logo
Scribul de marţi: Preotul care slujeşte două vocaţii: Biserica şi regia de film
Andrei ILENI
920 vizualizari
Scribul de marţi: Preotul care slujeşte două vocaţii: Biserica şi regia de film

Cu trei luni înainte de întronizarea lui Bartolomeu Anania ca Mitropolit al Feleacului şi Maramureşului - de fapt s-a "îndoctrinat" în funcţia pe care şi-o dorea, fără limite morale - am fost invitat la Episcopia Clujului. Am locuit trei zile în incintă, întâlnindu-mă, dimineaţa, cu domnia sa, iar după prânz aveam o întâlnire de două ore cu secretarul episcopal, de fapt, particular. Între timp, s-au sfârşit ambiţiile, dar nu s-au reconfigurat vechile morale.
Vorbele, gesturile şi tăcerile din optimismul lui Anania au fost marcate de surprinderea mea, în faţa unui personaj eminent post-totalitar, dar fermecător. Restul e istorie exorcizată...
Mi-am amintit despre întâlnirea cu acest prieten de  o viaţă (prea disecată) a lui Şt. Aug. Doinaş, citind un interviu de excepţie şi fără echivoc scandalos cu preotul Ciprian Mega. Şi-a asumat un auto-exil în Cipru, slujeşte în Biserica Română şi Aşezământul Românesc, e doctor în filosofie creştină, a publicat trei cărţi şi este marginalizat de funcţionarii (necredincioşi) dintr-o instituţie unde mătăniile trebuie elaborate, şi nu numărate.
Ciprian Mega a debutat în cinematografie ca regizor şi scenograf. Scurtmetrajul "Nunta lui Iov" a fost selecţionat la Festivalul de film de la Cannes, iar filmul artistic "21 de rubine" va fi oferit enoriaşilor fără necunoscute morale anul viitor. Distribuţia este uluitoare, pentru un regizor-preot: Răzvan Vasilescu, Dorel Vişan, Magda Catone, Ela Ionescu, Costel Caşcaval şi Ovidiu Crişan. Deci, un film în toată regula. Doar că regizorul "insistă" pe o formă de protest personal faţă de o stare inter-funcţională a BOR: detalii credibile şi scandaluri inter-confesionale, caterisiri abuzive, şpagă pentru vocaţia preoţilor căsătoriţi şi pentru călugării de vocaţie.
Se poate spune că vocaţia este tristeţea altora? Biserica nu este o utopie, dar nici primenire prin refuz. Să-i spunem o nouă formă de bursă în care conformiştii încurajează falimente individuale şi dictează iubiri din afara altarului.
Nu întâmplător mi-am amintit de Bartolomeu Anania, care îmi spunea, într-o dimineaţă ceţoasă: "Fără Biserică nu există filosofia individuală a credinciosului". De acord. Dar nu cred în raţionamentul invers, cu toate că sunt botezat pe graniţa dintre neîncredere şi respectul asumat în faţa unei instituţii care-şi legiferează în genunchi morala naţională.
Ciprian Mega spune, undeva în interviul de care am amintit: "În cazul preotului, oricare ar fi el în lumea aceasta, dacă are minte, conştientizează că duce o misiune care-i mai presus de el. E, de fapt, preoţia Singurului Preot, care e Domnul Hristos. Or, Hristos a fost Întâiul marginalizat..." S-au deschis şi se interpretează "marginile" dintre graniţele credinţei şi trecem cu vederea peste hotarul convingerilor individuale. Preot sau regizor, exilat sau fericit în comunitatea sa din trei filme, deja marginalizate în canonul critic al clopotelor fără limbă din repetările sunetului fără conţinut, mă înclin în faţa Preotului cu "21 de rubini".

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia