Tribuna
Sibiul, tot mai sufocat de maşini şi gaze de eşapament. Agenţia de Mediu dă asigurări că respirăm un aer curat
Laura BUCIU
4678 vizualizari
Sibiul, tot mai sufocat de maşini şi gaze de eşapament. Agenţia de Mediu dă asigurări că respirăm un aer curat
© Răzvan NEGRU
Sibiul pare un oraş sufocat, în care abia mai respirăm din cauza gazelor de eşapament. Numărul de maşini second hand înmatriculate a explodat imediat după ce a fost eliminat timbrul de mediu, în urmă cu un an. Pietonii se plâng că pe marile artere intens circulate de maşini, în anumite intervale orare (7 – 8 şi 16 - 17) aerul este irespirabil. şoseaua Alba Iulia, Bulevardele Vasile Milea, Corneliu Coposu, Mihai Viteazu, Calea Dumbrăvii, Calea Cisnădiei sau strada Semaforului devin, la orele de vârf, adevărate teste ale răbdării pentru şoferi, iar pentru pietoni, spaţii în care se respiră foarte greu. Cu toate acestea, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu spun că situaţia este sub control, iar aerul pe care îl respirăm este bun.

În municipiul Sibiu poluarea aerului se măsoară în două staţii: una pe strada Hipodromului, lângă Agenţia de Mediu şi alta pe strada Oţelarilor. În judeţ, mai sunt astfel de staţii la Mediaş şi la Copşa Mică. Per total, spun reprezentanţii APM Sibiu, starea aerului este bună, judeţul nostru având un plan de menţinere a calităţii acestuia, comparativ cu alte judeţe, precum Iaşi ori Braşov, unde valorile sunt crescute şi există planuri de reducere a noxelor.

  • „Nu avem date că Terezianul este mai poluat decât Hipodromul sau decât Vasile Aaron, sau că este mai puţin poluat cartierul Valea Aurie. Avem două staţii automate de monitorizare în municipiul Sibiu. Una este lângă sediu, pe strada Hipodromului, alta este în Zona Industrială de Est, pe strada Oţelarilor. Acolo facem analizele la analizoarele cu care sunt dotate staţiile. Avem două staţii în municipiul Sibiu, mai avem una în Mediaş şi una în Copşa Mică. Stăm bine. Noi, în judeţul Sibiu, avem plan de menţinere a calităţii aerului. Consiliul Judeţean are, conform legislaţiei, un plan de menţinere a calităţii aerului atât în judeţul Sibiu, cât şi în municipiul Sibiu. Alte judeţe, alte municipii au plan de reducere a poluanţilor. Calitatea aerului în Sibiu se încadrează normelor, dar totuşi trebuie luate măsuri de menţinere a calităţii în limitele normale. Situaţia este bună, mai bună de la an la an. În ultimii ani totul a fost în limitele normale”, a spus Stelian Naicu, de la laboratorul APM Sibiu.

Întrebat dacă s-au observat creşteri ale poluanţilor după ce a fost eliminată taxa de mediu, Naicu a spus că nu au fost depăşiri.

 

Cum se măsoară calitatea aerului

 

Reţeaua automată de supraveghere a calităţii aerului pentru judeţul Sibiu cuprinde cele patru staţii, care sunt automate, cu transmitere online a datelor de monitorizare. Acestea fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului şi a devenit funcţională la începutul anului 2008. Practic, funcţionarea celor patru staţii este continuă, 24 ore din 24, şapte zile pe săptămână.

Staţia SB1 este staţie de fond urban, iar indicatorii monitorizaţi sunt dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, pulberi în suspensie cu diametrul aerodinamic de 2,5 micrometri (PM2,5),  pulberi în suspensie cu diametrul aerodinamic de 10 micrometri (PM10), compuşi organici volatili.

Staţia SB2-Sibiu este staţie industrială, indicatorii monitorizaţi fiind dioxidul de sulf, oxizii de azot, monoxidul de carbon, ozonul, pulberi în suspensie cu diametrul aerodinamic de 10 micrometri (PM10), compuşi organici volatili.

  • „Poluanţii monitorizaţi, metodele de măsurare, valorile limită, pragurile de alertă şi de informare şi criteriile de amplasare a punctelor de monitorizare sunt stabilite de legislaţia naţională privind protecţia atmosferei şi sunt conforme cerinţelor prevăzute de reglementările europene. Operatorii locali, respectiv agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, supraveghează buna funcţionare a analizoarelor din staţii şi răspund de validarea datelor brute”, spun reprezentanţii APM Sibiu, într-un răspuns la solicitarea Tribuna.

Datele validate de către operatorul local sunt transmise la server-ul central al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului din Bucureşti, unde sunt certificate.

 

Ce a reieşit din măsurători

 

Rezultatele măsurătorilor sunt raportate la valorile limită prevăzute în Legea calităţii aerului nr. 104/2011, care are ca scop protejarea sănătăţii umane şi a mediului, prin reglementarea măsurilor destinate menţinerii calităţii aerului înconjurător acolo unde aceasta corespunde obiectivelor pentru calitatea aerului şi îmbunătăţirea calităţii în alte cazuri.

Astfel, în anul 2017, pentru factorul de mediu aer, au fost efectuate 9.696 analize automate şi 1.184 analize manuale, constatându-se 15 depăşiri ale valorii ţintă la ozon, 8 depăşiri ale valorilor limită zilnice la pulberi în suspensie PM10.

În conformitate cu Legea calităţii aerului nr. 104/2011, nu au fost înregistrate depăşiri privind numărul maxim admis pentru un an calendadaristic, respectiv de 35 de ori la limita pulberi în suspensie PM10 şi 25 de zile pe an la ozon.

În concluzie, situaţia generală pe anul 2017, la cele două staţii din municipiul Sibiu a fost de încadrare în valorile limită stabilite de lege.

 






comentarii
3 comentarii

sunt si multi olteni veniti cu cazane bmw
aeer
07.02.2018 22:41
Si daca s-ar monta doua noi statii de monitorizare a calitatii aerului in zona Mc Donalds Turnisor si una in giratoriu la Ramada, oare care ar fi valorile ?
Hipodromului si Otelarilor sunt strazi cu trafic mediu spre redus...
Sibian
08.02.2018 09:00
Pai decat sa merg cu autobuzul plin de batrani sau pe jos si sa inhalez praf si fum, mai bine singur cu masina, aer conditonat, etc ..nu ?
Remus
08.02.2018 14:41
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA