logo
Sibienii care poartă numele Sf. Constantin și Elena își sărbătoresc duminică onomastica
Sibienii care poartă numele Sf. Constantin și Elena își sărbătoresc duminică onomastica

Ortodocșii și catolicii îi cinstesc duminică, 21 mai, pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. La nivel național, peste un 1.700.000 de români își sărbătoresc în ultima zi a săptămânii onomastica, aceștia purtând nume sau derivate ale numelor Sfinților Constantin și Elena. 

Împăratul Constantin şi ma­ma sa, Împărăteasa Elena, sunt sfinţii pe care Biserica Ortodoxă Română îi pomeneşte în calendarul religios în fiecare an, pe 21 mai. Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este strâns legată de taina și puterea Sfintei Cruci, trecerea lor în rândul sfinţilor fiind motivată de contribuția pe care aceştia au avut-o la dezvoltarea creştinismului şi a Europei creştine. „Sfântului Constantin i s-a arătat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruință (In hoc signo vinces – Întru acest semn vei învinge), în pragul înfruntării cu păgânul Maxențiu, iar Sfânta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit”, scrie www.crestinortodox.ro. În sprijinul creştinismului, Constantin a fost procla­mat împărat roman în anul 306, după moartea tatălului său, Constanţiu. Cea mai însemnată realizare a Împăratului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care Creștinismul ajunge să fie recunoscut de stat. După edictul din 313, împăratul a scutit Biserica de impozite, i-a acordat dreptul de a primi donații și le-a dat episcopilor dreptul să-i judece pe cei ce nu doreau să fie judecați după legile statului. Potrivit aceleiași surse, împăratul Constantin a înlăturat din legile penale pedepsele contrare spiritului Creștinismului, precum: răstignirea, zdrobirea picioarelor și stigmatizarea (arderea cu fierul rosu). „Împăratul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde după lungi dezbateri, învățătura lui Arie a fost condamnată și s-a adoptat formula că: Fiul lui Dumnezeu este de o Ființă cu Tatăl și deci, din veci cu El. La sinod au fost alcătuite și primele 7 articole ale Simbolului de credință (Crezul), a fost fixată data Paștilor (prima duminică după luna plină, după echinocțiul de primăvară) și s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericeasca”, mai scrie www.crestinortodox.ro. Sfântul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de către episcopul Eusebiu de Nicomidia și a murit la scurt timp (337), fiind înmormântat în biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol, ctitorită de el.

Despre credința Împărătesei Elena

Pentru că i-a fost mereu aproape, împăratul a re­adus-o la curte pe mama sa, Elena, conferindu-i titlurile de „Nobilissima Femina” (Doamna prea nobilă) şi „Augusta”. În anul 325, Împărăteasa Elena a plecat în căutarea crucii pe care fusese răstignit Iisus Hristos. S-au găsit trei cruci şi pentru că nu se ştia care era crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, toate au fost atinse de un mort despre care se spune că acesta a înviat de îndată ce a fost atins cu Cru­cea Domnului. Astfel, Împărăteasa Elena este cinstită ca sfântă de creștini pentru grija arătată săracilor, pentru preocuparea faţă de proble­mele creştinismului, pentru evlavia şi credinţa sa. 

Semnificația numelor și tradiții

Numele Constantin este de origine latină și vine de la „constans/constantis”, adică ferm/constant. Cât privește numele Elena (Helene), acesta este explicat prin grecescul helane  - torță, făclie - dar și  foc, sacru. 

Pentru ziua de 21 mai există o serie de obiceiuri și superstiții, pe care, în unele zone ale țării, oamenii le cinstesc cu sfințenie. De exemplu, agricultorii nu muncesc de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului. 

În tradiţia popu­lară există și regula ca până în data de 21 mai să fie semănate porumbul, ovăzul şi meiul, deoarece tot ce se seamănă după această zi se va usca. 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia