Tribuna
Securitatea cibernetică, transportul aerian și infrastructurile critice, dezbătute în aceste zile la Sibiu
Andra MARINESCU
2173 vizualizari
Securitatea cibernetică, transportul aerian și infrastructurile critice, dezbătute în aceste zile la Sibiu
În ultimii ani, Internetul a devenit canalul de informare cel mai utilizat de către copii și adolescenți. Majoritatea dintre ei dețin un smartphone, o tabletă sau un laptop și accesează Internetul oriunde s-ar afla. Această mobilitate care este din ce în ce mai prezentă în viața tinerilor, precum și competențele lor tehnologice tot mai ridicate, fac ca părinții să nu reușească nici să înțeleagă modul în care ei utilizează Internetul, nici să intervină în educația lor pe acest segment, pentru a-i conștientiza în același timp despre pericolele care îi amenință în mediul online.


Aceasta este premiza de la care a pornit organizația Swiss WebAcademy, care desfășoară în perioada 12 - 14 septembrie Congresul "Cybersecurity Romania", un eveniment creat pentru a fi o platformă de dialog central-europeană, anuală, realizată în strânsă colaborare și cu sprijinul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor și plasată sub înaltul patronaj al Ambasadei Elveției în România.
În acest sens, prima zi, cea de miercuri, a fost dedicată conștientizăii copiilor și adolescenților asupra pericolelor de pe Internet.
"Atunci când accesăm Internetul aflăm lucruri noi, informații diverse. Și ne bucurăm de ele! Dar în spatele lor există multe alte amenințări, despre care vom vorbi în cadrul acestui eveniment", a spus Daniela Chrzanovski, director general Swiss WebAcademy.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Poliției Cantonului Geneva, care au vorbit despre copiii din Elveția și pericolele online la care sunt supuși aceștia, precum și reprezentanți ai IPJ Sibiu, care au subliniat metodele prin care tinerii se pot feri să fie victime ale mediului online.
"Protecția online a copilului în epoca în care Internetul de bandă largă este masiv disponibil este o problemă critică, care necesită imperios o reacție coordonată, globală. În timp ce inițiativele locale și chiar naționale își au locul lor, Internetul nu cunoaște limite, iar o cooperare internațională va fi cheia câștigătoare pentru succesul nostru în luptele ce vor urma. Copiii înșiși - folosind calculatoare și dispozitive mobile pentru a avea acces la Internet - ne pot fi de ajutor pentru a câștiga lupta împotriva criminalității informatice și amenințărilor cibernetice, iar eu personal sunt recunoscător pentru acest sprijin", spune dr. Hamadoun I. Toure, secretar heneral al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.


A șasea ediție


Congresul "Cybersecurity Romania" se află în acest an la cea de-a șasea ediție și a fost desemnat de ITU ca "exemplu de bune practici pentru continentul european", generând încă două congrese anuale gemene, în Italia și Elveția.
"Pentru ediția 2018, am ales două sectoare care nu pot să își permită să greșească în abordarea problemelor de securitate, și asta nu din cauza penalităților GDPR sau a chestiunilor legate de imagine a brandului, ci pentru că orice greșeală comisă poate deveni fatală, riscând mii de vieți umane. Aceste sectoare sunt transportul aerian și infrastructurile critice. Specialiști din aceste domenii, la fel ca și câțiva dintre cei mai buni profesioniști din sectorul public și provat din peste zece țări, vor veni nu pentru a diseca propriile probleme de securitate din sectoarele lor, ci pentru a explica în cel fel au reușit să ridice nivelul lor de securitate mult peste medie, deoarece un incident pentru ei poate însemna un avion care se prăbușește sau gazoduct care ia foc, și nu o simplă amendă a statului sau o afectare momentană a imaginii sale pe piață", spun organizatorii.

FOTO: Răzvan NEGRU

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA