Tribuna
Sibiul de după Summit. Se adună resturile şi în loc de jandarmi avem iar cerşetori
Dumitru CHISELIŢĂ
1507 vizualizari
Sibiul de după Summit. Se adună resturile şi în loc de jandarmi avem iar cerşetori

 

Da, v-am ţinut la curent zilele acestea cu tot ce a ţinut de acel summit informal ce a avut loc la Sibiu. Ce a fost înainte de el, apoi, în Ziua Z, cine a fost, ce a fost, cine şi ce a zis, cine a fost încântat şi cum, ce au mâncat, cum s-au pupat, cum s-a circulat, cum s-a supervegheat, cum s-a decolat-aterizat, cine şi cum a protestat, cum s-a bibilit înainte şi în timpul. Ba chiar v-am mai spus cum e şi pe lângă summit, prin zonele mai mărginaşe. Ce mai lipsea din puzzle era cum e Sibiul DUPĂ summit. Păi e uite aşa. L-am lăsat câteva zile să respire, să-şi revină iar acum, dis de început de săptămnă, am umblat aproximativ exact pe unde am umblat cu o săptămână înainte, ca să vedem schimbările. Şi sunt. Chiar vizibile.

Big Brother a plecat, camerele au rămas. Şi se circulă ca de obicei

Discutam pe la redacţie, atunci, când cu summitul, despre cum, la atâta poliţie şi jandarmerie, învaţă, iaca, şi sibienii şi alte populaţii stabilite aici cum să circule corect, atât rutier cât şi pietonal. Ei bine, acum totul a revenit la (a)normal. Primul şoc este că la biserică nu mai sunt 6 (şase) poliţişti. Nici două sau trei maşini „specifice”, plus altele mai discrete, dar tot specifice. Cei doi băieţi voinici din staţia de la Mihai Viteazu sunt înlocuiţi cu alţi băieţi voinici, dar autospeciala e una de colectare selectivă. Nu-i tot aia...

Da, ura-ura, suntem liberi. Şi ne mai băgăm picioarele în reguli. Pe trecere, pe la Aurel Vlaicu, unul îmi taie calea, pe zebră, fără a se obosi să reducă viteza sau măcar să mimeze asta. A, şi pot arunca ambalajul de la corn ÎN coş, că nu mai e sigilat.

În staţia de la Finanţe, un taxi stă locului pe post de autobuz. Mă întreb ce veselie va fi când va veni autobuzul „proprietar”. Pista de biciclete de pe Dumbrăvii e pustie, dar pe trotuar, din faţă, vin 2 buc. biciclişti vitezomani(am mai zis, parcă, românul e tot mai nemulţumit că nu i-a făcut bunul Dumnezeu roate în loc de picioare, că prea vrea ba maşină, ba motoretă, ba bicicletă, ba trotinetă). Pe sub blocul plombă, bârâie un motor cu număr din ăla anti-radar (adică îndoit de la jumătate), secondat de unul “normal”. Au mai rămas încă, spre amintire drapelele României şi ale Uniunii, care pavoazează Dumbrăvii şi lozincile acelea albastre cu „Goals”, „EU”, etc.

 

Big Brother o fi plecat el, dar camerele video au rămas. Sunt curios dacă îşi vor justifica existenţa, adică în sensul că, dacă cineva comite ceva (accident, dat cu sprayul pe pereţi, alte chestii) să fie identificat şi întrebat de sănătate, că doar nu or fi instalate să facă colecţie de mutre care trec strada pe la Tribunal sau se învârt, la volan în giratoriu. Parcările s-au deblocat, chiar şi „virala” de la Teatru, aia cu multe maşini de poliţie. Acum sunt doar multe maşini în parcări.

Jandarmi nu mai sunt. Dar au revenit cerşetorii

În faţă la Super Mamma de pe Dumbrăvii, o tanti îmi cere bani cu mâna întinsă. Mai încolo, la pasajul de la Dumbrava, în loc de jandarm de pază, am o bătrânică ce tocmai s-a aşezat la lucru pe scări. Unde protesta Greenpeace, acum e parcat un microbuz. Cum trec pe la trecerea de la Teatru, în capăt, la intrarea în centru, cortul-filtru zace nefuncţional. Lângă el, pe post de om de ordine, o cerşetoare cu, desigur, copil mic în dotare, şi un „subpunct” sau o filială, tot minor(ă), exact la afişajul electoral, de putea face ce comparaţii politice vrei cu orice partid afişat. Dar hopa, m-au ginit. Văzându-mă că am, vorba aia, film în aparat, se autosesizează şi o taie de acolo.

Perfect, ajung la cortul-filtru ca să văd ce nu aveam voie să am la mine dacă m-aş fi dus să o pup pe Merkel sau să mă bat pe burtă cu Tusk. Deci nu drone (nu am), nu arme albe (nu port, dar mai am un briceag multifuncţional uneori), nu troller sau valiză (am sac, mersi), nu pancarte şi hashtaguri şi mumu şi proteste, nu bidoane, nu substanţe chimice, nu combustibili, nu arme de foc, nu droguri. Băştinaşii, pardon „riveranii”, în plus, nu aveau voie să facă poze de la geam, să se apropie de geam, să deschidă geamul, să stea în balcoane. Vezi Livache? Nu au fost badigarzi! Adică numa badigarzi nu au fost.

În general, zonele de filtre încă mai erau acolo, încurcând traficul pietonal.

Pe Bălcescu, deja e altă viaţă. Adică terasele au pornit, populaţia s-a pornit şi ea la mers şi la stat, steagurile încă pavoazează pietonala, expoziţia aceea de poze face un contrast interesant cu oamenii din jurul ei (asta o fi vrut artiştii?) o parte steaguri de români, altă parte de UE-işti şi deja am văzut primul semn pozitiv post summit. Fântâna de la Telefoane CHIAR nu mai curge. Asta după cam un deceniu în care băltea de voie, dar nimănui nu-i păsa. Noa. Încă se mai văd, pe ici pe colo, gardurile acelea care îi fereau pe liderii europeni de populaţia locală, sau invers, că era înghesuită şi nu am remarcat. A, şi capacele de canal sunt încă sigilate. NU SUDATE, dar asta o spun degeaba.

Pieţele centrale, în curs de aranjare-debarasare

Piaţa Mare deja e în plină schimbare în altceva. Pe unde altădată călcau liderii europeni, acum se montează un... cort. Sau, în fine, un alt cort. Drapelele ornamentale de pe stâlpi sunt schimbate pe repede-înainte cu altceva, un banner pe care scrie. „Ochii” aceia ai Sibiului din Piaţa Mare au fost pocniţi de albeaţă, deci mai încet cu „văvedem”-eala, că acuitatea vizuală a scăzut din motive de măsuri de siguranţă. La intrarea în Huet, lângă PSD-protestatari se lucrează iar, probabil acolo e un punct permanent de săpat şi pickamerit. Aici încă se mai simte atmosfera de summit. Ca şi în Piaţa Mică. Corturile încă există, cele pentru presă arătând amuzant acum, când sunt semi-pustiite. Citesc „Presidency Press Room”, sau, simplu „Press Room”, iar animaţia din zonă este oferită acum, cui are chef să vadă, de lucrătorii care ba mai mişcă una alta, ba stau şi consultă, la umbră, smartfonul. Eu mă uit la casa aia urâtă cu copertină şi mă întreb dacă, din super-presa aia, s-a întrebat cineva care e treaba pe acolo de pute a pustiu. Dar nu cred.

 

A, accesul în Piaţa Mică e la fel de incomod şi dificil ca în plin pre-Summit, dar măcar mai e o terasă pe aici, pe acolo, pe dincolo. Apropo, nu mai ştiu dacă v-am spus, au tăiat lacătele de pe Podul Minciunilor. Sau v-am spus? Nu-i nimic, o să pună altele. În Huet, prin spate, un grup de turişti de o frumoasă vârstă, ascultă,de la un ghid, explicaţii în germană despre meşteşuguri şi meşteşugari.  Pe la scările Turnului Scărilor, vezi că, de fapt, pe aici nimic nu e schimbat. Cu excepţia unor amenajări mai estetice decât cele anterioare, aici totul  bate spre normal. În fine, „normal” poate e şi homeless-ul de lângă restaurantul grecesc, care doarme de voie, la soare, pe pavaj. Parcă totuşi, era mai bine să vezi poliţişti şi SPP-işti decât aşa ceva, dar acum nu pare să deranjeze pe nimeni, că oricum musafirii au plecat.Pe la Coroana e la fel. Dar Coroana nu era în zona Summit, aşa că oricum nu e schimbat nimic.

 

Morala: un Summit mai mişcă câte ceva

Hai să zicem că, după agitaţia şi nebunia aceea de săptămâna trecută, reîntoarcerea la „normal” e cam enervantă. Mai ales la normalul acela care nu ar trebui să fie. Da, avem coşuri noi de gunoi. Cât vor rezista? Da, s-a râcâit grafitti-ul. Cât va ţine minunea? Da, s-au aranjat faţade, s-a mai asfaltat una alta, dar cât va dura până nu o vor lua iar la crăpat prin pietonale? Poate să mă înjure oricine, dar, de Summit era mai puţină nebunie pe centru decât de ne-summit. Plus că parcă oamenii erau mai ordonaţi, din cauza „sentimentului de siguranţă” oferit de mulţimea forţelor de ordine. Care ar mai putea veni pe aici, când sunt ore de vârf de nu se mai înţelege nimeni cu nimeni pe carosabil.  


comentarii
2 comentarii

Cersetori sant peste tot in lume si nu or sa dispara(e o meserie-chiar banoasa pentru unii din ei).Sibiul e o bijuterie de oras,o zic eu care am vizitat peste 40 tari.Este si un aeroport cochet care leaga orasul de toata lumea. Datoria sibienilor e sa il mentineti si sa il dezvoltati.Daca mai adaugam Ocna Sibiului,Paltinisul si Marginimea, Sibilul e F.TARE in PARCARE la toate domeniile de activitate.
ION
14.05.2019 15:13
@ION de acord cu tine SIBIU E OK
da unde ior ascuns aia de la spp,sri,ue, etc..............................................pe cersetori?ca si ei sint cetateni europeni!
ca or aparut rapid si din nou! primarie politzie locala NIMIC
ardeo
14.05.2019 16:09
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia