logo
spartan
Sibiu. O casă monument istoric de la 1639 readusă la viaţă pe strada Mitropoliei. Arhitectul Crişan: ”Am ales suprapuneri de tonuri, astfel încât să vibreze faţada”
Sorana MAIER
3129 vizualizari
Sibiu. O casă monument istoric de la 1639 readusă la viaţă pe strada Mitropoliei. Arhitectul Crişan: ”Am ales suprapuneri de tonuri, astfel încât să vibreze faţada”

O casă monument istoric datată 1639, ce avea până de curând o faţadă deteriorată şi neîngrijită, a fost complet transformată de proprietar prin ample lucrări de renovare a faţadei. Arhitectul lucrării spune că a ales tonuri vii pentru această renovare, la fel cum a procedat şi în privinţa Casei cu cariatide, de pe aceeaşi stradă, iar în ceea ce îl priveşte pe proprietar, acesta susţine că ar fi nevoie de unele facilităţi pentru sibienii care fac astfel de lucrări în centrul istoric al oraşului. 

Sibiul se confruntă cu probleme serioase din cauza faţadelor lăsate de izbelişte de pro- prietarii care, fie din lipsă de bani, fie din cauza proce­durilor greoaie, nu fac lucrările de renovare. Clădirile din centrul istoric al Sibiului se supun unor reguli stricte pentru protecţia monumentelor isto­rice, iar proprietarii trebuie să respecte o serie de reglementări şi să obţină avize de la Direcţia pentru Cultură, Primăria Sibiu şi multe alte instituţii.

Din cauza faţadelor deteriorate, multe clădiri sunt o problemă estetică pentru Sibiu, dar mai mult decât atât sunt şi un pericol real pentru trecători, în condiţiile în care frecvent se desprind bucăţi de tencuială sau chiar ornamente.

Ruina transformată 

Casa de pe strada Mitropoliei, nr. 18, renovată în această perioadă are o faţadă în stil neogotic, iar în gang se păstrează inscripţia de datare, pe o placă de piatră:

  • "VON/ GRUND AUS RENOVIERT/ 1852/ VON/ JOSEPH BAIJER/ MICH. BUORTMES MAUR. / JOH. SEILER ZIMER. / BAUMEISTER/ ALTE ZAHL 1639".


De lucrare s-a ocupat ar­hitectul Emil Aurelian Crişan, specialist avizat de Ministerul Culturii, acelaşi specialist care a supravegheat şi lucrările la Casa cu cariatide de pe strada Mitropoliei.

  • "Sibiul are meritul de a păstra intacte o serie de clă­diri istorice valoroase la care puţine intervenţii s-au făcut, sau dacă s-au făcut se poate reveni fiind vorba despre elementele de volumetrie sau plastică. Noi, arhitecţii, ne confruntăm cu dilema cât de mult intervenim la aceste clădiri monument. Există tendinţa utilizatorilor de a-şi crea un confort, vor să aibă elemente confortabile, mă  refer la tâmplării, geamuri care să se închidă bine, uşi trainice, să fie sisteme de termoizolare şi nu în ultimul rând o învelitoare din ţiglă de calitate. Deja apare o divergenţă de idei pentru că avem şi noi verificatorii noştri şi se merge pe un conserva­torism la maxim în ceea ce priveşte pretenţiile, în sensul conservării cât mai mult a substanţei originare", spune arhitectul.

El spune că susţine păs­tra­rea elementelor vechi şi dă exemplul clădirii de pe strada Mitropoliei nr. 2 unde s-a găsit o frescă, a celei de la nr. 26 unde s-a găsit un medalion, sau în Piaţa Mare, în cazul clădirii cu lei, unde lucrările au scos la iveală elemente deosebite ce au putut fi puse în valoare. În Piaţa Mică la nr. 22 a fost descoperită o frescă şi acum specialiştii fac sondaje în interiorul clădirii de la nr. 23 unde este posibil să descopere o altă frescă.
Arhitectul Emil Aurelian Crişan mărturiseşte că este adeptul unei linii de mijloc, îndrăznind să aleagă şi zugrăvelile mai vii, cu atât mai mult cu cât acestea nu sunt ireversibile, iar în unele cazuri este greu de stabilit culoarea iniţială a clădirii, deoarece au avut loc multe intervenţii la clădiri de-a lun­gul timpului.

  • "La clădirea din strada Mi­tropoliei nr. 18 şi la clădirea de la nr. 13, Casa cu caria­tide, am avut buna intenţie de a marca vo­lumetria şi toate elementele decorative prin nuanţe diferite, prin supra­puneri de tonuri, în­cât să vi­breze faţada, acesta este stilul meu, sunt un arhitect - pictor din epoca contrastelor, amestec un pic de baroc cu un pic de clasicism", spune arhitectul.

Epopeea unei lucrări


În cazul clădirii de la nr. 18, proprietarul cu cea mai mare cotă din întregul imobil a so­licitat autorizaţia care a pre­supus acord notarial de la toţi vecinii, avize de la Di­recţia de Cultură, a făcut pro­iect cu arhitect specializat, după care a demarat lucră­rile.

  • "Nu este deloc uşor să faci o asemenea renovare atât din punct de vedere al cos­turilor cât mai ales al avizelor de care ai nevoie. Vorbim de o clădire monument istoric veche de peste 350 de ani cu o arhitectură foarte fru­moasă. Am avut norocul să lucrăm cu un arhitect bun şi o firma de construcţii foarte serioasă şi le mulţumim pen­­tru ceea ce au făcut. Aceste bijuterii arhitecturale din centrul oraşului şi nu numai sunt puse în valoare numai cu meşteri buni şi nu cu lucrări de mântuială.  Clă­direa din Mitropoliei nr. 18 nu a mai fost renovată de câţiva zeci de ani, poate chiar de o generaţie. Iniţial, am dorit să începem cu repararea aco­pe­rişului, dar ne-am lovit de refuzul celorlaţi proprietari de a contribui cu fonduri. Ne do­rim însă să facem acest lu­cru în anul 2019 şi sper să ajungem la o formulă corectă de abordare", spune O. P., pro­prietarul unei părţi din imobilul de pe strada Mitro­po­liei nr. 18.

Sibianul povesteşte că ace­laşi lucru s-a întâmplat iniţial şi la faţadă, unde, potrivit legii, trebuie să contribuie toţi pro­prie­tarii din curte conform co­telor din părţile comune. În ca­zul unor accidente nefericite prin care se desprind bucăţi din faţadă sau cad ţigle din aco­periş răspunderea este a tuturor.
De altfel, legea prevede faptul că toţi proprietarii sunt răspunzători de starea faţa­dei şi a acoperişului din în­tre­gul imobil.
El spune că singura solu­ţie corectă este îngrijirea pro­prietăţilor, pentru că, în caz contrar, oricum proprie­tarii sunt nevoiţi să scoată bani pentru amenzi.

  • "Sunt convins că   această presiune pusă de Primăria Sibiu în centrul istoric, unde am văzut   că s-au dat amenzi pentru cei care nu renovează, va duce la apariţia de pro­ce­se între proprietarii de bună-credinţă şi cei care încă aş­teaptă ca Primăria sau alţii să le facă reparaţiile obliga­torii aflate în sarcina lor de proprietari", mai spune O.P.

De altfel, Primăria Sibiu de­ţine trei dintre aparta­mentele aflate în imobilul de la nr. 18 şi a contribuit la lu­cră­rile de reparaţii.


Proprietarii cer mai mult sprijin

Odată confruntaţi cu o lucrare amplă de refacere a faţadei, proprietarii spun că ar fi nevoie de sprijin din par­tea autorităţilor locale pentru ca sibienii din centrul istoric să fie stimulaţi şi ajutaţi să facă mai uşor aceste lucrări.
Ei susţin că ar fi util ca Pri­măria Sibiu să ofere gratui­tate pentru ocuparea dome­niului public cu schela pen­tru lucrări, să ofere gratuitate la taxele pentru autorizaţie şi chiar la ridicarea deşeurilor rezultate din construcţie.

  • "Prin aceste lucrări se aduce un plus de valoare oraşului şi cumva trebuie să fim şi noi ajutaţi", a conclu­zionat proprietarul.

Amenzi pentru faţadele neîngrijite


Începând din anul 2016, Primăria Sibiu a început să aplice amenzi pentru sibienii care nu îşi îngrijesc faţadele şi să impună impozite mărite pentru cei care nu îşi îngri­jesc terenurile.
Legea prevede că proprie tarii imobilelor monument istoric pot fi scutiţi de impo­zite, tocmai pentru a putea reface şi repara imobilele.
Emil Aurelian Crişan spu­ne că în privinţa stadiului în care se află acum faţadele din centrul istoric al Sibiului este nevoie de o muncă de echipă astfel încât până la primăvară să fie evaluate faţadele şi să poată începe lucrările. El a adăugat că s-a oferit voluntar pentru coordo­narea lucrărilor pe anumite străzi, iar dacă ar fi şi alte persoane care să ajute, iar oamenii ar fi ajutaţi cu o va­riantă de credit, lucru­rile s-ar schimba în privinţa faţa­delor deteriorate.

 

 


comentarii
2 comentarii

Un profesionist cu f mult bun simt: dl Crisan. Dar acum sant la purere impostorii!
marius
09.11.2018 09:14
Superb rezultat !Felicitari d-lui arh.Crisan !Nu stiu unde ati gasit mesteri atat de buni !Trebuia sa dati numele firmei.Eu nu gasesc unul sa-mi zugravesc ! Pt.dl.Marius din comentarii : pe vremea cand a plecat dl. Condurat din primarie si s-a instalat Johannis a plecat si arhitectul sef regretatul Ioan Virgil Ispas .A fost trist, a plecat la primaria Cisnadie si azi are acolo o strada care-i poarta numele,la Sibiu nu s-ar fi facut asta,deci :tot raul spre bine !
Dana
09.11.2018 23:00
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia