Tribuna
Sibiul s-a alăturat Orei Pământului: a stins lumina în Piaţa Mare şi în Muzeul din Dumbrava
Sibiul s-a alăturat Orei Pământului: a stins lumina în Piaţa Mare şi în Muzeul din Dumbrava
Ca în fiecare an, Sibiul s-a alăturat şi acum celor 24 de oraşe din România şi celor 7000 de orașe din 180 de țări de pe mapamond, care au marcat Ora Pământului-Earth Hour şi "au stins lumina" în mod simbolic, sâmbătă, între orele 20.30 şi 21.30.

În Piaţa Mare, Primăria Sibiu a întrerupt iluminatul public şi arhitectural (cel care luminează clădirile), făcând şi o invitaţie sibienilor de "a stinge lumina". Martori la eveniment au fost câteva zeci de sibieni care au fost prezenţi, în ciuda vremii destul de neprimăvăratice.

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiionale ASTRA a marcat, la rândul său, Ora Pământului, luminile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului fiind stinde timp de 60 de minute. În plus, din şase în şase minute, a publicat, pe pagina sa de facebook, scurte eseuri referitoare la activităţile cotidiene ale ţăranului român şi încadrarea completă în habitatul natural a gospodăriei sale, ambele nealterând biodiversitatea şi echilibrul ecologic al mediului de viaţă şi de lucru.

Anterior, şi Muzeul Naţional Brukenthal, prin Muzeul de Istorie Naturală, a organizat, între 21 şi 23 martie, o serie de activităţi educative prilejuite de Ora Pământului.

Anul acesta, Ora Pământului s-a desfăşurat sub sloganul "#connect2earth", deoarece "este momentul să ne reconectăm cu natura, să discutăm despre importanța biodiversității" şi pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la biodiversitatea aflată în scădere".

"Earth Hour este momentul în care ne putem hotărî să reciclăm, să mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, să facem dușuri mai scurte, să trecem la sursele regenerabile de energie sau să ne schimbăm obiceiurile de consum, bazat mai mult pe nevoi decât pe dorințe create artificial prin trucuri de marketing și acordând mai mult loc în coșurile noastre de cumpărături produselor responsabile – tradiționale, ecologice sau certificate FSC, ce atestă proveniența din păduri gestionate responsabil. Putem alege să ne implicăm în cauze de mediu și să contribuim la protejarea speciilor sălbatice", spune pagina web a evenimentului, orapamantului.ro.

În România, şi-au anunţat participarea la "Ora Pământului"- 2018 oraşele Adjud, Arad, Aiud, Bacău, Brașov, Brăila, Bistrița, București, Buzău, Constanța, Făgăraș, Drobeta Turnu Severin, Iași, Moinești, Oradea, Onești, Râmnicu Vâlcea, Reșița, Roman, Roșiorii de Vede, Satu Mare, Sibiu, Sighișoara, Tulcea, Turda şi Vulcan.


Cât a scăzut consumul de energie electrică în România într-o singură oră


Sâmbătă seara, în intervalul orar 20.30-21.30, desemnat „Ora Pământului” printr-o campanie socială, consumul de energie electrică a scăzut de la 8.663 la 8.098 MW, cu aproape 600 MW într-o singură oră, arată datele postate pe site-ul Transelectrica, potrivit Mediafax.
 Dacă la ora 20.25 - cu puţin înaintea debutului - consumul de electricitate era de 8.599 MW, la ora 20.31 acesta a crescut la 8.663 MW. Ulterior, după ora 20.45, consumul a scăzut spre 8.400 MW, apoi în interiorul intervalului au fost consemnate şi valori sub 8.300 MW, pentru ca la final, la ora 21.30, consumul să ajungă la valoarea de 8.098 MW, arată datele Transelectrica.
Producţia naţională de electricitate a oscilat în jurul cifrei de 7.700 MW, sursele hidro şi cărbune având cele mai mari ponderi - 35%, respectiv 27% - în coşul energetic.  Lumina în Palatul Victoria a fost stinsă, timp de o oră, între 20.30 şi 21.30, Guvernul României alăturându-se astfel, şi în 2018, instituţiilor publice şi organizaţiilor din ţară şi din întreaga lume care marchează „Ora Pământului”. Acestui demers al Executivului i s-au alăturat ministere şi alte instituţii guvernamentale.  Evenimentul „Ora Pământului” a fost organizat pentru prima dată în anul 2007. Campania s-a derulat, în 24 martie 2018, în peste 7.000 de oraşe din 180 de ţări.

 

Foto: Răzvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Enescu

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia