logo
FITS
Simularea Bacalaureatului. Subiectele la Română i-au luat prin surprindere pe elevi: "Mă așteptam la poezie!"
Andra MARINESCU
1198 vizualizari
Simularea Bacalaureatului. Subiectele la Română i-au luat prin surprindere pe elevi:
Simularea examenului de Bacalaureat a debutat, luni, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Elevii de clasa a XII-a de la profil umanist au avut de prezentat, la cel de-al treilea subiect, relația dintre două personaje într-un roman interbelic, mulți alegând opera "Ion", de Liviu Rebreanu. Elevii de clasa a XI-a, tot de la profil umanist, au trebuit să caracterizeze un personaj dintr-o comedie, mulți optând pentru un personaj din "O scrisoare pierdută", de I. L. Caragiale. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, la această probă au participat și 182 de elevi din clasa a XIII-a. Peste 500 de elevi înscriși la această probă au lipsit în județul Sibiu.


Subiectele de la proba scrisă la Limba și literatura română au fost, spun elevii, mai grele decât se așteptau. "A fost mai greu decât ne așteptam! Sperăm să fie mai ușor la BAC!", a spus una dintre elevele de clasa a XII-a de la Colegiul Național "Octavian Goga" din Sibiu.
Alți elevi spun că subiectele au fost acceptabile, dar că au fost luați prin surprindere, pentru că așteptau, la ultimul subiect, o poezie. "La partea a treia am ales caracterizarea lui Ion. M-am pregătit pentru simularea aceasta, dar m-a luat puțin prin surprindere. Mă așteptam la poezie, sincer să fiu", a spus Darius, un alt elev de la "Goga", care își dorește să studieze, după absolvirea clasei a XII-a, la Universitatea Tehnică din Cluj.
Ana Maria spune că simularea "a fost aproximativ ușoară. "Acum sunt un pic obosită și nu prea am cuvintele la mine, dar a fost ușor. Fac meditații la Română și la Istorie, dar nu pot să spun că e greu. E mult de învățat, dar nu e greu. La partea a treia am prezentat relația dintre Ion și Ana. A fost timp suficient. Am avut timp să îmi trag puțin și sufletul. Eu am intrat la Filosofie în Olanda, vreau să devin profesoară", a povestit Ana Maria.
Elevii care studiază la Profil Umanist au avut la primul subiect un fragment din "Sub constelațiile numerelor", de Ion Barbu", pe care au trebuit să îl analizeze conform unor cerințe, dar și de redactat un text în care să argumenteze dacă profesorii influențează sau nu elevii în alegerea carierei, raportându-se atât la informațiile din fragmentul dat, cât și la experiența personală sau culturală.  La subiectul al doilea au avut de comentat două strofe din "Toamnă de suflet", de Tudor Arghezi, iar la a treia parte au avut de redactat un eseu în care să prezinte relația dintre două personaje într-un roman interbelic studiat.


Elevii de clasa a XI-a, pregătiți de BAC


Și elevii din clasa a XI-a au susținut această simulare. Roxana, de la CNOG, spune că subiectele au fost ușoare și consideră că ar fi pregătită pentru examenul de Bacalaureat. "A fost ușor! Aș fi pregătită să dau BAC-ul mâine!", a spus aceasta, adăugând că la partea a treia a ales să caracterizeze un personaj din "O scrisoare pierdută", de I. L. Caragiale, respectiv pe Zoe.
Elevii de la Profil Umanist au avut de răspuns la cerințe pe baza unui fragment din "Amintiri", de Ioan Slavici, de redactat un text în care să argumenteze dacă există sau nu un singur loc în care te poți simți acasă, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras, cât și la experiența lor personală, de prezentat perspectiva narativă dintr-un fragment din "Pânza de păianjen", de Cella Serghi, și de redactat un eseu în care să prezinte particularități de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

Elevii de la Colegiul Național "Octavian Goga" au fost așteptați de părinți, la poarta instituției. "Avem emoții! Ne gândim la marele examen și sperăm să fie bine!", au spus aceștia.

Peste 500 de elevi absenți la prima probă a simulării


Potrivit lui Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, din cei 5182 elevi care puteau susține simularea la Română au fost prezenți 4.638 elevi (88,17%), 544 de elevi absentând (11,83%). Nu au fost raportate situații de elevi eliminați sau de protest sub forma foilor goale.
Simularea examenului de Bacalaureat continuă marți, când elevii vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă.
Miercuri, ei vor avea proba obligatorie a profilului, respectiv examenul la Matematică pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională, sau la Istorie, pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională.
Joi, 21 martie, elevii vor susține proba la alegere a profilului şi specializării, care se organizează numai pentru elevii clasei a XII-a. Ei vor avea de ales între Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Filosofie, Logică și Argumentare, Psihologie sau Sociologie.
Potrivit calendarului MEN, rezultatele simulării vor fi afișate pe 29 martie.
Notele vor putea fi trecute în catalog doar dacă elevul va dori acest lucru.

FOTO: Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia