logo
FITS
Singurul hospice cu program non stop pentru copii cu boli incurabile funcționează la Sibiu. Ortrun Rhein: „Face parte din umanitatea acestei țări să avem centre unde să îngrijim acești copii”
Laura BUCIU
1401 vizualizari
Singurul hospice cu program non stop pentru copii cu boli incurabile funcționează la Sibiu. Ortrun Rhein: „Face parte din umanitatea acestei țări să avem centre unde să îngrijim acești copii”

Singurul hospice din țară unde sunt îngrijiți non stop copiii cu boli terminale funcționează la Sibiu, iar banii necesari vin, de cele mai multe ori, din donații sau din străinătate. Statul, prin sistemul de asigurări de sănătate, asigură 40 la sută din totalul necesar. Reprezentanții Centrului de Îngrijiri Paliative Hospice „Carl Wolf” fac apel la sibieni și la firmele care pot dona pentru a-i ajuta pe cei aflați în dificultate, care vin să își trăiască ultimele clipe în centrul din municipiu.

Ortrun Rhein, directorul Hospice-ului, spune că centrul de îngrijire pentru copii cu boli incurabile, singurul care funcționează non stop în țară, are 10 locuri, dar numai 9 sunt ocupate, deoarece unul este păstrat întotdeauna pentru urgențe majore.

„Este un centru paliativ unde copiii sunt îngrijiți 24 din 24, șapte zile pe săptămână, tot anul. Am deschis în 2016, primul copil a venit în august 2016. De atunci și până acum învățăm să lucrăm și să nu mai fim surprinși, deși e greu. A fost neplăcut să aflăm cât de mulți copii cu boli terminale sunt părăsiți de părinți în momentul acela când află de diagnostic. Asta este ceva trist pentru o țară. Mai mult de jumătate din copiii pe care îi îngrijim aici vin din centre de plasament sau direct din spital, unde au fost lăsați după ce au dispărut părinții. Pentru un copil cu o boală terminală să fie și părăsit este o dramă în plus. Avem întotdeauna trei - patru cereri în plus. Avem 10 locuri, dar noi ținem mereu un loc liber și dacă sunt cazuri de urgență maximă, le preluăm”, a explicat directorul Rhein.


 

Ortrun Rhein: „Face parte din umanitatea acestei țări să avem astfel de centre unde să îngrijim acești copii”

 

Potrivit lui Ortrun Rhein, unii copii stau la hospice câteva zile ori săptămâni, până starea lor se normalizează cât de cât, alții rămân în centru până la finalul vieții. Pentru fiecare copil din hospice este loc unde să rămână întotdeauna și unul dintre părinți, dacă își dorește acest lucru. Sunt și familii care, atunci când știu că sfârșitul e aproape, își duc copilul acasă.

„Unii copii niciodată nu vor mai fi sănătoși, dar trebuie să vă spun asta: copiii au mult mai multă viață în ei decât credem noi. Adică sunt minuni până la urmă și aici noi putem ajuta. Întotdeauna mai vine unul, mai pleacă altul. Ei au perioade când au temperatură, când sunt cu durere și până li se schimbă tratamentul ori până sunt puși pe un tratament au nevoie de ajutor și ei, dar și părinții lor. Eu cred că face parte din umanitatea acestei țări să avem astfel de centre unde să îngrijim acești copii. Sunt copii care luptă pentru fiecare oră sau care sunt la capătul drumului. Eu sunt optimistă și tot sper că, într-o o zi, România își va apleca ochiul spre aceste centre și se va găsi forța financiară ca să ne ajute să nu mai fugim o lună întreagă pentru salarii, pentru una sau pentru alta și să ne ocupăm doar de cei care ajung în hospice”, a mai spus Ortrun Rhein.


 

„Suferința e atât de mare. Fiecare zi este o luptă și o victorie a lor”

 

Șeful hospice-ului a precizat că banii necesari pentru construirea centrului unde sunt îngrijiți copiii cu boli terminale au fost obținuți din donații și din fonduri din străinătate. În prezent, statul participă la îngrijirea acestor copii cu 40 la sută, prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Restul banilor, necesari în fiecare zi, vin în continuare din donații și finanțări externe.

„Casa de Asigurări foarte repede ne-a acceptat centrul ca pe un pilon, așa că noi avem toată finanțarea maximă pentru paliație asigurată pentru acești copii, dar finanțarea maximă înseamnă pentru noi numai 40% din costuri acoperite, așa că 60% din costurile curente lunare trebuie să le asigurăm noi. O mare parte vine din străinătate. O foarte mică parte vine deocamdată din țară. Ne-am bucura dacă încetul cu încetul oamenii, firmele ar înțelege că este nevoie de bani pentru aceste centre. Noi nu ne putem face reclamă, pentru că atâta durere este mult prea intimă”, a mai spus Ortrun Rhein.

 

Copii din toată țara sunt îngrijiți la Sibiu


Copiii care beneficiază de îngrijiri pentru bolile terminale la Sibiu vin din toată țara. Acum sunt din Șimleul Silvaniei, din Sighetul Marmației, din Cluj, din Mureș și din Sibiu.

„Colaborarea cea mai pertinentă este cu Spitalul de Pediatrie Universitar din Cluj. Ei au cazurile cele mai grave și știu de noi. Toate cazurile unde știu că nu mai există o soluție le trimit aici. Colaborăm foarte bine cu județul Hunedoara, cu Sălajul și Mureșul. Cel mai mic copil pe care l-am primit în vara aceasta a avut doar 14 zile. Cel mai mare pe care îl avem acum are 17 ani. Copiii noștri toți au în comun suferința aceasta atât de mare în care fiecare zi este o luptă și o victorie a lor. Am avut anul acesta mai mulți care au fost trimiși pentru un capăt de drum aici. Vin cu familia exact pentru ultimele zile sau săptămâni, ca să aibă un spațiu ocrotit un pic de nesiguranța pe care părinții o au când văd că ar vrea să facă ceva, dar nu știe ce și cum”, a afirmat Rhein.

Din august 2016 până în prezent, în hospice au fost îngrijiți 170 de copii. Pe lângă acesta, Asociația „Dr. Carl Wolf” mai are un hospice pentru adulți și un cămin pentru vârstnici.

Cei care pot ajuta Asociaţia „Dr. Carl Wolff” - Hospice a Bisericii Evanghelice C.A. din România o pot face în conturile
RON: RO 14 RNCB 0227 0360 5498 0007 BCR Sibiu
EURO: RO 84 RNCB 0227 0360 5498 0008 BCR Sibiu
SWIFT: RNCB ROBUcomentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia