logo
Scribul de marți: Un gram de sare
Scribul de marți: Un gram de sare
Toți avem un degustibus pe care îl aplicãm, funcție de persoane, întâmplãri, uitãri pe muchie de inconștiențã, alte gusturi și gesturi, memorii și, de multe ori, în privirile din oglinda unde se petrece inversiunea dintre realitate și inconsistențele portuniste.

Latinii erau înțelepți, prin comprimare expresivã: cum grano salis, adicã, nu se pune sare decât îți trebuie.
Regatul dacic a fost exportator de sare, iar fanarioții au considerat sarea al doilea element mineral de exploatat, pe locul întâi fiind aurul, iar la începutul secolului trecut, sarea era pe locul trei, dupã petrol și grâne.
Astãzi, un gram de sare ar fi mai valoros în gura (genericã) a parlamentarilor poleiți de interiorul gâtuit al orbirii uscate.
Un gram de sare îmbunãtãțește o istorie. Înmulțit cu numãrul morților din saline, face tone de memorie, socotind doar salinarii dintre 1948-1963, cu extensii de morți în saramura de pânã în 1989.
Un gram de aur poate fi sarea pe memoria palantinã din supa morților noștri. Unde se vor afla, prin salinele memoriei fãrã gust.
Aș vrea sã spun cã sarea e scumpã. Are memorie sculpturalã. Și gustul sângelui alb. Sarea nu este scumpã, din moment ce o folosim în publicitatea oricãrui obiect, în medicinã și armament, și pilulele contraceptive etc. Și care au în componențã 30% de sare româneascã. Pe teritoriul românesc de coastã al Mãrii Negre, au fost previzionate 3 miliarde de mc de gaze – care vor încãlzi sobele și buzunarele altora - , asta fiind spusã în treacãt, între uimire și neputințã, într-o țarã care ocupa locul 3 mondial la exportul de tehnologie extractivã.
Sare în ochi. Un gram de sare nu este consistent pentru o nație care-și mãnâncã, cu o râvnã de parastas, trecutul. Și „gustul” pentru propria-i istorie.
Nu cunosc nici cuvântul, nici momentul chimic când se cristalizeazã aceastã bucurie gastronomicã. Îmi închipui cã se poate trãi fãrã un gram de aur, nicidecum fãrã gustul de sare dintr-o carte, de pe un trup, din alegerile parlamentare, dintr-o culturã naționalã sau din diferența politicianistã, din supa naționalismului (care nu este pe gustul meu), dar și din tragismul memoriei.
Cum grano salis am presãrat, mai bine de o jumãtate de secol, iluminismul și modernismul europenismelor condimentate prin culturã și științã. De aproape un secol de(z)gustãm viitorul fãrã gust din aceastã salinã stearpã, în care continuãm sã sãpãm, în cãutarea filonului existenței supraterane.

Andrei ILENIcomentarii
1 comentarii

Se si zice, dragii mosului: "Te iubesc precum sarea-n bucate", ci nu "Ca sarea-n ochi"!
Saratzik
19.04.2017 15:50
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia