logo
Studenţii din Iaşi au câştigat prima etapă a Campionatului de Robotică, la ULBS
Studenţii din Iaşi au câştigat prima etapă a Campionatului de Robotică, la ULBS
Cea de-a două ediţie a "Concursului de roboţi mobili - powered by Marquardt" a avut loc vineri, 12 ianuarie, în holul Facultăţii de Inginerie al ULBS. Timp de trei ore, roboţii 'line follower', construiţi de 15 echipe formate din studenți ai ULBS, precum și două echipe din studenți de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași, s-au întrecut pe un traseu de viteză.

.

Evenimentul a fost deschis de prof. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul ULBS, care a salutat și a urat succes participanţilor: "Concursul de roboţi mobili a devenit un brand recunoscut al Unversităţii în ţară şi în afara ţării. Mă bucur să-i văd pe copiii minunaţi de la Facultatea de Inginerie, care constituie viitorul României. În acest an, împreună cu voi şi alţi studenţi vom lansa un proiect vizional «Cum vedem noi România peste o sută de ani»".

În prima etapa a competiţiei, studenţii au trebuit să-și proiecteze un robot care să urmarească o linie neagră. Pornind de la bugete egale, concurenții au proiectat și au construit roboți dotați cu senzori pentru urmărirea liniei, au programat microprocesorul căutând să atingă precizia necesară pentru a asigura comanda fină a motorului, viteza și manevrabilitatea robotului în mers. Competiția a constat în patru runde. În prima rundă, s-a testat doar viteza roboților, în celelalte runde traseul s-a complicat și au apărut diferite obstacole, printre care sens giratoriu, discontinuități de linie și deplasarea zig zag.

"Studenții au urmat un program de pregătire începând de la sfârșitul noiembrie, au fost organizate cursuri extracurriculare, le-a fost prezentat modul de proiectare, realizare, construcție şi programare a robotului. Totul a mers până la un anumit nivel, după care  fiecare a început să-și spună cuvântul în ceea ce înseamnă calibrarea robotului, pregătirea lui pentru pista de concurs. Contează foarte mult și configurația traseului. Fiecare echipă ar trebui să-și pună amprenta personală asupra calităților robotului în ziua concursului", a spus prof. Sever-Gabriel Racz, organizatorul competiţiei.

Concurenţă între inginerii din Sibiu şi Iaşi

Studenţii sibieni au concurat cu studenţii de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași, care la fel au urmat , un curs de pregătire pentru  proiectarea și realizarea unui robot de linie.

"Suntem două echipe de câte trei persoane. Am avut un scurt curs despre ceea ce ar trebui să facem, ne-au împărțit în trei echipe și am început lucrul la roboțel. Am încercat să atingem cea mai mare viteză și să avem un roboțel destul de ușor, dar, totuşi, nu prea ușor ca să se răstoarne. Sper că am reușit. Facultatea de aici este mult mai dezvoltată, sunt foarte multe firme care o sponsorizează. La noi sunt mai puține. Mi se pare foarte frumos aici. Este un oraș liniștit. În Iași nu prea găsești așa liniște. Am reuşit să ne împrietenim cu studenții din anul patru", a spus Ana Ghimp, unul dintre studenții participanți de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași.

"Fiind student în anul patru, fac parte din echipa de <pensionari>. Participăm în acest concurs din plăcere și nu optăm pentru un loc. Lăsăm posibilitatea de a învinge colegilor noștri mai mici. Apreciem efortul lor, ei sunt foarte dinamici și au niște roboți bine proiectați", a spus un alt participant.

Victoria studenţilor din Iaşi

În urma competiţiei, care a durat trei ore, au fost numiţi câştigătorii primei etape. În acest an, locul I și locul II au plecat la Iași. Astfel, cele două echipe Roboiaşi și Optimus au demonstrat rezultate de 20,707 secunde și 20,907 secunde. Pe locul III s-a clasat echipa Cubix a ULBS, cu timpul de 23,157 de secunde.

Câștigătorii au primit diferite dispozitive electronice și mici atenții din partea sponsorului general Marquardt din Sibiu, compania care a susținut financiar concursul.

Text şi foto: Liuba STARII

 


comentarii
1 comentarii

Robotei umani de la Marquardt se joacă cu robotii de astăzi. Să vedeți când o să vă cipeze cu cartela de gât pentru propășirea capitalului celui de al 3- lea Reich şi desființarea capitalului mioritic.
Miorita in suferinta
13.01.2018 00:51
Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia