Tribuna
Sibieni din Gușterița: „Pe Klaus Iohannis l-am iertat, dar pe dumneavoastră nu vă mai iertăm. Vrem asfaltarea străzilor, farmacie, locuri de parcare”
Ana Maria MĂTUŞOIU
7732 vizualizari
Sibieni din Gușterița: „Pe Klaus Iohannis l-am iertat, dar pe dumneavoastră nu vă mai iertăm. Vrem asfaltarea străzilor, farmacie, locuri de parcare”
Peste 100 de sibieni s-au adunat, joi seara, în sala festivă a Școlii Gimnaziale nr. 11 din Gușterița pentru a discuta cu primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, despre viitorul cartierului în care locuiesc. Un viitor în care vor străzi, o farmacie, mai mulți medici de familie, impozite mai mici, iluminat stradal și multe altele. Viitorul pe care sibienii din Gușterița îl prevăd pentru cartierul lor nu seamănă deloc cu ceea ce reclamă că au acum: străzi ca în Evul Mediu, mai ales atunci când plouă. Aceasta a fost cea de-a șasea consultare a Primăriei pentru stategia de dezvoltare a orașului.

Primarul interimar Astrid Fodor le-a garantat oamenilor încă de la bun început că vor fi ascultați cu toții, chiar dacă discuțiile se vor întinde pe parcursul mai multor ore. Oamenii au fost asigurați că vor primi și un răspuns la solicitările ori nemulțumirile lor, iar acolo unde nu se poate da o rezolvare pe moment, se vor lua măsuri după o analiză mai amănunțită a problemelor.



Asfaltarea străzilor, principala cerință


Prima care a spart gheața și a salutat inițiativa primarului interimar Astrid Fodor a fost o femeie care locuiește de 26 de ani în Gușterița. Sibianca a profitat de ocazie și și-a spus ofurile, invocând în primul rând problema străzilor neasfaltate. Femeia a precizat că nu e deloc mulțumită de vecinii ei care cresc animale, pentru că aceștia nu păstrează curățenia. De asemenea, a mai spus că e nemulțumită de felul în care Poliția Locală își face treaba, dar și de impozit. După ce și-a spus ideile, Astrid Fodor i-a vorbit despre asfaltarea străzilor, problemă care îi macină pe cei mai mulți dintre locuitorii Sibiului. „Am constatat că, în fiecare cartier, problema cea mai arzătoare o reprezintă străzile. În Gușterița sunt multe străzi care intră anul acesta în reabilitare, dar și în următorul an. În Gușterița se va termina în 2-3 ani cu asfaltarea”, a spus Fodor. De asemenea, primarul interimar a ținut să precizeze că în sală este prezent și șeful Poliției Locale.



Nicio farmacie în cartier


Dacă la întâlnirea precedentă cu locuitorii din Țiglari, Terezian și Tineretului, care a durat mai bine de trei ore, un tânăr a spus că pe strada Lungă sunt multe farmacii, joi seara, mai mulți oameni s-au plâns că la ei în cartier nu există nicio farmacie, ba mai mult, c[ este un singur medic de familie. De altfel, oamenii au adus în atenția Primăriei faptul că în cartier lipsește un parc, care le-ar fi extrem de folositor copiilor, dar și vârstnicilor. 
Câinii vagabonzi, dar și cei cu stăpân, o problemă şi în Gușterița
Sibienii care au participat la consultare s-au mai plâns și de câinii vagabonzi, dar și de cei care, deși au stăpâni, sunt lăsați liberi pe străzi, și atacă atât copiii, cât și oamenii mari. „Câinii atacă copiii. Nu ne permitem să facem așa ceva. Nu ne putem bate joc unii de alții”, a spus un bărbat, președinte al asociației unui cartier rezidențial din zonă. Referitor la problema câinilor, Astrid Fodor a spus că se lucrează „la o modificare a HCL, unde se prevăd niște reguli foarte clare pentru deținătorii de animale”. Președintele asociației a mai spus că, după câteva ore de ploaie, drumul arată mai rău ca în Evul Mediu. În discuție a intervenit și un alt bărbat, care a dat vina pe Primărie pentru că a autorizat ridicarea a 12 blocuri și o stradă de trei metri. Primarul interimar a admis că, într-adevăr, strada este problematică, dar se va încerca reabilitarea ei. Supărat pe modul în care a fost tratat până acum de reprezentanții Primăriei, președintele Asociației le-a mai spus acestora că de doi ani face sesizări către Primărie și până acum nu a primit niciun răspuns. „Să îmi dați numărul de înregistrare, să văd ce s-a întâmplat cu ele și ce ați solicitat”, i-a răspuns Astrid Fodor.




„Pe Klaus Iohannis l-am iertat, dar pe dumneavoastră nu vă mai iert”


Un alt bărbat s-a arătat extrem de hotărât și a ridicat probleme pentru care a primit aplauzele celor din sală. A criticat decizia Primăriei de a aloca 3 milioane de euro pentru modernizarea unei clădiri monument istoric din Piața Mică, bani din care, crede el, s-ar fi construit 100 de apartamente sociale. De asemenea, bărbatul a spus că platformele de gunoi care urmează să fie date în funcțiune în Sibiu sunt „un monument de prostie”. Acesta a întrebat-o pe Astrid Fodor dacă va candida la Primăria Sibiului, spunându-i că pe Klaus Iohannis l-a iertat, dar pe ea nu o va mai ierta. „Candidați? Nu v–aș sfătui. Pe Klaus Iohannis l-am iertat, dar pe dumneavoastră nu vă mai iert”, a spus sibianul. Apoi, s-a întors către cei din sală și, pe un ton ironic, le-a spus: „Dar ce vă trebuie străzi, dacă vreți turism?”.




Oamenii au mai vorbit și despre nomenclatorul stradal, unii dintre ei văitându-se că stau pe „strada fără număr” și că, din această cauză, nu își pot face buletine pe noua adresă. Aceiași tineri au ridicat și problema panourilor fonice de pe autostradă care, spun ei, sunt prea puține. „Stăm chiar lângă autostradă și este un zgomot infernal. Panourile pe care le avem sunt folositoare, dar insuficiente”, a spus unul dintre ei. Fodor le-a promis că va semnala problema mai departe.
Oamenii s-au mai plâns și de faptul că, pe o stradă există trei stații de autobuz pe o porțiune de 600 de metri, deși distanța prevăzută de lege între două stații este de 800 de metri, zgomotul produs de autobuze fiind extrem de deranjant. În schimb, alții s-au văitat că, în anumite zone ale cartierului, nu există suficiente mijloace de transport în comun. De altfel, locurile de parcare sunt o problemă pe unele străzi din Gușterița, oamenii ajungând să se certe între ei din această cauză.


Foto: Sebastian MARCOVICI







comentarii
13 comentarii

PRIMARIA VA ASTEPTAM PENTRU ASEMENEA DEZBATERI SI IN CARTIERUL DE PE STRADA STEFAN CEL MARE NR.147(BROSCARIE)CARE ESTE TOTUSI O POARTA DE INTRARE IN ORAS.
IOAN
12.02.2016 13:05
Evident, omul primitiv si incult nu vrea reabilitarea cladirilor istorice, cu care ai lui n-au avut deaface niciodata.El vrea sa sprijine turismul cu locuinte sociale.
papa doc
12.02.2016 14:59
Locuitorii Gusteritzei se numesc ...gusteri ?
papa doc
12.02.2016 15:06
Daca cineva creste porci la oras, n-ar trebui sa aiba autorizatie de mediu ?Daca n-are , atunci sa cresca iepuri.
papa doc
12.02.2016 15:13
Ca loc de joaca, turnul lui Falkenheym...
papa doc
12.02.2016 15:17
Nu demult, trei farmaciste din Ministerul Sanatatii au fost arestate pentru ca dadea autorizatii de farmacie...contra cost. Sume mici, dar tot coruptie se cheama.
papa doc
12.02.2016 15:33
In 1992, un pantofar i-a trimis Regelui Mihai o scrisoare in care-l anunta ca-si retrage sprijinul...
piperoxan
12.02.2016 15:42
Daca ploua e noroi, daca e seceta sufera recolta. Nicicum nu-i bine.
piperoxan
12.02.2016 15:47
Daca l-ati iertat pe el, ati iertat partial si pe toti subalternii lui deci si pe dansa :) Foarte bine pentru ca oricum nu mai puteti sa ii cereti socoteala, va saluta de la mare inaltime. Sunt atat de multe de facut de aproape ca zici ca nu am prea avut primar sau primarie in ultimii ani
@
12.02.2016 16:09
Dacs vreti sa fiti bogati pueti mana si lucreti si nu ma-i asteptati!!!!!!!!!++++++
Florin
12.02.2016 16:20
daca-ti place prea mult joaca / fa-ti buletin de poplaca
piperoxan
12.02.2016 17:10
Nu mai au loc de joaca iar pologonul de trageri s-a desfintat
piperoxan
12.02.2016 17:23
locul de joaca s-a desfintat / au venit imobiliarii si l-au luat
papa doc
12.02.2016 17:25
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA