logo
FITS
Site-ul ANAF, la pământ. De o săptămână. Ministrul Finanţelor: "Orice taxă sau impozit ce nu poate fi plătit online se anulează!" Remember??
Rareș BIŢU
1708 vizualizari
Site-ul ANAF, la pământ. De o săptămână. Ministrul Finanţelor:

Taxele şi impozitele către Fisc nu mai pot fi plătite online. Cum adică de ce? Fiindcă site-ul instituţiei e blocat. Din nou. Cine vrea să afle ce are de achitat nu are decât să aştepte, ce-i graba asta? Aşa cum de o săptămână aşteaptă deja. De când site-ul ANAF a picat, iar Smurdul calculatoarelor pare căzut pradă nămeţilor. Şi de nea, şi de nesimţire.

C-aşa la noi, reţeta-i simplă: anunţăm cu surle şi trâmbiţe că avem şi noi, repetenţii Europei, plăţi online, că am retezat din elanul cozilor de la ghişeu, ca din cozile de şopârlă, după care domnia lui "Ete fleoşc!" îşi mai trece încă o victorie în cont.
În ianuarie, site-ul ANAR a picat - i-auzi explicaţie! - din cauza numărului mare de contribuabili care au încercat să-şi descarce şi să completeze Formularul 600. Ştiţi pacostea aia cu veniturile din activităţi independente, pentru determinarea contribuţiilor sociale. Pacoste care între timp s-a transformat într-o găselniţă nouă de care nu mă îndoiesc că va face tot pui vechi. 
Că tot veni vorba: când agiţi spiritele cu o sperietoare ca Formularul 600 iei măsuri să nu fie nici bulucul, nici năvala moaşa lui Error pe toată linia, dar asta-i altă poveste. 
Interesant e că, deşi contribuabilii nu au acces la somaţiile emise de Fisc, somaţiile îşi văd de viitura lor. Iar cine vrea să nu aibă de-a face cu mâna cea lungă a Fiscului nu are decât să ia calea ghişeului. O cale mult mai eficientă decât - zice-se - calea pădurii. Numai că, fără site, nici ghişeul nu poate decât să tuşească şi nu oricum, ci cu sughiţuri şi junghiuri. 

De o săptămână, site-ul ANAR e mort. Vestea bună e că se fac lucrări. Veţi spune că-s de mântuială, dar nu. Nici vorbă de aşa ceva. Sunt lucrări de mentenanţă. Scrie clar. Şi mai interesant e că ANAF nu a catadicsit să ne arunce-n ochi cu praful vreunui comunicat de presă. Să ştie şi norodul ce-i aia mentenanţă şi cam când va izbuti mentenanţa să ridice mortul de la groapă. Dar probabil că onor ANAF o fi considerat că norodul nu se califică să ridice asemenea pretenţii. Mai ales că, în calitatea sa de turmete, bizonul a demonstrat că, dacă-i musai, nu poate statul să-i dea cât poate el duce. Cum adică ce? Exact ce-i dă statul când bizonul îi iese-n cale. 
În aceste condiţii n-am dubii că "Sistemul de depunere declaraţii este funcţional, inclusiv sistemul de verificare a stării depunerii declaraţiilor". Scrie cât se poate de clar. Sub scuzele pentru "eventualele" inconveniente. Ei, lăsaţi! Cum să fie "eventuale"? Nţţ, nici pomeneală. Numai simandicoşii se pot şucări pe ANAF că nu-i merge site-ul. 

Un raport al Curţii de Conturi a subliniat recent, cu roşu, hibele din sistem şi diminuarea investiţiilor care încurajează vraiştea din domeniul informatic. Mai contează că ANAF a semnat un contract de modernizare cu Banca Mondială? Dar că vei pune osul pentru cele 91 de milioane de dolari împrumutate pentru sistemul IT să se ridice de pe targă? Dar că 23 la sută din bani au fost cheltuiţi pe ... consultanţă, încă din vremea cînd Finanţele erau conduse de Ionuţ Mişa? 
În decembrie 2017, ANAF anunţa că persoanele fizice îşi pot plăti obligaţiile fiscale prin intermediul www.ghiseul.ro şi că a finalizat procedura de achiziţie publică a serviciilor de acceptare a plăţilor online de taxe şi impozite cu ajutorul cardului bancar, prin Sistemul Naţional Electronic de Plăţi. 

  • "Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat în cadrul audierilor din Parlament că orice taxă sau impozit ce nu poate fi plătit online se anulează", anunţa Mediafax în 12 ianuarie 2017.

În prima lună din acest an, când site-ul instituţiei a picat, ANAF anunţa că sistemul electronic e gestionat de Ministerul Comunicaţiilor şi că "se vor face verificări". C-aşa-i când ai de-a face cu gloaba: te repezi s-o verifici să vezi, mă, sigur e gloabă? Sigur nu-i calul lui Harap Alb? Şi ăla-i fân? Nu e jăratec?

Oare de ce nu-mi amintesc că Era Boc premier când ministrul său de Finanţe ăşi bomba pieptul afirmând că e aproape gata o platformă unde pot fi achitate orice fel de dări şi taxe către stat, cu tot cu amenzi? 
Interesant cum cad aceste sisteme, în vreme ce sistemele de ascultare cu care se delectează securistoizii cu solzi şi spini merg ca unse. Semn că, dacă-i vorba de priorităţi, nimeni nu ne-ntrece. Nici nu vreau să-mi imaginez cum ar fi o zi, nu o săptămână, doar o zi în care securistoizii care respiră ca batracienii prin tubulatura de trestie de pe fundul bălţii să nu poate asculta ce-a şuierat o mambă cu NUP unui crotal cu executare.  


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia