logo
Sibienii au primit tratament pe card european, în state UE, de peste 28,7 milioane lei. Unii dintre ei, puși să dea banii înapoi
Laura BUCIU
1651 vizualizari
Sibienii au primit tratament pe card european, în state UE, de peste 28,7 milioane lei. Unii dintre ei, puși să dea banii înapoi

În anul 2017, Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu a emis 13.721 carduri europene de asigurări sociale de sănătate și au fost prelucrate un numar de 10.051 de formulare europene. Au fost decontate servicii medicale, de care au beneficiat asigurații români în statele membre UE, în valoare de 28.756.610 lei.

Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS) sau documentul echivalent, certificatul înlocuitor provizoriu, este un card imprimat, care poate fi citit cu ochiul liber, care facilitează obţinerea tratamentului medical de care poate avea nevoie persoana beneficiară în timpul şederii temporare în alt stat membru al UE sau SEE. Tratamentul este furnizat în conformitate cu regulile statului membru care este vizitat iar costurile aferente sunt rambursate potrivit tarifelor aplicate în acel stat membru. Prezentarea CEASS garantează rambursarea costurilor medicale la faţa locului sau imediat după întoarcerea acasă.

 

Cei care nu au mai fost asigurați, puși să plătească tratamentul primit

 

Potrivit CAS Sibiu, în situaţia în care persoana care a obţinut un card, nu păstrează calitatea de asigurat pe toată perioada de valabilitate a acestuia, şi beneficiază de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru al Uniunii Europene, persoana în cauză va suporta contravaloarea acestor servicii.

  • „În această situaţie, Casa de Asigurări de Sănătate emitentă a cardului/certificatului provizoriu va rambursa contravaloarea acestor servicii instituţiei din statul membru care a acordat serviciile şi ulterior va recupera contravaloarea acestora de la persoana în cauză”, a spus Vasile Spinean, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sibiu.

Astfel, în anul 2017, în cadrul Compartimentului Juridic și Contencios Administrativ al CAS Sibiu au fost înregistrate un număr de 47 dosare ale unor persoane care au primit tratament baza cardului european, dar nu și-au păstrat calitatea de asigurat.

Din acestea, la finalul anului 2017, 35 dosare (valoare de 27.431,36 lei) au fost recuperate în urma notificărilor trimise de Compartimentul Juridic, prin plata voluntară a pacienților care au beneficiat de tratament. Alte 12 dosare se află în procedură de recuperare, fiind trimise notificări sau fiind începută acțiunea în pretenții pe rolul instanțelor de judecată competente.

comentarii
2 comentarii

Test.
Eu
13.02.2018 19:27
A
European
13.02.2018 19:29
Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia