logo
"Sibiul sentimental" și "Cetățeanul lui de onoare": "FOTO FRED NUSS. În imaginaţia mea de copil credeam că aşa îl cheamă!"
Adrian POPESCU
2926 vizualizari

"Sibiul rămâne un burg încântător. Scările dinspre orașul de jos spre cel de sus, gangurile turnului orășenesc, turnul catedralei, văzute dimineața sau seara par scoase din vechi gravuri”, nota în însemnările sale o celebră personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române.

Nu întâmplător ne-am oprit la confesiunea academicianului George Călinescu, căci (n.n. într-un fel sau altul) imaginile descrise de criticul, istoricul literar, scriitorul și publicitul român coabitează cu blândețe și armonie cu imaginile și textele înserate de artistul fotograf Fred Nuss, în albumul intitulat ”Sibiului sentimental”. 
Sala de expoziţie a Primăriei Municipiului Sibiu (Centrul de Informare a Turiştilor) a fost locul unde membrul AFIAP și-a dat întâlnire cu publicul sibian. Aici, Benjamin Josza, directorul editurii Honterus, dar și directorul executiv al FDGR, a avut misiunea de a modera evenimentul, o misiune îndeplinită cu brio în fața unui public avizat. Printre invitați am remarcat prezența domnului Andreas Huber, consulul onorific al Austriei la Sibiu, a domnului Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, prezenţa prof.dr. Song Shaofeng ex-directorul Institutului Confucius din Sibiu însoțit de o delegație din China, ș.a.m.d. Interesante au fost intervențiile referenților.

Fred Nuss, "Cetăţean de onoare al Sibiului"

Primarul Sibiului a dorit să fie în mijlocul sibienilor, în fața maestrului fotograf - ca semn de prețuire. Astrid Fodor a apreciat activitatea domnului Nuss, a remarcat rodul muncii depuse pentru albumul ”Sibiul sentimental”, prin care sunt promovate orașul și comunitatea. În acest context, Fred Nuss (”Senator de Onoare" al A.F.T.) a fost anunțat că în această lună consilierii locali vor vota acordarea titului de ”Cetățean de onoare la Sibiului”. 

Cuvinte evlavioase au fost adresate și de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. prof.dr. Emanuel Tăvală, care spunea cu sinceritate:

  • ”Pe autorul acestui album de colecție, cu imagini ce ne amintestec de opere de artă din mari muzee, nu am avut plăcerea să-l cunosc până în clipa de față. Totuși, constat că am copilărit cu numele domniei sale, nume descoperit în paginile Tribunei în formula ”FOTO FRED NUSS”. În imaginația mea de copil credeam că așa îl cheamă pe autor. Aveam să constat că acea conexiune empirică avea un sâmbure de adevăr .Potrivit dex-ului termenul FOTO se referă la elemente de compunere, cu sensul: „luminii, datorită luminii”, dar și cu sens „fotografic”. Domnul Fred Nuss, în acest album, pune accent pe sensul luminii indiferent de pretextul compozițiilor sale, fie că avem imagini color sau alb-negru”. 

Criticul de artă Olimpia Tudoran Ciungan și-a axat referințele pe conceptul de ”album de artă”, pe diversitatea lucrărilor”, adevărate capodopere de artă, fapt pentru care declam calitatea de artist rafinat pe care o demonstrează Fred Nuss, în plină maturitate creatoare”. 
Helmut Mathes, directorul executiv al Tipografiei Honterus, a dat culoare intervențiilor, spunând: ”Ultima colaborare cu domnul Nuss a fost una specială. Din februarie 2017 am convenit să pregătim niște caiete într-un format apropiat cu albumul, pe care urma să-l realizăm. Fred Nuss a schițat mărimea ilustrației, poziția, textul care se va atașa pozei. Câteva luni au durat selecțiile. Designerul nostru, Claudiu Popa, a pregătit fiecare pagină - conform instrucțiunilor date de autor. După cele 200 de pagini, după o răsuflare de ușurare, a fost finalizat layoutul de interior al cărţii. La copertă am acceptat propunerea autorului. De-a  lungul timpului, nu mi-a fost dat să cunosc un beneficiar, cu un ochi atât de critic, cu atâta răbdare și meticulozitate. Bravo lui...felicitări”. 

Directorul cotidianului Tribuna, Mircea Bițu, a continuat în nota destinsă făcând referi, nu fără emoții, la ”colegul meu de ani”:

  • ”O să vă dezvălui mici secrete din casă. Indirect, ne simțim parte morală a acestui volum. În fiecare luni, la ședința de redacție, Fred Nuss ne desenează virtual pagina sa care a devenit atât de populară, cu teme care se regăsesc și în volumul de față. Antevorbitori au făcut referiri la pelerinajul lui Fred Nuss prin Sibiu, punând accent pe diversitatea imaginilor și numărul lor. Ar fi bine să știți că în spatele acestor imagini alese sunt nenumărate variante. Fred Nuss este în felul lui un maratonist care străbate zilnic aproximativ 15 km pentru fotografiile sale. În plus, Fred poartă zilnic un rucsăcel, cu ceva kilogame, cu tot ce are nevoie un fotograf profesionist pentru orice moment. Trebuie să mai știţi că în ”acest laborator de creație” Fred Nuss are un consultant de bază în persoana soției care sigur a fost sfetnicul cel mai bun și pentru acest album de excepție”. 

Hans Klein, președintele organizației Forumului Democrat al Germanilor, a avut o intervenție mai punctuală, axată pe efectul imaginilor din volumul amintit, pe munca și subtilitatea textelor care însoțesc fiecare imagine în parte. De facto, prof. univ. dr. Hans Klein a ținut să fie mai rezumativ deoarece în volum are un expozeu de mare sensibilitate și rafinament în acel cuvânt înainte, un text care este urmat de confesiunea părintelui profesor Constantin Necula.

În final, Fred Nuss, în nota caracteristică, a mai adăugat mici picanterii care ne-au dat senzația că toți cei care ne aflam acolo parcă eram o familie, familia Sibiului. Ultimul cuvânt a aparținut tot lui Benjamin Josza. Directorul editurii Honterus a anunțat că în 2018 sibienii vor avea parte de un nou album cu marca Fred Nuss, un album tematic dedicat portretului.

FOTO: RĂZVAN NEGRU

 

 


comentarii
1 comentarii

Orice as spune e de prisos!Nu as putea spune mai bine si mai frumos decat a facut/o parintele Tavala!Asa ca,din partea mea doar "Multumesc, FRED NUSS"!Sunt mandru ca sunt contemporan cu Dumneavoastra!
Toma
14.11.2017 11:04
Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia