logo
spartan
Scribul de marţi: Oraşul cu două santinele pe turnurile dintre meterezele cuvintelor*
Andrei ILENI
3551 vizualizari
Scribul de marţi: Oraşul cu două santinele pe turnurile dintre meterezele cuvintelor*
Daţi-mi o carte şi reconstitui un oraş sub forma cuvintelor - ar fi spus un anonim al istoriei cu sentimente dintr-un oraş mai complicat decât cuvintele prin care şi-a ridicat unitatea vorbirii.

Oraşul cu santinele este "ruina" cuvintelor care şoptesc parole în taina destăinuirii de pe metereze, din case şi ochii de pe casele de priveghi al comunităţii, din interior spre ce va-fi-să-fie... Vocaţia unui oraş poate fi împlinită prin dărâmarea zidurilor împrejmuitoare, dacă nu ai duşmani. Dacă ai, cauţi "la sufletul Cetăţii" şi între generaţii cu vocaţie iconomică. Simplu, ca intrarea într-o casă.

Nu e mai simplu decât o biografie citadină, povestită, dar, mai ales, relevată. Casele sufletului invocat prin cuvinte, imagini şi prin aspiraţii trecute, şi împrăştiate din neglijenţă peste umbra vocaţiei (trecătoare) a trecătorilor prin istorie, sunt mai temeinice decât memoria (înţepenită) unor gărzi mercenare care schimbă logica firescului întâmplător. Nu e simplu, chiar dacă eşti tentat să uiţi de oraşul la îndemâna cititorului retras în Casa unde veşnicia trăirii se moşteneşte prin citire.

Citirea e răscumpărare a civismului neglijat între paginile echilibrului de sine. Un semn de carte între ziduri ar fi semnal de consistenţă între memorie şi cărămizile de pe faptele noastre de orăşeni între vremuri. Oameni asemănători din "Rondul de noapte" şi, totuşi altfel, au rânduit citirea şi scrierea pe pragul caselor pe unde intră somnambulii cititului prin porţile cuvintelor...

* * *

Oameni ca noi, asemenea şi, totuşi altfel sunt asemenea sfaturilor dintre cuvintele zidite. Ei, oamenii, trăiesc în casele cu sufletul între ochii de veghe de sub solzii cerului care îi acoperă şi cu scările înspre spirala sufletului. Urci, cobori şi constaţi. Te uimeşti, pe zi ce trece, că exişti cu o treaptă în minus.

Există oameni care au regândit oraşul. Pentru că sunt "altfel" de sinceri, din moment ce au rescris uimirea:  jurnalista Sorana Maier şi universitarul teolog Constantin Necula au mărturisit, într-o carte-album, un oraş în care memoria te îndeamnă să trăieşti, citind.

Cum să trăieşti într-un album? Cum să-ţi imaginezi, peste o sută de ani, că oameni ca ei s-au ocupat cu noi şi cu amintirile din casele cu suflet? E ca în ultimii o sută de ani, vorbiţi, dar nedefiniţi. O sută de ani, doar atât, ne-a definit abacul istoriei.

Multe alte gânduri se regăsesc în cuvintele autorilor unei cărţi unde trupul coperţilor şi duhul din pagini se contopesc în construcţia unei case a cititului şi unde ecoul memoriei sfâşie uitarea.

Daţi-mi o carte frumoasă şi o transform într-o Casă unde e preferabil să trăieşti şi unde îţi săvârşeşti rugăciunile, repetând ceea ce ar trebui să se spună la un Centenar de Unitate.

* Sorana Maier şi Constantin Necula: Sibiu - Case cu suflet la un Centenar de Unitate.  Editura Eikon, 2018

 


comentarii
1 comentarii

De unde se poate cumpara si cat costa cartea?
Un om
31.07.2018 09:44
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia