Tribuna
brukenthal museum
Scribul de marţi
Andrei ILENI
730 vizualizari
Scribul de marţi

Cortina de fier nu a căzut. A fost dată la topit!
Şi după 30 de ani se spune că a căzut cortina de fier în Europa estică (sau, peste ce a fost europenismul ideologic de inspiraţie ultra-estică). Unii au crezut că a fost "ridicată", ceea ce ar fi exprimat o afirmaţie logică şi verificată în câteva ţări estice. Ceea ce nu s-a întâmplat aici şi prin împrejurul nostru.
Cortina de fier a fost topită, transformată în pilitură de fier reciclabil: prin vânzarea la fier vechi a fabricilor şi uzinelor, a şinelor de cale ferată, cablurilor din cupru şi lingourilor din aluminiu (vă mai amintiţi de Stolojan & co. ?), iar un descreierat fost în libertate cerea, în urmă cu trei luni, "topirea naţională" a rezervei de aur a României de la Banca Angliei.
Sovieticii au crezut şi ruşii confirmă - ca într-un creuzet politic-ideologic în care se impune puterea. Impusă. Declarativă prin acceptare. Rareori neacceptată. De pildă, dar doar sub formă de topire a istoriei, tezaurul nostru "refugiat" la Moscova este victimă colaterală a războiului încheiat în '45, şi reînceput cu ardoare ideologică. Hruşciov spunea: "Dacă noi vrem, voi nu existaţi. Nu mai vorbim despre tezaurul vostru. Ce se întâmplă este logica URSS de a vă apăra împotriva cotropitorilor capitalişti."
"Cotropitorii" ne sunt parteneri europeni şi aliaţi trans-atlantici. Dar nu-i interesează valoarea, exprimată chiar în aur, a unei naţiuni care nu ştie să-şi transfere ideile, faptele şi anticomunismul nativ într-o dispută juridică, la nivel "beligerant-juridic". Sunt interese topite, de când Comisia mixtă (sic!) româno-rusă se întâlneşte de două ori pe an în ultimii 30 de ani...
Se spune-mai ales prin discursuri politicianiste, trecute în factura unei Europe unită prin dezumanizare istorică - că involuţia comunismului a fost gândită în cancelarii şi conclavuri revoluţionare. Comunismul a sucombat, doar ca imagine, din proprie amorţeală. Blocul comunist rămâne o referinţă în logica (şi spaima) ideologică: proastă, ca o clanţă de la o poartă zidită, din interior.
Cortina de fier nu a căzut. S-a topit şi au făcut alta, mai trainică între cele două spectacole din culisele unde sufleurii sunt muţi, dar actorii pricepuţi...
Cortina de fier e fierbinte. Ca un samovar din care sorbim topitură de istorie, transformată în lingouri păstrate în beciul unui eunuc întristat cu el însuşi după ce a pierdut jumătate de imperiu.
Nu se trage cortina peste estul Europei. Ne mai topim o dată: unii ne forjează latinitatea de unică folosinţă într-un spaţiu îmbâcsit de slavitate, alţii suflă în foalele gândurilor trecute. Cine ştie ce cortină ideologică va cădea prin-prejurul nostru, topit în ţurţuri de fier reciclat în gratiile printre care ne priveşte ceea ce nu vedem?

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

targul de craciun

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia