Tribuna
Şoferii prinşi cu telefonul în mână la volan rămân fără permisul auto! Bicicliştii riscă amenzi
Şoferii prinşi cu telefonul în mână la volan rămân fără permisul auto! Bicicliştii riscă amenzi

Când s-au gândit să înăsprească legea şi să ia de perciuni şoferii care conduc cu telefonul în mână, cei de la MAI nu ştiu dacă s-au gândit şi la organul care, cel puţin pe la noi, obişnuieşte să conducă veşnic fără centură şi cu telefonul lipit de ureche. Că doar el e organ şi dacă e, cine să mi ţi-l sancţioneze, nu? Habar n-am dacă s-au gândit că, de prinzi un om al legii conducând regulamentar, cu centură şi fără telefon, e aproape Breaking şi anume News. 

Cert e că MAI a pus gând rău celorlalţi şoferi care, dacă sunt prinşi cu telefonul în mână la volan, riscă să-şi piardă carnetul de conducere. Mbine, pe traseu mai e şi celebra şpagă, şi mica-nţelegere, şi "Stai să ne-nţelegem!", greu de crezut că cineva îşi va face timp să lase jumătate din şoferi fără carnet. 

De taximetristul care de la mall până acasă a condus tot drumul vorbind aiureli la telefon vă mai amintiţi? Fără să-i pese că avea-n maşină o familie-ntreagă cu copil cu tot. Şi nu s-a mai deranjat nimeni să se autosesizeze, nici măcar din o(ri)ficiu ...
Din orice punct al Sibiului ai privi, din 20 de şoferi greu numeri trei-patru care să nu vorbească la telefon. Cu toate că sistemele hands free ori cele car - KIT nu-s tocmai de ieri inventate şi nici nu costă o avere. Educaţie lipsă, mentalitate de bivol, sictir autentic, glagorie zero, miserupism ori toate la un loc. Personal, nu cred că o iniţiavă legislativă, fie ea şi de la MAI, poate vindeca beteşugul ăsta din trafic. Nici măcar amenda pe care iniţiatorii proiectului o vor de 2.900 lei pentru şoferii care ţin telefonul sau tableta în mână. Sau orice alte dispozitive cu funcţii de redare, text, foto şi video. 

În prezent, legislaţia spune că șoferilor "le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când se află în timpul mersului, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip <>". Noua prevedere sună aşa: "în timpul mersului, conducătorului de vehicul îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Şoferii care preferă să nu se conformeze riscă între 9 și 20 de puncte amendă (clasa a IV a) şi șase puncte de penalizare. În plus, sancțiunea cu amendă va fi aplicată și persoanelor pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, de exemplu bicicliștii.

Fără permis 30 de zile

 Dacă-i plătită în termen de 15 zile, amenda scade la jumătate. Atenţie însă: dacă în decurs de şase luni, poliţia vă prinde cu telefonul la volan de trei ori, dreptul de conducere va fi suspendat pentru 30 de zile.
Pietoni pot deveni şi şoferii care staţionează neregulamentar, cei care depăşesc prin loc interzis, cei care nu acordă prioritate ori cei care conduc cu vitează prea mare. Şi aceştia, nu doar cei prinşi că utilizează dispozitive mobile, pot rămâne fără permisul de conducere. 
Potrivit legislaţiei actuale, amenda prevăzută este de maximum 435 de lei cu 2 puncte penalizare, însă noul proiect măreşte sancţiunea de şase ori, iar penalizarea de trei ori. 
Lansată în 10 ianuarie 2019, propunerea legislativă iniţiată de MAI rămâne în dezbatere publică pînă la finalul lunii ianuarie. 
După acest termen, toate propunerile vor fi analizate, acolo unde va fi cazul se vor face adăugiri sau completări, iar textul final va ajunge la Guvern pentru a fi pus în aplicare. 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

casino

CibinFEST

Lansare proiect Cod SMIS 126210

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia