Tribuna
Spitalul European Polisano, excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă
ADVERTORIAL
8324 vizualizari
Spitalul European Polisano, excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă

O adevărată revoluție în chirurgia cardiovasculară s-a produs la Spitalul European Polisano, unde s-a atins de câțiva ani excelența în chirurgia minim invazivă. 
Practic niciun pacient operat în secția de la Polisano nu mai necesită sternotomie, toate înlocuirile și plastiile valvulare realizându-se pe cale videotoracoscopică, printr-o incizie de aproximativ 5 cm în spațiul intercostal. În plus, acest tip de intervenții permite o recuperare post-operatorie mult mai rapidă a pacienților.
De exemplu, la doar șase zile de la operația de plastie la nivelul valvei mitrale, d-l Nicolae Bucur, pacient al Spitalului European Polisano, a fost externat. Are 77 de ani, dar și-a păstrat umorul intact și are un mare simț al realității. A fost operat cu succes în data de 3 mai de dr. Victor Costache și “echipa inimii” pe care o coordonează, prin tehnica minim-invazivă. 

  • “Am venit prima dată la Polisano pe 18 aprilie pentru coronarografie, atunci s-a stabilit operația și am revenit pe 2 mai, cu tot curajul. Am fost operat pe 3 mai și m-am simțit liniștit, dându-mi seama că Dr. Costache este foarte bine pregătit și sigur pe el. Tot personalul a fost foarte atent cu mine, curațenia și confortul din spital m-au făcut să mă simt foarte bine. Acum sunt gata să plec acasă, unde îmi voi continua tratamentul. Îi mulțumesc foarte mult domnului doctor pentru tot ceea ce a făcut pentru mine”, povestește Nicolae Bucur.

Din ce în ce mai multe dintre afecțiunile cardiace cu indicație de tratament chirurgical se pot trata prin procedee minim invazive. Deși tipul acesta de abord nu este optim pentru orice pacient, la majoritatea pacienților care suferă de fapt de afecțiuni frecvente cardiace  - valvulopatii cardiace - aortice, mitrale sau tricuspidiene sau defecte cardiace congenitale precum defectul septal atrial cu indicație de tratament chirurgical, totuși tehnica minim-invazivă este de preferat, atunci când este practicată de un chirurg familiarizat cu aceasta, iar pacientul asociază alte boli severe, care ar face recuperarea mai grea postoperator.

Există situații în care este de preferat abordul clasic prin sternotomie mediană - atunci când se asociază o valvulopatie aortică cu o valvulopatie mitrală și/sau tricuspidiană, când este necesară și revascularizarea miocardică chirurgicală sau chirurgie extensivă la nivelul aortei ascendente. Recuperarea acestor pacienți va dura mai mult, cu o spitalizare mai lungă, dar cu un tratament complet chirurgical al afecțiunilor cardiace. 

Marea majoritate a afecțiunilor cardiace ale adultului cu recomandare de tratament chirurgical este reprezentată de valvulopatiile aortice, mitrale, tricuspidiene și cardiopatia ischemică. Dintre acestea, boala coronariană este încă destinată chirurgiei clasice, celelalte putând fi abordate prin procedee minim invazive. Putem spune astfel că mai mult de jumătate dintre pacienți ar putea fi operați prin aceste procedee minim invazive, lucru care nu se întâmplă însă în practică, pentru că mult prea puțini chirurgi sunt familiarizați cu tehnicile corespunzătoare.

La pacienții la care se asociază pe lângă boala cardiacă și alte boli grave sau în cazul vârstnicilor, dincolo de aspectul estetic, abordul minim invaziv poate face usor diferența între o operație încununată cu succes a unui pacient care își poate relua în câteva zile traiul obișnuit și o operație urmată de numeroase complicații asociate imobilizării mai lungi, vindecării mai anevoioase a sternului, colaborării mai dificile cu pacientul.

La Spitalul European Polisano, forţa echipei medicale constă în excelenţa echipei chirurgicale, cooperarea cu echipa de anestezie-reanimare, precum şi cu echipa de cardiologie: astfel s-a format “Echipa Inimii”- Heart Team. Toate indicaţiile operatorii sunt stabilite în cadrul unor reuniuni colegiale; astfel se poate decide soluţia terapeutică optimă, adaptată fiecărui pacient. 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Lansare proiect Cod SMIS 126210

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia