logo
Satul din spatele frontului, reconstituit în Muzeul din Dumbrava Sibiului
Satul din spatele frontului, reconstituit în Muzeul din Dumbrava Sibiului
Modul de viaţă din timpul Primului Război Mondial va fi reconstituit, în acest sfârşit de săptămână, la Muzeul în Aer Liber. Aici, se va desfăşura proiectul "Satul din spatele frontului", un program ce va avea loc în perioada 14 - 15 iulie şi va cuprinde o serie de ateliere de gastronomie şi meşteşug.

 

  • "Prin 'Satul din spatele frontului' ne propunem să arătăm modul în care satul românesc a susţinut frontul. Atunci, în perioada Primului Război Mondial, totul s-a construit în jurul ţăranului - soldat. Vom prezenta în cadrul evenimenelor ce se consuma înainte şi în timpul Războiului, vom avea invitaţi meşteri care vor relata poveşti pe baza a ceea ce au ascultat de la bunicii şi strămoşii lor din acea perioadă şi multe alte surprize", spune Ciprian Ştefan, directorul CNM ASTRA.

Potrivit acestuia, fiecare vizitator va primi la intrarea în Muzeu o broşură cu programul evenimentelor, precum şi o hartă cu reţete culese din perioada Primului Război Mondial.


Bucătărie


Sâmbătă, între orele 12-17, la Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, vor fi prezentate bucatele tradiționale din zonele Dobrogea, Delta Dunării, Nereju, Vrancea, Almaș și Arad. Astfel, vizitatorii Muzeului vor avea ocazia să deguste numeroase preparate, respectiv malasolcă (rasol de pește cu cartofi fierți), saramură de pește, ciorbă de pește, mâncare de bureți cu ceapă și mâncare almașană cu șuncă. Duminică, 15 iulie, bucătarii iscusiți din Oltenia și Transilvania vor găti mâncare de vinete cu carne de pasăre, mâncarea de murături cu carne de porc, pâine la țăst. De asemenea, bucătarii din Transilvania vor găti balmoș ciobănesc, ciorbă de miel și mâncare almașană cu șonca. Totodată, gospodăriile din Nereju și Vrancea îi va bucura pe gurmanzii cu borș de porc cu macaroane și pâine neagră.
Ateliere de olărit, de împletit și de dogărit
De asemenea, în acest weekend, în intervalul orar 10-17, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, se vor desfășura numeroase ateliere tematice. Astfel, vizitatorii vor participa în ateliere de covăcie tradițională, ateliere de confecționat de textile tradiționale, ateliere de confecționat opinci și ateliere de dogărit, olărit și ateliere de confecționat instrumentarul din gospodăria țărănească și atelierul de împletit coșuri.


Viața satului și a armatei în spatele frontului


În plus, în acest weekend, vor fi puse în scenă diferite momente din viața satului din spatele frontului. Astfel, în zona morilor de vânt, între orele 14-16, va fi demonstrat transportul sacilor la moară. Totodată, în gospodăria din Stolojani, între orele 12-16, vor răsuna cântece de front, fluierașii din Dobrotești, Teleorman. În continuare, în gospodariile din Poiana și din Tilișca, începând de la 12 până la 16 vor răsună doinele de front.
O surpriză adevărată pentru localnicii și oaspeții orașului constă în reconstituirile istorice. Astfel,  între orele 12-17, va avea loc reconstituirea "luarea la oaste", cu o demonstrație și o defilare cu cai și infanteriști, antrenamentul roșiorilor. Va urma reconstituirea "Grãnicierii Marii Uniri", între orele 14-16, cu patrulări și reconstituirea unui pichet de grăniceri din zona de front Rucăr-Bran și din Zona Vrancei. De asemenea, vizitatorii vor urmări o reconstituire a rechiziționării de provizii din sat pentru frontul  Primului Război Mondial. Scenarii cu vânătorii de munte, realizare de bivuace pentru soldați, vă așteaptă la o reconstituire cu realizarea posturilor de tragere, între orele 14-17. Reconstituirea cu realizarea unui cuib de mitralieră va avea loc între orele  12-16. Încartiruirea în gospodăria din Tilișca, Mărginimea Sibiului, se va desfășura între orele 16-18, cu hrănirea cailor și organizarea proviziilor în căruțe. Totodată, duminică între orele 13-14, la Gura Râului se va desfășura o expoziție outdoor dedicată Primului Război Mondial.
Evenimentul este organizat sub egida Anului European al Patrimoniului, fiind o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria municipiului Sibiu şi realizată cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Andra MARINESCU

Liuba STARII

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia