logo
Sărbători creştine: Sfântul Ierarh Nicolae
Gh. DOBRIN
1582 vizualizari
Sărbători creştine: Sfântul Ierarh Nicolae
În istoria sa bimilenară, Biserica a fost tulburată adesea de credinţe greşite, erezii, schisme. Însă Dumnezeu a avut grijă să menţină dreapta credinţă prin Sfinţii Părinţi ai Bisericii care, adunaţi în cele 7 Sinoade Ecumenice, au aşezat în Biserică dogme şi canoane, adică reguli de credinţă şi viaţă.

Astfel, stâlpi de granit ai Ortodoxiei în istorie sunt şi rămân Părinţii Bisericii. Prin personalitatea lor, aceştia sunt adevărate faruri de lumină duhovnicească.

În fruntea lor stă, ca o stâncă, Sf. Nicolae, mare ierarh al Mirelor Lichiei (Asia Mică), făcător de minuni, pe care îl serbăm în această zi. El străluceşte ca un luceafăr la începutul epocii de aur a Bisericii, la începutul secolului al IV-lea.

Păstor adevărat şi dascăl ideal, Sf. Nicolae este cel mai iubit şi mai popular dintre sfinţii care împodobesc calendarul la toate confesiunile creştine, această popularitate revenindu-i ca urmare a vieţii sale minunate, închinate slujirii lui Dumnezeu şi poporului dreptcredincios.

Din mulţimea binefacerilor sale, amintim doar câteva: Odată, aflând despre necazurile unui părinte care datorită sărăciei voia să-şi vândă cele trei fete unui negustor, întrucât nu putea să le mai întreţină şi să le căsătorească, Sf. Nicolae cu admirabilă discreţie creştină, de trei ori la rând, aruncă noaptea câte o pungă de bani în casa vecinului şi astfel acesta a putut să-şi căsătorească fetele cu cinste. De atunci a rămas frumos obicei creştinesc ca, de Moş Nicolae, părinţii să facă daruri în ascuns copiilor lor.

Altădată, cu autoritatea sa, s-a arătat noaptea în vis împăratului şi a scăpat din mâna călăului pe trei tineri dregători condamnaţi la moarte pe nedrept.

În timpul călătoriei pe mare, spre Locurile Sfinte, Sf. Nicolae a potolit furtuna care se iscase şi a înviat un corăbier care căzuse din vârful catargului pe punte.

Cu ocazia unei mari foamete care a cuprins zona Mirelor, Sf. Nicolae, care moştenise de la părinţi o avere însemnată, a abătut corăbiile cu grâu în Mira, împărţind poporului hambarele sale cu grâu şi astfel i-a scăpat de foamete şi moarte.

Şi câte astfel de fapte de milostenie nu va fi săvârşit Sf. Nicolae, care i-au adus faimă în toată lumea.

De aceea, Sf. Nicolae a fost ales ocrotitorul orfanilor şi al săracilor, al vâduvelor şi al bătrânilor, al fetelor fără zestre şi al victimelor sistemului judiciar.

După o viaţă închinată slujirii lui Dumnezeu şi oamenilor, marele Părinte al creştinătăţii a trecut la cele veşnice la 6 decembrie 341 (343) la vârsta de 71(73) ani, fiind venerat ca sfânt încă din viaţă.

Sfintele sale moaşte au fost mutate, în anul 1087, de la Mira Lichiei, în oraşul Bari din Italia, pentru a fi puse la adăpost de profanarea musulmanilor. Aici a fost ridicată o biserică închinată Sf. Nicolae, în care se află şi în prezent moaştele sale şi la care aleargă să se închine creştinii din întreaga lume.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

povestea chitarei

classicc junior

tdc sibiu

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
brukenthal
spitalul de psihiatrie
clau
Licitatie publica

accentmedia