Locuitorii din Cartierul Arhitecţilor au precizat că încă aşteaptă audienţa la Astrid Fodor.

"Primăria Cisnădie, prin reprezentanţii ei, a făcut solicitare de întâlnire cu primarul Astrid Fodor pentru rezolvarea problemelor existente în CA, dar deocamdată doamna primar nu vrea să accepte această cerere. Are termen 30 de zile să răspundă. Şi preşedintii asociaţiilor au făcut o cerere de audienţă. Conform legii, este obligată să răspundă în 30 de zile. Cu privire la situaţia existentă, dacă nu se rezolvă nimic instituţional prin implicarea CJ şi a Primăriei Sibiu, nu ne rămâne altceva de făcut ca o ultimă cale de reacţie decât protestul. Şi dacă nu o să facem nimic, atunci ne merităm, sincer, soarta", a mai spus Lucian Hunyadi.

Mai mulţi preşedinţi ai asociaţiilor din Cartierul Arhitecţilor se implică în rezolvarea problemelor, printre care Marcela Solomon (str. Dorului), Mihaela Filipiu (Gruenwald Residence), Ilie Ihu (Smart Residence), Incze Adalbert (Hermannstadt Residence), Ovidiu Moloşit (Ioan Virgil Ispas), Adelina Bălan şi Răzvan Roghină (Cireşica), dar şi consilierul juridic Viorel Perianu, Florin Dragomir, Mihai Turcu şi Marius Bunescu.

comentarii
2 comentarii

Mă nene, stai așa că n-am înțeles. Adică Primăria Cisnădie nu poate să pună cursă la Sibiu, numa'n Cisnădie. Da' Primăria SIbiu poate să pună cursă la Cisnădie?
Mă uamenilor, voi nu lătrați la pomu' la care trăbă. Problema voastră e la Consiliul Județean, la madam Câmpean. Să înființeze un nou traseu județean, SIbiu-Cisnădie...
Vasile Von Vasile
07.11.2018 16:49
De la ce vine numele de CARTIERUL ARHITECȚILOR ? Stau arhitecți în cartier ?
dan
07.11.2018 22:19
Din aceeasi categorie
sevis

mcdonalds

Covoare

Respect Construct

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia