Tribuna
Satele din Mărginimea Sibiului au luat foc, în duminica Lăsatului Secului
Andra MARINESCU
4209 vizualizari
Satele din Mărginimea Sibiului au luat foc, în duminica Lăsatului Secului
În duminica Lăsatului Secului, satele din Mărginimea Sibiului iau, mereu, foc. Săliştea, Rodul, Poplaca, Jina, Poiana, Tilişca, Vale, Galeşul, toate ard relele înainte de intrarea în Postul Paştilor. Oamenii aprind pe dealuri focuri, aşa cum strămoşii lor făceau acum sute de ani. Urmând datina veche, au sărbătorit duminică Hodaiţa Mare, un obicei ţinut întotdeauna pentru a vesti Lăsatul Secului.


 

Cu sute de ani în urmă, oamenii nu aveau calendare pentru a şti sărbătorile, iar pentru a-şi "potoli" fetele de la infidelitate le strigau peste deal numele. Aminteau şi de cele "bătrâne", de cuplurile care urmau să se căsătorească şi de strigăturile de nuntă. Asta se întâmpla în timpul Hodaiţelor, când flăcăii se strângeau să dea foc lemnelor, paielor şi, ulterior, cauciucurilor, în dealurile satelor.

Cu o săptămână înainte, localnicii au celebrat Hodaiţa Mică, pe 19 februarie. "Oamenii nu aveau după ce să se ghideze. Şi ca să ştie când se lasă post, se făceau Hodaiţele. Şi se anunţau şi oamenii care făceau rele, pentru ca în viitor să se cuminţească", explică localnicii din Sălişte. Ei îşi amintesc cum, odinioară, cărau din timp lemne pentru focul din deal. Aduceau şi paie, pe care le legau în vârful unui par, iar la foc potolit coceau cartofi până se lăsa seara. Atunci, aprindeau lemnele şi începeau Hodaiţele. Pe fundalul clopotelor şi ale trâmbiţelor confecţionate din corn de vacă, făceau gălăgie şi chemau fetele nemăritate. Tot atunci, erau strigate şi evenimentele importante din viaţa comunităţii, de pildă recentele căsătorii, logodnele, despărţiri ale cuplurilor, dar şi numele fetelor obraznice.

Hodaiţe, Mătăuzare sau Alimorea

Obiceiul este cunoscut sub diferite nume în Mărginimea Sibiului. Astfel, în Sălişte, Galeş, Tilişca şi Vale oamenii îl ştiu ca Hodaiţe, în Rod, Poiana şi Jina ca Mătăuzare, iar în Fântânele şi Sibiel ca Alimorea. "Vechimea este atât de mare, încât cuvintele de început care se aruncau peste sat sunt azi necunoscute. Aurea! Aurea, măi!, auris însemnând, în latină, auditoriu. Hodaiţa nu se referă doar la cei căsătoriţi, ci şi la evenimentele de până atunci. Se vorbeşte şi de bine şi de rău. Ca să dau un exemplu, dacă cineva şi-a stricat gardul şi nu l-a făcut la loc, se strigă lucrul ăsta, dacă a născut cineva şi nu se ştie cine e tatăl, la fel. Lucruri de felul ăsta", explică Horaţiu Răcuciu, primarul oraşului Sălişte.

Astfel, sunt reiterate toate evenimentele petrecute de la ultimul Hodaiţ, cel de anul trecut pe vremea aceasta. "E o tradiţie foarte importantă la care ţinem enorm. Şi vrem să o păstrăm", mai adaugă primarul.

FOTO: Mediafax/ Ovidiu MATIU







comentarii
1 comentarii

mda, si la noi idiotii au dat foc la anvelope...
ike
28.02.2017 04:42
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA