logo
Sărbători creştine: Izvorul Tămăduirii
Gh. DOBRIN
1902 vizualizari
Sărbători creştine: Izvorul Tămăduirii

În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, Biserica a rânduit prăznuirea "Izvorul Tămăduirii", o sărbătoare a luminii, ca şi Învierea, închinată Maicii Domnului, izvorul nemuririi din care se revarsă mulţime de tămăduiri.
Această sărbătoare este menită să încurajeze şi să învioreze prin adieri de speranţă inima omenească aflată în suferinţă, a tuturor celor cărora iscusinţa ştiinţei medicale omeneşti nu le mai poate fi de niciun folos.
Ca realitate istorică, înregistrată şi păstrată în tradiţia Bisericii Ortodoxe, "izvorul" îşi face apariţia în sec. al V-lea. Iniţial ca un izvor de apă cu puteri tămăduitoare, asemănătoare întrucâtva apei de la Vitezda (In 5, 1-4), fiind descoperită prin mijlocirea Maicii Domnului de către un creştin evlavios pe nume Leon, care a ajuns ulterior împărat al Imperiului Roman de Răsărit. Acesta a înălţat pe acest izvor, în anul 454, o bisericuţă închinată Maicii Domnului şi numită "Izvorul Tămăduirii".
Multe minuni s-au petrecut aici în decursul vremii prin puterea sfinţitoare a acestei ape. Mulţi împăraţi şi împărătese ale Bizanţului au fost vindecaţi de apa tămăduitoare a acestui izvor.
De aceea, Biserica Ortodoxă a apreciat că între minunile Maicii Domnului, un loc de frunte îl ocupă cele săvârşite în biserica ce poartă numele "Izvorul Tămăduirii" din apropierea Constantinopolului, motiv pentru care a rânduit prăznuirea acestui centru de manifestare a puterii Maicii Domnului printr-o sărbătoare închinată ei. Iar, ziua aleasă a fost vinerea din Săptămâna Luminată, căci în această zi, cu o săptămână mai înainte, Fecioara Maria a plâns chinurile şi moartea dumnezeiescului Său Fiu, iar acum apare ca o ocrotitoare a vieţii şi "izvor al tămăduirilor".
Sărbătoarea "Izvorul Tămăduirii" este, prin urmare, o recunoaştere a Bisericii Universale cu privire la rolul pe care l-au avut şi pe care îl are Maica Domnului în viaţa bisericii şi a credincioşilor. Prin calitatea ei de Născătoare de Dumnezeu şi de pururea fecioară, mai sfântă decât toţi sfinţii, Maica Domnului a devenit pentru întreaga lume. Izvorul cel de viaţă dătător care pururea rourează şi tămăduieşte toată suferinţa şi neputinţa celor care i se roagă cu credinţă.
Căci, Maica Domnului este mama noastră a tuturor din ceruri, iar Izvorul  Tămăduirii nu este altceva decât harul Dhului Sfânt care se revarsă peste noi, prin mijlocirea Maicii Domnului pe care Mântuitorul Iisus Hristos a încununat-o ca Regină a întregii creaţii.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

tdc sibiu

traistuta culturala

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
brukenthal
Licitatie publica

accentmedia