Tribuna
Săriiiiţi! Săriţii de pe fix au campionatul lor. Şi stânci cum doar în Polignano a Mare mai găseşti!
Săriiiiţi! Săriţii de pe fix au campionatul lor. Şi stânci cum doar în Polignano a Mare mai găseşti!

Dacă nordicii obişnuiesc să se întreacă aruncând cu telefoane mobile ori cărându-şi nevestele în cârcă, ţicniţii înnebuniţi să se arunce de pe stânci în mare au şi ei un campionat al lor. Mondial. Care de câţiva ani se desfăşoară în zone de coastă unde săritul de pe stânci în mare se simte ca dorada-n farfurie. 

În aceste zile, întrecerea are loc din nou în Polignano a Mare, un orăşel fabulos, construit în creştet de stânci de corăbierii greci acum vreo două mii de ani. 
Generos ca prima zi de vacanţă, relieful oferă condiţii ideale pentru ca săriţii de pe fix să-şi satisfacă ... nici nu ştiu cum să-i zic: hobby, pasiune, nebunie, poate toate la un loc. Cert e că adrenalina fierbe zilele acestea fie că stai la rând să sari, fie că dai din coate să mai prinzi un loc în vreun punct de belvedere, pe la terasele restaurantelor esplanada vegheată de Domenico Modugno, autorul hit-ului "Voolaaaare ..." . Micul orăşel din sudul Italiei, regiunea Puglia, este absolut sufocat de numărul mare de turişti: la ediţia de acum doi ani, peste 45.000 de turişti au invadat Polignano! Ca termen de comparaţie, numărul localnicilor nu cred că depăşeş ... pardon: nu cred că sare de 15.000. 
Cele mai tari cazări au balcoane efectiv suspendate deasupra mării, la o înălţime de 40, poate 50 de metri. Iar când o astfel de minunăţie te-mbie să-i treci pragul, ce faci? Te repezi în balcon să vezi cum e cu marea la picioare, să-i asculţi foşnetele şi gâlceava ei cu valurile? Să sorbi un capuccino tu şi marea, să vă priviţi galeş în ochi, ca-ntr-o dragoste la prima vedere? ... Nţţ, nici vorbă: deschizi uşa de la balcon, fereşti perdelele, îţi iei elan, o talpă pe balustradă şi ţuşti în mare! 
Cam asta face de vreo câţiva ani campionul mondial la sărituri în mare, un rus, îmi scapă numele. Adică aşa se antrenează.  
Şi când spun "se antrenează" mă refer la faptul că omul se aruncă pur şi simplu din balcon. Nu tu rampă, nu tu protecţii ca acum, la Campionatul Mondial unde există măcar o rampă amplasată în creştetul unei stânci. După ce sare din balcon, are de înotat până la cea mai apropiată plajă sau poate urcă-ntr-o barcă, pe vreun stand up paddle, treaba lui. O ştiu de la Domenico, proprietarul cazării suspendate deasupra Adriaticii. Proprietar care încă oscilează între mirare şi admiraţie când ne spune povestea campionului rus. Şi a celorlalţi săriţi de pe fix. Că n-ai cum, n-ai cum să fii cu toate streşinile pe casă şi, din toate sporturile pământului, să-l alegi fix pe ăsta.
A, mi-am amintit: Artem Silchenko, aşa-i zice rusului. 

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA