logo
FITS
Schimbări la starea civilă! Certificate de căsătorie semnate pe tabletă şi cel mult trei prenume pentru fiecare copil român
Schimbări la starea civilă! Certificate de căsătorie semnate pe tabletă şi cel mult trei prenume pentru fiecare copil român

Ministerul Afacerilor Interne vrea să modifice legislaţia referitoare la emiterea actelor de stare civilă. Dacă schimbările propuse vor deveni literă de lege, certificatele de căsătorie vor putea să aibă semnătură electronică şi să fie semnate pe tabletă. De asemenea, o altă modificare spune că niciun copil român nu va putea să aibă mai mult de trei prenume.

Modalitatea de păstrare a acetelor de stare civilă este vizată de propunerea MAI. Dacă până acum, documentele de căsătorie erau întocmite în două exemplare originale pe hârtie, noua lege stabileşte că semnarea documentelor poate fi făcută şi în format electronic. 
Pasul următor este stocarea într-o bază de date. Motivul? Românii plecaţi în străinătate să le poată obţine depunând o simplă cerere la ambasade sau la birourile consulare din ţara în care se află. 
Totul va fi posibil după implementarea unui sistem informatic special creat în acest scop. Proiectul de lege nu spune şi când va trebui acest soft să devină funcţional, iar la capitolul softuri create pentru a mai alunga cozile de la ghişeu nu stăm deloc bine, dacă ne amintim de păţaniile softurilor de la CNAS, Casa Verde, ANAF ori din alte domenii. 
Aceeaşi iniţiativă legislativă propune ca nou-născuţii să nu mai poată avea mai mult de trei prenume. 
Dacă termenul de declarare a naşterii unui copil - 30 de zile -  a fost depăşit, certificatul de naştere va putea fi obţinut printr-o simplă semnătură a primarului din localitatea de care aparţine familia.
De asemenea, persoanele care în ultimii cinci ani au avut probleme cu legea nu mai au dreptul să-şi schimbe numele. Vizate sunt persoanele cu control judiciar sau arestate. 
În prezent, proiectul se află în dezbatere publică. 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia