logo
Simularea BAC-ului la Matematică și Istorie: "Subiecte acceptabile, dacă ai învățat!"
Andra MARINESCU
1081 vizualizari
Simularea BAC-ului la Matematică și Istorie:
Elevii de clasa a XI-a și a XII-a au susținut, miercuri, o nouă probă din calendarul simulărilor examenului național de Bacalaureat 2018. În funcție de profilul urmat, ei au susținut probă scrisă la Istorie sau Matematică și spun că subiectele au fost "acceptabile, dacă ai învățat".


"Subiectele au fost relativ ușoare, dar depinde dacă înveți. De exemplu, la punctul al treilea a picat un subiect legat de constituții, totalitare și democratice. Nu a fost neapărat greu. Eu fac meditații în particular doar la Istorie", spune Patrick, elev în clasa a XII-a de la Colegiul Național "Octavian Goga" din Sibiu. Tânărul ar vrea ca, după absolvirea liceului, să facă un an pauză de studiu, ca mai apoi să aplice la Facultatea de Inginerie. "Aș vrea să mai am timp un an să pot învăța, că admiterea se face printr-un examen la matematică. Eu nu am mai făcut mate din clasa a zecea", spune Patrick.
La primul subiect, elevii au avut de răspuns la cerințe pe baza a două fragmente din "O istorie sinceră a poporului român", de F. Constantiniu, trebuind, printre altele, să numească proiectul politic precizat în text, să menționeze câte o instituție din care făceau parte boierii și să prezinte alte două proiecte politice referitoare la statul român modern elaborate în prima jumătate a secolului al XIX-lea.
La al doilea subiect, au avut un text din "Istoria Românilor", pe care l-au analizat pe baza unor cerințe în care se cerea, printre altele, precizarea secolului la care se referă sursa dată și argumentarea printr-un fapt istoric relevant a afirmației conform căreia în secolul al XVIII-lea intervin modificări în organizarea unei instituții centrale din spațiul românesc extracarpatic.
La al treilea subiect, elevilor li s-a cerut să elaboreze în aproximativ două pagini un eseu despre România în secolul al XX-lea, menționând două constituții ale țării din prima jumătate a secolului al XX-lea, două aspecte referitoare la Constituția din 1952, o trăsătură a Constituției din 1965 și formulând un punct de vedere referitor la evoluția politică a României, la sfârșitul secolului al XX-lea.
"Subiectele au fost accesibile, am scris 4 pagini și cred că o să iau în jur de 8. Eu fac meditații la toate materiile pentru BAC și vreau să dau mai departe la Cluj, la Științe Politice", spune și Daniela.
La Matematică spun că a fost puțin mai complicat, însă speră că le-a dat de cap subiectelor și au ajuns la rezolvările corecte. "A fost destul de complicat, în sensul în care nu am pus accent pe partea asta când am învățat. Au venit și niște subiecte pe care nu le-am făcut", spune Alexandru, elev în clasa a XII-a.


Emoții și pentru elevii din clasa a XI-a


Elevii de clasa a XI-a au avut și ei subiecte adaptate nivelului și spun că au fost destul de ușoare. Nicolae, însă, mărturisește că nu s-a pregătit pentru această probă și că la Istorie a scris tot ce a știut, trecând cam prin toată materia. "La eseu am scris despre toate. Dacă m-aș pune să învăț, ar ieși ceva bun", spune elevul.


Ultima probă, la alegere


Simularea examenului național de Bacalaureat continuă joi, 22 martie, cu proba la alegere în funcție de specializare. Rezultatele vor fi afișate pe 30 martie.
Conform Ministerului Educației, notele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

 

© Răzvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia