Tribuna
Soţii Liliana şi Nicolae Popa au prezentat, de Ziua Internaţională a Fericirii, "Comoara de pe Arieş", la Biblioteca ASTRA
Andra MARINESCU
1063 vizualizari
Soţii Liliana şi Nicolae Popa au prezentat, de Ziua Internaţională a Fericirii,
"Binomul" - aşa cum s-au autointitulat la un eveniment chiar ei înşişi, soţii Liliana şi Nicolae Popa - a lansat o nouă carte. Evenimentul a avut loc în foaierul Corpului B al Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, marţi, 20 martie, de Ziua Internaţională a Fericirii. Alături de autorii volumului "Comoara de pe Arieş", au fost universitarii Pamfil Matei şi Ana Grama, precum şi reprezentantul conducerii BJ ASTRA, gazda manifestării culturale.


 

Evenimentul a adunat laolaltă prieteni ai soţilor Popa şi iubitori de carte, interesaţi să cunoască tradiţia de pe Valea Arieşului, în paginile scrise de cei doi autori. Întâlnirea a fost moderată de Bogdan Andriescu, din partea BJ ASTRA, care a mărturisit că pentru el această carte a fost o surpriză, prezentând o modă veche, specifică sfârşitului secolului al XVIII-lea, respectiv lista de prenumeraţii. Bogdan Andreiescu a apreciat modul de lucru al autorilor, povestind despre cărţile găsite la Muzeul Etnografic din localitatea Lupşa, care au fost sursă de inspiraţie pentru Liliana şi Nicolae Popa, ce şi-au continuat documentarea în sălile de lectură ale Bibliotecilor Mitropoliei şi ASTRA Sibiu.

"Aceşti oameni formează un cuplu pe care aproape îl invidiez"

Invitată la evenimentul de lansare a cărţii a fost şi Ana Grama, care a spus că este sentimentală când deschide această carte, semnată de doi prieteni dragi sufletului ei. "Lia Popa - că aşa îi spun eu - a fost una dintre cele două prietene ale mele - alături de Monica Vlaicu - când am sosit în Sibiu. Pe domnul Popa nu îl cunoşteam, dar mi-am dat seama ce fel de om e după ce l-am citit. Aceşti oameni formează un cuplu pe care aproape îl invidiez. Îi apreciez foarte mult", a spus Ana Grama. Aceasta a povestit şi despre seria volumelor dedicate lui Vasile Aaron. "Mie mi se pare că lucrările despre Vasile Aaron reprezintă o integrală, o rotunjire a unui fenomen cultural, şi ajung la o interfaţă a realităţii româneşti", explică Ana Grama. Universitarul sibian a amintit şi unele dintre temele care apar în paginile noului volum al soţilor Popa, respectiv tema cea a războiului, dragostei, timpului şi, în general, a vieţii.

Prof. Pamfil Matei şi-a început discursul spunând că a venit cu mare bucurie la evenimentul de la BJ ASTRA. "Din 2010, Nicolae şi Liliana Popa au publicat zece cărţi care respectă rigoarea ştiinţifică, sunt informative. Nu pot să nu evidenţiez meritul lor impresionant, performanţele ştiinţifice. Ultima lor carte este demnă de a fi inclusă în marile lor împliniri, realizate cu răbdare şi tenacitate", spune prof. Pamfil Matei.

"A fost extraordinar de greu, dar am dus-o la bun sfârşit"

În cea de-a doua parte a evenimentului, au luat cuvântul autorii, vizibil emoţionaţi. Liliana Popa a ales să citească un paragraf din carte, iar Nicolae Popa a amintit de 20 martie, o zi aleasă uşor întâmplător, dar cu dublă semnificaţie, sărbătorindu-se la această dată Sf. Iosif, nume purtat şi de socrul său, dar şi Ziua Internaţională a Fericirii. "Întâlnirea cu voi, prietenii mei, este o mare bucurie. Este şi bucuria că am reuşit să terminăm această carte. A fost extraordinar de greu, dar am dus-o la bun sfârşit. Aveţi în faţă, aşadar, un om bucuros, dar şi trist. Nu ştiu dacă vom mai avea ocazia să ne întâlnim, dar îi mulţumesc bunului Dumnezeu pentru tot ce ne-a ajutat să facem până acum", a spus Nicolae Popa, care a amintit şi despre două alte mâhniri ale sale, respectiv amplasarea bustului lui Avram Iancu în Sibiu şi a unei plăci comemorative care să fie dedicată lui Vasile Aaron.

La finalul evenimentului, cei prezenţi au putut să mai povestească cu autorii, care au acordat şi autografe.

FOTO: Răzvan NEGRU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia