logo
Şoferii prinşi cu ITP expirată pierd pe loc talonul şi plăcuţele de înmatriculare. Noi reguli valabile din 20 mai!
Rareș BIŢU
1722 vizualizari
Şoferii prinşi cu ITP expirată pierd pe loc talonul şi plăcuţele de înmatriculare. Noi reguli valabile din 20 mai!

Atenţie, şoferi! Dacă v-a expirat Inspecţia Tehnică Periodică şi sunteţi prinşi trafic pierdeţi talonul maşinii şi numerele de înmatriculare. Sancţiunile includ şi amenzi usturătoare pentru cei care se încumetă să circule cu ITP expirată. Noile reguli sunt valabile din 21 mai 2018.

Tot începând cu această dată, şefii staţiilor ITP sunt obligaţi să monteze camere de supraveghere în service-urile auto. Şoferii îşi pot verifica starea înmatriculării şi pe site-ul Direcţiei Regim Permise.
Ziua de 20 mai anunţă o adevărată revoluţie în parcul auto din România şi asta pentru că şoferii care nu au ITP-ul valabil, şi sunt prinşi la volanul maşinii, vor avea mari probleme cu legea.

  • „Vehiculul va fi scos cumva din partea carosabilă. Între 1305 și 2900 de lei, reținerea certificatului de înmatriculare și reținerea plăcuțelor. Dovadă este emisă fără drept de a conduce”, a explicat Gelu Mareș, purtător de cuvânt Direcția Rutieră.

Sancţiunile dure i-au determinat pe mulţi şoferi să meargă la direcţia de înmatriculări. 

  • „La nivelul Bucureștiului am ajuns la o medie de 500 de transcrieri pe zi, ceea ce reprezintă foarte mult. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când aveam 100-150 pe zi”, declară Florin Catană, șeful DRPCIV.
  • „Poliția nu va face o vânătoare de astfel de situații. Vom desfășura activități așa cum am desfășurat și până acum”, adaugă Gelu Mareș, purtător de cuvânt Direcția Rutieră.

 

Reguli noi şi pentru şefii de staţii ITP


Aceştia sunt obligaţi să instaleze camere de supraveghere în service-uri.

  • „Se poate urmări fiecare ITP în parte, pe fiecare stație, pe fiecare inspector. În acest fel se reduc șansele ca mașinile care au anumite probleme să poată trece un pic neobservate, să zicem, de ITP”, a explicat reprezentantul unei staţii ITP.  

Registrul Auto Român obligă stațiile ITP să păstreze imaginile timp de șase luni. Firmele care montează astfel de camere traversează o perioadă cu profituri semnificative.

  • „Aici au fost trei camere, iar prețul în functie de calitatea imaginilor, dacă e full HD sau doar HD a camerelor, prețul este între 1.000 de lei și 3.000 de lei”, afirmă reprezentantul unei firme de pază. 


Poliţia Română atrage atenţia şi explică ce vor păţi şoferii prinşi cu ITP expirată. 
Poliţia Română atrage atenţia asupra unei noi măsuri ce se va aplica în trafic, în cazul şoferilor prinşi cu ITP expirată. 

  • "Din 20 mai 2018, persoanele surprinse de către poliţişti cu inspecţia tehnică periodică expirată, vor rămâne pe loc fără talonul maşinii (certificatul de înmatriculare) și plăcuțele cu numerele de înmatriculare, vor primi amendă și o dovadă fără drept de circulație", transmit reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.
  • “Nu o să mai luați mașina de acolo decât pe platformă sau împinsă, apoi trebuie să mergeți la RAR… deci, mult mai complicat!”, a scris MAI într-o postare publicată pe pagina proprie de Facebook.

Același lucru este valabil și dacă mașina a fost cumpărată/vândută dar nu a fost trecută pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile de la înstrăinare.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, se poate verifica online, în timp real, dacă înmatricularea autoturismului este suspendată sau validă, pe site-ul DRPCIV.

Valoarea amenzii pentru conducerea unui vehicul cu termen ITP expirat

Potrivit OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul rutier), conducerea unui vehicul al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 puncte-amendă.

În condiţiile în care un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie iar valoarea acestuia la ora actuală este de 145 lei, rezultă că valoarea amenzii pentru conducerea unui vehicul cu termen ITP expirat este între 1.305 şi 2.900 de lei.

Când primim talonul şi plăcuţele de înmatriculare înapoi?

Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către poliţia rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului. Suspendarea încetează automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică (ITP).

Ce act normativ reglementează această măsură?

Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru ITP expirată, începând cu 20 mai 2018, este reglementată prin OG nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul rutier). Astfel, la articolul 11, după alineatul (4) se introduc opt noi alineate, alineatele (41)-(48), cel referitor la suspendarea de drept a înamtriculării maşinii având următorul cuprins:

  • “ (45) Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine și la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică.”

Guvernul a adoptat actul normativ pentru a transpune dispozițiile Directivei nr. 46/2014 privind documentele de înmatriculare pentru vehicule.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia