logo
spartan
Scribul de marţi: Familia şi naţiunea se întâlnesc la vot
Andrei ILENI
719 vizualizari
Scribul de marţi: Familia şi naţiunea se întâlnesc la vot

Referendum, referat despre familia tradiţională de pe raftul prăfuit al tradiţionalismului ortodox, un vot-două loturi, ambient subtilizat politic şi nedumerire în amvonul substituit credinţei individuale, adică: dacă nu ştiai, trebuie să ştii! Dacă nu erai hotărât, acum eşti!

Un accident lingvistic nu-mi linişteşte perspectiva referendumului din limba română. Să extindem demonstraţia: crotalul este un şarpe şi aşa se numeşte în greaca post-antică. Cuvântul - adică, substantivul şi animalul - a fost moştenit, adoptat şi adaptat, retradus, mai întâi prin fonetică şi apoi în DEX-ul român. Mai de curând, şarpele acela se numeşte răzbărnic. Chestie de interpretare în bifurcaţia limbilor din sesiunile parlamentare, din moment ce sunt răstălmăcite dicţionarele, bibliile (civile, penale, familiale şi constituţionale), manualele şi colocviile de maculatură ideologică. Româneşte şi neaoşă, ca un referendum: ori crotal, ori şarpe?

E mai complicat. La greci, şarpele a fost sculptat în jurul capului unor statui definitorii, prin gestică marmoreană şi surprinderea filosofiei trupului dezgolit. La români, răzbărnicul e un animal care-şi face veacul în turmă. Ca să se justifice, face de-un referendum. Cu prestanţă politică sau cu răutate. Cu indiferenţă dictată, ca un dicton în faţa căruia te închini, la comandă sau din complezenţă clopotită în surdina dintr-un complot naţional.

Nu ştiai. Acum ştii. Prea mulţi răzbărniceni zburdă în spaţiul privat, al conştiinţei naţionale. Derbedei sub mitra falsităţii cuvântate şi cuvântători pe limba refrenului dintr-un referendum.

Nu ştiai? Acum ai aflat.

*

Suntem inimitabili prin asumarea prostiei. Acolo-între graniţele lingvistice şi hotarele neputinţei. Suntem în stare "să facem" un referendum şi să "hotărâm" că elefantul e o agrafă şi girafa are 4 găuri, ca un nasture în nisipul mişcător al veşniciei: ori te închini, ori te închei.

Acum ştiu. Ceea ce nu este o demonstraţie. Ne demonetizăm printr-o demonstraţie votată, asumată prin partizanat patriotic. Amorf şi gastrulă. Cariile mănâncă strana-noi ne purtăm straiul.

Azi e marţi. Trei ceasuri rele. Încă ne mai gândim. Unii sunt gata. Pregătiţi. Familiari cu tradiţionalismul dintr-o ţară care nu-şi face probleme cu genul istoriei.

Limba română are nevoie de un referendum. Nu ştiai? Acum votăm...

După, ne motivăm.

 

comentarii
2 comentarii

Ma dar mare tantalau esti-- ma mir ca am putut citi pina la capat articolul dute si ia-ti medicamentele-- Referndumul nu e activat de preotie. partide politice sau stiu eu ?? ci de niste cetateni ( 3 milioane de semnaturi) cu capul limpede onesti si crestini adevarati -- asa ca la-so moale cu timpeniile tale
mike--
02.10.2018 06:00
adevar graieste mick, bibliostracizantu'
parerea lui hector
03.10.2018 22:45
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
artmania
Licitatie publica

accentmedia