logo
FITS
Sibiu. Baba Iarna şi primul ei vernisaj de zăpadă pe-un frig strigător la ger!
Rareș BIŢU
1699 vizualizari
Sibiu. Baba Iarna şi primul ei vernisaj de zăpadă pe-un frig strigător la ger!

Ce-mi veni oare prin vară când, înghiontit de năduşeli, umbră fugită la scăldat şi pui de vipii gonind de nebuni prin oraş, am socotit că iarna-i o nesuferită cu frigul şi cu clănţănitul ei din dinţi?  Văratec din fire, gândeam că n-am lecuire. Până acum, după sărbători.

Părerea mi-au revizuit-o prima ninsoare de anul ăsta şi tihna cu care Baba Iarna s-a pus pe decorat oraşul, aşa cum doar ea ştie când o laşi în pace şi nu-i nimeni s-o sâcâie. Cu tihnă de familie strânsă-n jurul bradului, la împodobit. Parcă înadins să uităm că de Crăciun a avut bâzdâci , iar de Anul Nou ne-a nins, plină de ifose şi toane, doar cu artificii şi urări.
De vreo câteva zile, de nins, a nins îndesat, ca-n zicerile de la meteo, când cu năduf, când cu cârlionţi, ca-n vremea copilăriei cu chiote pe derdeluş, cazemate de omăt şi căciuli trase până la rădăcina nasului. 
De-ntâmpinat, fiecare a întâmpinat zăpada cum s-a priceput: care cu mâna pe lopeţi, care refugiaţi la o poveste şi un vin fiert, care la fereşti să nu care cumva să rateze cea mai recentă pictură aşezată pe simezele vernisate în cetate. Ba chiar şi o sursă de iluminat stradal poate deveni - iată! - caloriferul ideal dacă ştii cum să te cuibăreşti corect şi să ţi-l faci aliat de nădejde.   

Decorat cu ghirlande de nea şi ornamente din ţurţuri, Sibiul e frumos ca o ilustrată. Dacă-l mai iscodeşte şi un ochi atent ca al lui Răzvan, aproape că poate ridiculiza aprecieri mâncate de rugină şi tocite precum "peisaj de poveste" ori "imagini de basm". Aud la ştiri o pupăză constatând că "iarna şi-a intrat în drepturi". Urechiştii "suprinşi pe picior greşit" probabil aşteaptă să le vie rândul. De la radio, o coţofană tocmai îi invită să umple scena.
Un frig strigător la ger muşcă de obraji. Pe şantierul Naturii, generalul Celsius şi-a încolonat toată armata de infanterişti, i-a întărâtat cum doar el ştie şi ne-a reamintit cum e la minus 23 de grade. Şi nu pare dispus să piardă nici măcar o bătălie, darmite vreun baionetist. Aproape poţi auzi apometrul cum îngheaţă cu scrâşnet sticlos. E frig. E vremea omului de zăpadă îmbujorat ca o vacanţă de şcolari. E frig şi ne veghează nori umpluţi cu câlţi, în loc de tunet. 

De la nemţi, un soi de vortex plin ochi de nămeţi ne ia-n cătare. "Ciclon" cum le place s-anunţe prăpăstioşilor de la ştiri. Şi ştiţi doar că noi primim tot ce vine din Germania, este? O zi-două şi e la noi, parc-aşa era, nu? 
... Cum? Mda, parcă nici vipia nu era tocmai de lepădat, perfect de acord, ştii doar că mi-s mai văratec, dar vorbeşte şi tu în şoaptă: dacă ne aude Baba Iarna şi-i sare ţandăra? Chiar vrei să dăm de bucluc ca grecii? Că "minus 22 de grade Celsius" nici ei nu ştiau cum se pronunţă-n greacă ... 

Foto: RĂZVAN NEGRU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia